Доц. Киселова: При ареста снощи е бил търсен ефектът на изненадата

Неотложността е похват, който се използва много след 2009 г.
Обновена: 18 мар 2022 23:23 | 18 мар 2022 23:20, Веселина Йорданова
60
Доц. Киселова: При ареста снощи е бил търсен ефектът на изненадата
Снимка: БГНЕС

Арестът на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов - кои са правните аспекти?

"Ако четете внимателно Наказателния кодекс, ще видите, че винаги, когато се образува досъдебно производство, освен ако извършителят не е явно видим, винаги се образува срещу неизвестен извършител и на по-късен етап в процеса се привлича извършителят. Нормално е първоначално онези лица, които са потенциално обвинени, да бъдат разпитани като свидетели. В този смисъл коректно МВР може да ги задържи до 24 часа", коментира преподавателят по конституционно право в СУ доц. Наталия Киселова в "Денят ON AIR".

Тя разясни, че прокуратурата е оповестила, че престъплението е изнудване и облага в особено големи размери.

"Две неща будят недоумение или могат да разколебаят юристите, когато проследяват хода на събитията. Първото е, че първоначално беше оповестено, че става дума за престъпления, които са в компетентността на Европейската прокуратура - злоупотреба с евросредства. Прессъобщението от сайта на МВР беше свалено. Второто е, че не беше пуснат снощи веднага, когато е пристигнал адвокатът на господин Борисов", обясни доц. Киселова пред Bulgaria ON AIR.

Гостът поясни, че неотложността е похват, който започна много да се използва след 2009 година. По този начин се търси бързина и изненада. Доц. Киселова изтъкна, че тук е търсен ефектът на изненадата.

"Лицата бяха задържани щадящо, защото не се виждат белезници. Също така не се снима в унизителни пози. В този смисъл съвсем коректно беше изведен господин Борисов, а за другите дори нямаме кадри как изглежда отвеждането. Сравнително по правилата е", каза преподавателят по конституционно право.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
2
 
! Отговори
Менко Менков преди 2 години
Тази доцентка защо си мисли, че трябва да четем Наказателния кодекс ? Той е за студентите, съдиите и прокурорите, а не за обикновените българи. Да попита Орлин Горанов дали ще има дузпи в играта или Бербатов вече е бил дузпата на Борислав Михайлов ! След като в България си има вече две БФС-та, си е съвсем нормално да има и двама Бойко Борисовци.
45
1
 
3
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Ами да арестували са го и ще се изненадат.Няма да открият нищо.Ясно и точно.
44
7
 
16
 
! Отговори
Мошеници преди 2 години
За толкова години не видях на един комунист, социалист , БСПар изненадващо да обискират къщата ! Терористи!
43
4
 
14
 
! Отговори
Подло преди 2 години
Комунистически стил компромат и терор без съд и присъда. Демокрацията е в опасност!!!
42
4
 
14
 
! Отговори
Вьзмутен преди 2 години
Голяма излагация пред целият свят
41
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто Киро.
40
7
 
15
 
! Отговори
Just Киро преди 2 години
С толкова подмазване на властта, по всяко време, скоро очакваме да станете и професор, доц. Киселова. Все пак е добре да прецените в коя област на правото сте най-подготвена.
39
7
 
17
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
тази конституционалистка кога започна да разбира от наказателно право,че и от тактика на разследване. Това е като да идеш на очен лекар за ти извади апендикса.
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И да има нещо, вероятно вече не е толкова плашещо, иначе откъде този непукизъм с ръцете в дгобовете?
37
3
 
12
 
! Отговори
До доц. ГЕОРГИЕВ преди 2 години
Ако направи завой към Раша, ще подпише края на полигическата си кариера (90% от народа)!!!!
36
7
 
29
 
! Отговори
адвокат Благоев, САК преди 2 години
Задържането за 24 часа по ЗМВР не трябва да се прилага с цел наказание. Със задържаните трябва да се работи. Щом им се снемат сведения или се беседва с тях, трябва да бъдат незабавно освободени, защото се нарушава правото им на свободно придвижване. Ако им се повдигне обвинение, реда вече е по НПК. В конкретния случай това е грубо нарушение на законите на страната. Най-главното е че няма основания за арест. Касае се за стар случай по който вече е работено и няма опасност да се заличат следи
35
22
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На този за каквото и да му повдигнат обвинение, все ще е основателно
34
19
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво е плагиатствало онова момче от тази жена?! Ми таз по- неграмотна от Киро!
33
16
 
21
 
! Отговори
За пореден път преди 2 години
четейки коментарите се убеждавам, че ако не друго ГЕРБ доведе до това фростите в България да станат и нагли. А по лошо от това фрост но за сметка на това нагъл няма. Също като вожда им. Бог да пази България.
32
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не прокуратурата то съдът че пусне ,все пак 12 г .заплатики
31
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ти ни изненадваш с тоя *** коментар, а за външността въобще не ми се говори. Платени гербаджийски ***!
30
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами изпълниха предизборно обещание да хванат Борисов. Не са казали,че няма веднага след това да го пуснат. Мая къде беше? Тя в екстаз стенеше миналата година,,Бойко,Бойкоо,,
29
12
 
43
 
! Отговори
хеха преди 2 години
Киро от гугъл ли ги учи тия похвати или е част от корупцията самия той, а ?
28
11
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Две неща будят недоумение или могат да разколебаят юристите, когато проследяват хода на събитията. Първото е, че първоначално беше оповестено, че става дума за престъпления, които са в компетентността на Европейската прокуратура - злоупотреба с евросредства. Прессъобщението от сайта на МВР беше свалено. Второто е, че не беше пуснат снощи веднага, когато е пристигнал адвокатът на господин Борисов" Не будаят недоумение, ако знаеш, че начело на милиционерите е Рашков - човека на куклата на ДС Радев
27
20
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ефектът беше да види и без това разделеният български народ, Борисов с белезници. *** се като геренски бикове. И сега същия този български народ ще плати за делото което Борисов ще заведе в Страсбург. Заради тежката некадърност на Петков и комунистическия следовател Рашков!