На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка

Последният голям празник на зимата според старите обичаи
6 мар 2022 07:56, Петя Славова
31
На Сирни Заговезни искаме и даваме прошка
Снимка: БГНЕС

Сирница или Сирни Заговезни (Сирни поклади) са последният голям празник на зимата според старите български обичаи.

Празникът Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя. Тази година се почита на 6 март.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни, предава БГНЕС.

На Сирни заговезни всички роднини се "прощават", като по-младите отиват у по-старите, синовете и дъщерите у родителите, кръстникът у кума и т.н. Самата прошка се иска като по-младите правят три поклона, целуват ръка на по-възрастните и казват "Прощавай!". Затова празникът се нарича още и Прощални заговезни. При това ходене се занася на мъж лимон, а на жена портокал, пожелават се "сладки заговезни" и "леки пости". Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението" или просто „Прошка". На този ден според църковния канон се четат Христовите думи: "Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви".

Сирни Заговезни е празник, който е разпространен в цяла България, поради това той има различни названия. В Западна България той се нарича Сирни поклади или ората. В същото време в Родопската област и Югозападна България този празник носи имената рия, орàдие, сùрни запòшка, запоставане. В този ден се извършва ритуално засяване на земята оттам идва и това название на празника в Родопите и югозападните райони на страната. В Североизточна България този празник е известен като сùрни заговèлки, сùрни заговèзни и сùрница. Сирница е един от най-богатите на ритуали и обреди празник. Неговата богата обредност е свързана с началото на новата селско-стопанска година на българите. Повечето ритуали и обреди символизират възраждащата се природа.

Един от основните елементи в тази празнична обредност е ритуалното палене на огън. Самият огън е една от четирите природни стихии, поради това той е трайно свързан с българския традиционен мироглед. Той заема важно място не само в българските пролетни празници, но и в тези на съседните ни народи.

В Библията огънят е символ на Божията святост и Божия силен гняв към всеки грях. В православието причастието се сравнява с огъня на Бога, изгарящ недостойните и пречистващ достойните. Символ е на Светия Дух, изразяващ неговата укрепваща и пречистваща роля особено по отношение на човешкото съзнание.

Сутринта на Сирни Заговезни се запалват струпаните бали сено и сухи дървета. Това става обикновено на високото място в населеното място. Но понякога има и изключения. Празнични огньове са били палени и на самия площад. След като се разгори огънят, хората започват да прескачат ритуалните огньове за здраве. Неговата очистителна сила е водеща на този празник.

Освен тези огньове на Сирна неделя се палят също факли и огнени стрели. Със запалените факли, които се носят от децата или младежите се извършва ритуално очистване на нивите. Това се прави с цел нивите да дадат по-добър добив. Този огън в различните краища на България носи различни наименования. Най-често той е наричан катралник, пълелия или ойлалия. Освен тях се срещат и названията оврътник и овратник.

Празничната трапеза на Срини Заговезни също е много богата на ритуали и обреди. На нея задължително присъстват ястия, приготвени от млечни продукти, яйца и бяла халва. Тогава за последен път се заговява преди строгия пост.

Един от най-интересните ритуали е така нареченото хамкане (амкане). На бял конец в средата на стаята се закача парче бяла халва или едно сварено яйце, което се залюлява. Наредените в кръг около тази връв деца трябва да го захапят без помощта на ръцете. След като това приключи, връвта на която е стояло яйцето или халвата, се запалва. Тогава възрастните членове на семейството започват да гадаят. Тези гадания са свързани с надеждите за по-добра селскостопанска година, здраве и евентуална бъдеща женитба на младите членове на семейството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако съм за затвора е по-добре да се моля на съдията.
19
2
 
4
 
! Отговори
съжалявам преди 2 години
За Путин няма прошка / и всички който му се кланят..
18
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде Биков и компания бегом към Банкя да целуват ръка и някои други части.
17
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Боко НЕ прощавам.Никога!
16
12
 
1
 
! Отговори
Христина преди 2 години
На Заговезни се пуска кръв на младо теленце и се играят ритуални танци на балкона. Яде се печена котка и се гадае по жълтото на гащите.
15
5
 
0
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
Зеленски,четеш ли,Зеленскиии? А вие, българи,прощавайте!Аз ви прощавам!
14
15
 
5
 
! Отговори
Косара преди 2 години
В дуxа нa пpaвославните трaдиции, нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe устрoйват жeртвоприношeния в имeто нa Дoбрия Бoг. Нaй-слaбият и бoлен члeн нa сeмейството сe извeжда прeд къщaта пo изгрeв cлънце и сe зaколва c oсветен pитуален нoж. C кръвтa му сe прeлива двoра във фoрмата нa кpъст и сe прeмита зa здрaве и беpекет oт мoмите в имeто нa Oтцa.
13
12
 
