Билетчето за автобуса трябва да е 3 лв., за да е рентабилно

Милтенова: Някои населени места може да останат без превоз
Обновена: 8 мар 2022 09:36 | 8 мар 2022 09:22, Анисия Иванова
76

"Градските превози очакваме да поскъпнат до 50%, а междуградските направления – междуселищни автобуси и превози – очакваме да са с между 20-30% поскъпване", заяви председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова в студиото на "България сутрин".

Повишение на цените на билети за градски и междуградски превози започват от тази седмица. 

От бранша са провели среща с транспортния министър Николай Събев, заедно с когото са стигнали до заключението, че транспортът трябва да е по-самостоятелен с възлагане на концесии.

Още по темата

"През април ще се проведе голям форум, на който ще се поставят всички тези въпроси за решаване. За билетите вариантът е да са на пазарна стойност – нещо, което няма как да се случи. Освен търговска, е и социална дейност", подчерта Милтенова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ, реалната цена на билет за градския транспорт на базата на литър гориво би трябвало да е 3 лв., за да има рентабилност за превозвачите. "Не смятам, че има човек в страната, който си мисли, че това трябва да е политика", категорична бе тя.

Въпреки увеличението на цените Милтенова се опасява, че хората в определени населени места може да останат без превоз.

"Плевен е от пресните примери. От 1 април колегите са подали уведомления по 9 направления, че няма да ги изпълняват. Казанлък само допреди месец колегите отказваха да извършват превозите, друга транспортна фирма ги пое. Но е въпрос на време и тя да се откаже при тази нерентабилност", посочи председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Ако не се намеси държавата и страната по съответните населени места, наистина рискуваме много от хората да се откажат да извършват тази дейност", добави тя.

Милтенова отново изтъкна социалната нужда от поддържането на "нерентабилни" междуселищни линии. "Без тях допринасяме за демографската криза, да се обезлюдяват населените места... Ще продължаваме да имаме криза, ако не започнем да градим транспортната политика върху реалните нужди на населението".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Рентабилно е цената на билетчето да е 50 ст, за да се плаща. Аз съм от онези, съвестните, които пътуват с билет/карта. Ама стане ли 3 лв, не знам... Вместо с билет, ще пътувам "с повишено внимание"
54
0
 
3
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
В отговор на кризата, най-големият Исторически парк в света до Варна утроява своята земеделска продукция в село Неофит Рилски!
53
0
 
6
 
! Отговори
Bob преди 2 години
Абе защо така на дребно, най-добре 5 лева, ще е по рентабилно, а и по-лесно се смята... А заплатите да ги напрвят 100 лева, с една заплата 20 пъти в градския, така е ще е рентабилно... Така няма да ядосваме мутрите на Боко, щото като се ядосат жална ни майка.. те държат прокуратура, служби, съд и мвр...
52
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
3 лв. за билет??! Колкото 2 хляба
51
0
 
9
 
! Отговори
sad преди 2 години
с тази цена на билет и парите, които давам за храна на ден като съм на работа по-добре да си стоя в къщи.
50
0
 
5
 
! Отговори
позор преди 2 години
Цените като вдигате,заплатите вдигате ли?Ромцииите поне имат каруци.Пренаселихте София,определени групи и етноси се возят винаги без билет,вземате 5 цифрени заплати,крадете...Ай сикант!Каква РЕНТАБИЛНОСТ,транспорта ВИНАГИ Е БИЛ НА ДОТАЦИИ!
49
1
 
9
 
! Отговори
www преди 2 години
Нека да се въведе и в София контрола във всеки автобус/тролей/трамвай и тогава няма да има нужда от по-висока цена. До скоро само на - питките пътуваха гратис, но от 2 години, половината от пътниците се возят безплатно.
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ахахахаха, 3 лева ми е да слезна от Банкя до центъра на София с колата. 20 км. Сам. На топло. На тези цени на горивата. Много се краде.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отчитат 9,5% инфлация, а реалната е около 25%
46
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е много просто. Брутални такси, данъци, винетки и акцизи за ползването на личен автомобил. Голяма част от хората ще се върнат към обществения транспорт, защото няма да им е рентабилно да поддържат личен автомобил. Със събраните пари от останалите пък ще се дофинансират нерентабилните линии.
45
1
 
13
 
! Отговори
Смешковци преди 2 години
И при тази цена ми е по-евтино да пътувам с колата си на газ. Колкото пъти съм се возил в градския транспорт, никога не са ме проверили дали съм редовен пътник. Като ми се наложи да пътувам с метрото, видях една *** наша съгражданка да държи входа отворен, за да преминат през него още 5-6 нейни съкварталци. Нито охрана, нито нищо. Отказвам да плащам безплатното ползване на тези услуги от маргиналите. Фандъкова отдавна доказа неспособността си да управлява града. Оставка!
44
0
 
10
 
! Отговори
XXX преди 2 години
Пп продължаваме пеш
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се хванем на бас, че тази кукумявка кара джип за 200 бона!Бандите, които обират законно народа с 30 лв глоба не смият да влязат в цигянските автобуси? Защо, ***? И на *** билета ли да плащам?
42
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ти нормална ли си ***! ***! кОГАТО ЗАПЛАТАТА МИ СТАНЕ 3000 лв както е в нормалните соициални държави тогава ще ми казваш 3 лв билетче. Вие унищожихте България съсипахте всичко окрадохте и крадетет материални алчни грешници! в България е вечна безработица нормална работа само с връзки все се увеличава всичко а заплатите стоят като от преди 20 години. Нещастници.
41
0
 
10
 
! Отговори
Кмет на Айтос преди 2 години
Юдри малко им е на раята!Трябва оцет и сол през стъкло да топят и пак им е малко щото само лежат и чакат друг да ги поведе!
40
0
 
22
 
! Отговори
ИЗЛЪГАН преди 2 години
Ало другарко Милтенова ...колко трябва да е заплатата на човек е БГ според вас, че да си позволи "лукса" срещу тази сума ежедневно да ползва този транспорт, в който от години няма отопление, условия и сигурност ? Събуди се малко- България си!
39
1
 
10
 
! Отговори
123 преди 2 години
И после се чудите защо хората предпочитат да използват колите си.
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честити евроатлантически ценности!И бъдете солидарни, свободни и демократични!Амен
37
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлационната война продължава по всички фронтове ! При 7 милиарда население на планетата така ще бъде - и още по-зле ще е ! Не съм сигурен дали Путин не изпълнява план на световната олигархия за силно редуциране до 2-3 милиарда ....
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв НАТО и САЩ те гонят пък тебе. Цените тръгнаха нагоре още юли месец миналата година. Не само на бензина, ами на всичко и най-вече на храните и тока.