Бягащите от войната притеснени да искат статут на бежанци

Страхували се, че ако това стане, няма да могат да напуснат задълго
38
Бягащите от войната притеснени да искат статут на бежанци
Снимка: БГНЕС

Има много граждани на Украйна, които са и с българско гражданство и в един момент механизмите за защита на бягащи от войната не ги третират еднакво. Това каза пред БНР адвокат Биляна Коцакова.

Още по темата
По думите й тези, които имат българско гражданство, не могат да кандидатстват за механизъм на закрила, което ги поставя в особена ситуация.

"Голяма е уплахата за неизвестността, която ги очаква. Много са напрегнати от това да получат статут на бежанец. Масова е тази уплаха у хората, които са подложени на тази емиграция в момента. Изключително голям страх има у хората, че ако поискат статут на закрила, няма да могат да напуснат страната за дълъг срок – поне 6 месеца, поне година, поне две. Тази информация е много широко разпространена сред тях, което ги възпира на практика да търсят статут на закрила на бежанец. Дори думата „бежанец“ ги притеснява", каза тя.

Облекчаването на процедурата за придобиване на българско гражданство предполага законодателни промени, уточни адвокат Коцакова.

По думите й вълната, с която се сблъскваме, е безпрецедентна.

Според Коцакова ЕС е реагирал бързо с активирането на механизма за временна защита.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
украинците искат някой да ги превози от източната до западната граница и да ходят в европа
23
5
 
14
 
! Отговори
Pit преди 2 години
Опа, притесняват се от думата бежанец. Ами дайте им български паспорт какво сега. Винаги са ни използвали, че и сега ли да минем метър.А ние българите сме най-добрите, разбиращи от всичко, големи гяволи и горките все ядем на лопатката дръжката. И сега като дойдат пак от Хамерика да ни се накарат за отклонението от,, правилната посока" може и бомбички да им изпратим на бедстващите къде техните управници осем години изолираха и безчинстваха в автономните области. Всичко е документирано и показано
22
0
 
12
 
! Отговори
Мъко,мъко преди 2 години
Бягат жени и деца..Мъжете им ще загинат повечето..тези ще си останат в ЕВРОПА..Демографски колапс..Успех.
21
5
 
16
 
! Отговори
Обаче изобщо преди 2 години
са притеснени да пазарят, излизат с пълни чанти от Мола. Обаче нашите пенсионери се бият за по евтино олио. Продължаваме промяната другари и другарки.
20
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Малко уточнениеТочно така. Много са били укрофашагите,и сега ги евакуират на сигурно място,на наша издършка. Интересно ще стане като бандервските сороси загубят властта в Украйна,и вече не са нужни на сатанистите,кой ще ги гледа и храни?
19
24
 
10
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Като ви гледам какви глупости пишете си мисля че не заслужаваме Христо Ботев. Той би предпочел да е украинец...
18
9
 
15
 
! Отговори
читател преди 2 години
българската държава за пореден път показва, че няма никакъв управленски, административен, финансов, социален и ментален капацитет. как е възможно в такава извънредна ситуация, да няма кой да извози хората, да им даде храна и вода, да ги настани , да реши записването на децата е училище, здравната помощ. Оставка на тъпата и саката коалиция!!! Отивайте при Путин и не се връщайте!
17
1
 
24
 
! Отговори
Ковид мерки. преди 2 години
От началото на пандемията до сега броя на просяците се е утроил. Депресиращо е човек да се разходи из центъра на градовете.
16
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сутринта един нетолкова умен човек беше написал,че умните хора печелят от воините,от воините никои не печели всички са губещи.
15
2
 
40
 
! Отговори
Бяга преди 2 години
Бяга укронацистката номенклатура с джипове и банкови сметки. Не щат да се бежанци в България защото като бидяха боевете пред Кауфланд за олио и нацитата си помислиха,че войната е дошла в България.
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те са с гражданство: 1.украинско,2. българско,като 1.местоживеене,придобит имот 2.родова връзка с предци от диаспора,защо да не могат да ползват статут на бежанци след като бягат от война-между държави воюващи на политическа основа с участие на армии по заповеди на политически,военни личности оглавяващи управленски органи,гражданска война-спецоперации с войски,военизирани групи частни милиции,частни олигархови групи охрана как армии,че групи за нападения привърженици разни течения с оръжие,бомби
13
3
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставете ги руснаците и украинците. Те ще се оправят. Ама не виждам този батак, в който затъваме ние ден след ден, как ще се оправи? Кой ще ни помогне? Никой. Така че нека да гледаме себе си.
12
0
 
53
 
! Отговори
европейски идиот преди 2 години
аз кат гледам какви поршета джипове идват и аз взех да се притеснавям че им атакива балъци да издържат елита на Украйн ащот те бягат по-вече
11
0
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Страхуват се да не ги запишат като бежанци в България и да не пропуснат шанса да станат бежанци в Германия, Франция ...
10
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-добре е да се махат за САЩ. За 100 хиляди души ще ни трянват минимум 1 милярд $ на месец а в провинцията няма никаква работа и е страшна безработица.
9
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще внесат и корона и други зарази ще пламнат в бг. Някои нямат и други ваксини.
8
0
 
47
 
! Отговори
Чух преди 2 години
Много хора мародерствали в момента в Украйна и освен от войнтата и от това масово бягали хората. Разни банди въоражени бандити ходели по домовете и грабили.
7
48
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
п о в ръщ а ми се от п оми ята коя то се пише тук , русия води война против Украйна и никакви писания не могат да променят мнението на българските граждани.
6
1
 
31
 
! Отговори
Добре де преди 2 години
А така ли е наистина? Ако са със статут на Беженец после могат ли да напуснат България и да като се върнат в Украйна и вече да не ги водим със статут на беженец? На сила ли ги дъжат тук - силно, много силно се съмнявам да е така и това да е вярно, че ако са със статут на беженци после 6 месеца да не могат да се завърнат в Уркайна. Всички искаме тази война да приключи възможно най-скоро и хората да могат да се върнат по домовете си. Нали? Аз ли бъркам? Моля малко повече факти в статията.
5
3
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям страх имало у хората, че ако поискат статут на закрила, няма да могат да напуснат страната за дълъг срок поне 6 месеца, поне година, поне две. Прави са - до няколко месеца бендеро-насистката върхушка ще бъде свалена от власт, а Украйна ще си е на същото място и те спокойно ще се върнат по родните си места, ако не са горили живи хора в Одеса.