Попълнените декларации за доходите вече са достъпни

Трябва сами да впишем облекчението за деца във формуляра
8 мар 2022 18:00, Елка Василева
4
Попълнените декларации за доходите вече са достъпни
Снимка: архив, БГНЕС

Предварително попълнените декларации за облагане на доходите на гражданите вече са достъпни в портала за е-услуги на НАП. Хората, които имат персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП), вече могат за няколко минути да подадат онлайн данъчната си декларация, без сами да попълват данни за получени доходи и авансово платени данъци, пише „Труд“.

В електронните данъчни декларации са въведени получените в НАП данни за изплатени доходи на гражданите. Във формулярите автоматично са попълнени данните за получени заплати, доходи от граждански договори, хонорари и наеми, при отдаване на имот на фирми или самоосигуряващи се граждани.

Автоматично са попълнени и получени субсидии от ДФ „Земеделие“, направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения.

Ако обаче давате имот под наем на гражданин, трябва сами да попълните получените суми.

Много внимателно проверете попълнените данни за получени доходи от продажби в интернет.

В НАП получават информация от куриерските фирми за доставките с наложен платеж. Ако осъществяване онлайн търговия, получените доходи автоматично са попълнени в декларацията и само трябва да потвърдите, че данните са верни. Но ако сте продали стара палатка, колело или детска количка, това са необлагаеми доходи. Получените суми обаче може да са попълнени в данъчната декларация и трябва да ги изчистите, за да не плащате данък.

Ако искате да ползвате някакво данъчно облекчение, трябва сами да попълните съответното приложение. Например, ако не сте ползвали облекчението за деца чрез работодателя, може да го ползвате с подаване на годишната данъчна декларация. Облекчението намалява дължимите данъци с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две деца и 1350 лв. за три и повече деца.

За да ползвате някакво данъчно облекчение, не трябва да имате подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната към момента на подаване на декларацията. Затова най-добре предварително да проверите чрез сайта на НАП дали имате стари задължения.

Крайният срок за подаване на данъчните декларации за доходите е 3 май.

Който подаде декларацията си онлайн до 31 март, може да ползва 5% отстъпка от данъка за довнасяне, но не повече от 500 лв.

Данъчни декларации за доходите трябва да подадат всички, които имат облагаеми доходи извън работната заплата, както и тези, които искат да ползват някакво данъчно облекчение и не са ползвали облекчението чрез работодателя.

Към данъчните декларации не се прилагат бележки за получени доходи и документи за ТЕЛК.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
oi, carica margarita i princesa kalinka imat dosta da opisvat li?
1
2
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
ВСИЧКО съм си платил към НАП