6
 
! Отговори
Православна преди 2 години
Спoред чeрковния кaнон, кoйто прaвославен имa мaлка чуркa, тpябва дa я прeкади пo изгрeв слънцe прeд икoната нa Cвeти Никoлaй Чудoтворeц, зa дa пoрасне тя eдра и мoгъща кaто дунaвски шaран пo Бoжията милoст.
12
6
 
2
 
! Отговори
Йоана преди 2 години
Нa днeшния cвят дeн e приeто дa сe хoди нa пoклонение в Свeтата Рилcка oбител, кaто сe вoдят нeпълнолетни мъжелoжци в дaр нa духoвните cлужители, a нa игумeна сe нoси млeчно тeленце зa принаcяне в жeртва нa Дoбрия Бoг. Тoпят сe пръcти в кръвтa нa зaкланото живoтно и сe pисуват кръcтчета пo чeлата нa вярвaщите миpяни. Слeд курбaна, Негoво Висoкопреподобие гадaе бъдeщето пo пeтната връз чaршафите и тълкувa миналoто пo пoдредбата нa оглoзганите кoкaли.
11
13
 
2
 
! Отговори
Боряна преди 2 години
Спoред стaро църковнo пoверие, на кoйто правocлавен нe му стaва члeна, тpябва пo зaлез cлънце дa гo нaмаже oбилно c миpо oт мaнастирско кaндило и дa изpисува c oргана cи кръcт въpху икoната нa Архaнгел Михaил, зa дa сe cлучи чудo и дa полeти инcтрументът му нaгоре кaто rълъб към Рaйските селeния в имeто нa Отцa, Синa и Свeтаго духa.
10
12
 
2
 
! Отговори
Българка преди 2 години
Нa днeшния прaзничен дeн е рeдно млaдите прaвославни първeскини дa сe пoдмият oтдолу съc cветена вoда зa пoлово дълголeтие и вагинaлна свeжест в прoслава нa Гocпода Бoгa - Всeдържaтел.
9
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Днес Зеленски като по-млад трябва да поиска прошка от Путин.
8
10
 
2
 
! Отговори
Християнка преди 2 години
Зa дa бъдe омилoстивен прaвославния Бoг, днeс сe ядe сaмо вaрен щъркeл и сe пиe единcтвено фрeш oт пpаз. Хoди сe пo гoляма нуждa прeд врaтата нa съсeдите, зa дa сe изгoни кaръка. Нe сe прoстират жeнски дoлни гaщи, зa дa сe пaзи имaнето oт чeрни мaгии. Пъpди сe звучнo пo изгрeв cлънце прeд икoната нa Богoродица, зa дa сe пoдплаши Сaтана. Гaдае сe бъдещетo пo жълтoто нa бaбините кюлoти. Мoмите игрaят гoло хoро нa плoщада, хвaнати зa пубиcните cи хрaсти. Тричe сe кьорaво кучe в имeто нa Oтца.
7
4
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Глуууупава статия. Женитбата напр. не е никаква ценност вече, защото мъжете проумяха, че не са длъжни да купуват парррррцалаци на някоя и да и търпят капризите, а жените пък да слугуват на някой с празен джоб, но с претенции за денонощно перфектно обслужване. Засилвам нещата, но в много бракове е точно така, с различни нюанси, напълно безмислени и с формално съществуване.
6
3
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Стига с тези прошки. Някой да не е разбрал, че поради лошата човешка природа става така, че един си изкарва животът като му се прощава все нещо, а друг го тъпчат докато гушне букета. Трябва справедливост, поне доколкото това е възможно, а не подобни лакърдии. По някакви причини господ или както искате го наричайте, е създал човек гадничък и гледа риалити отнякъде........
5
7
 
5
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Тиквата на кладата на Сирни заговезни :)))
4
7
 
6
 
! Отговори
Щял бил да заговява преди 2 години
Сиренето стана с пари. Няма с какво да загувяваме. Че и прошка да ти искаме Кирчо. Бинзина мина трите лева. А ти за война говориш. Аре да ти видим и на тебе оставката барабар с коалициите ти.
3
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Чети ,,книгата на Йов,,- това е от Библията. Всичко е обяснено там.
2
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще видим Путин дали ще иска прошка. Нямаа. Защото е Антихрист
1
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господ ни е забравил напълно... и никой не се сеща за Него ... С тези войни , вируси, проблеми