Трудностите пред медиците от Украйна да започнат работа у нас

Основната пречка е незнанието на български език
31
Трудностите пред медиците от Украйна да започнат работа у нас
Снимка: БГНЕС

Българската нормативна уредба може да се оптимизира, за да се приобщят медицински специалисти бежанци от Украйна. Това мнение изрази в интервю за БНР Красимир Грудев, председател на Сдружението на частните болници.

По думите му има много желаещи такива специалисти да работят в България.

„Първата и то немалка пречка е езиковата компетентност. Знанието на български език е необходимо за защита на правата и на пациентите, и на самите лекари, ако има неблагоприятен развой на лечението на пациентите. Това е нещото, от което трябва да се започне“, посочи той.

Според Грудев могат да се организират дори неформални езикови курсове, например в градове като Варна и Бургас, където от години живеят украинци, които знаят много добре български.

„Немалко лекари са завършили в Украйна включително – лекари, които са учили в тамошни медицински университети и впоследствие са признати техните дипломи на базата на приравнителни изпити в България и те практикуват“, отбеляза още Грудев.

Един от начините за контакт с реалната здравна система и в процеса на подготовка за официална работа в нея е украинските медицински специалисти да работят като болногледачи, макар това да е вид заобикаляне на закона, поясни Красимир Грудев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
7
 
15
 
! Отговори
L. преди 2 години
Щом са научили измисления украински език, ще научат и хилядолетния български. Освен, ако в някои случаи не искат да говорят на руски.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те па като са се засилили да идват и да почват работа...Сещам се как преди някоя и друга година чакахме така едни други инженери, медици, физици, па то ква стана тя...
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като видят за каква заплата ще работят, ще избягат през най-близката граница.
6
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не вкарвайте украинци на такива места, знам какво говоря, намерете им друга работа!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом говорят руски и английски, ще се оправят, не ги мислете. То и нашите лекари не знаят много чужди езици ама лекуват и чужденци. Оправят се някак :)
4
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е законно да принуждават лекари специалисти да работят като болногледачи. Работата трябва да съответства на квалификацията.
3
2
 
12
 
! Отговори
Кефи преди 2 години
как всите спомоществователи на украината мислят само как да заграбят трудовата сила. Полша обаче изби рибата. Скоро ще се сбият с германия за новите роби на труда.
2
4
 
8
 
! Отговори
Пак гледаме преди 2 години
Да ги експлоатираме.
1
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Първата и то немалка пречка е езиковата компетентност.------> Ами то това е ОСНОВАТА. Ако лекаря не може да разбере пациента или пациента лекаря: това е опасно за живота! Ако единия лекар не може да разбере друг лекар или медицинска сестра: това е опасно за живота! Ако фармацевта не може да разбере лекара: това е опасно за живота! Не случайно в 'развитите страни' изискват абсолютно безусловно перфектно владеене на местния език за лекарите!