Радев и Дуда: Единни сме в оценката си за войната и призива за прекратяването й

Президентът обсъди с полския си колега ситуацията в Украйна
Обновена: 22 мар 2022 13:05 | 22 мар 2022 12:19, Веселина Йорданова
194

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единни сме в оценката си за тази недопустима и братоубийствена война, както и за нашия призив за нейното незабавно прекратяване и постигане на мир с усилията на дипломацията. Това каза президентът Румен Радев на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, който е на посещение у нас.

Радев отбеляза, че войната причинява разрушения, взема жертви, но и срива градената с десетилетия система за сигурност в Европа.

Единни сме заедно с Полша в усилията си за укрепване на Източния фланг на Алианса. Формирането на многонационални бойни групи е само част от тези усилия, това обаче не отменя отговорността пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско правителство, да градим и развиваме собствен отбранителен капацитет, посочи Радев.

Той коментира, че само преди дни президентът на Полша подписа Закона за отбрана на отечеството, разходите за отбраната за тази година се фиксират на 2.2% от БВП с тенденция да се увеличават и достигнат 4%. Сходни процеси текат в Румъния, отбеляза президентът.

Той коментира и че наред с новопридобитото модерно въоръжение, в тези страни се поддържа и експлоатира и руско въоръжение, и отбеляза годините наред неглижиране на проблемите на отбраната в България.

По думите му особено критичен е проблемът с изтребителната авиация. Ако ние не предприемем спешни, неотложни мерки, рискуваме да загробим нашата военна авиация и да се молим на комшиите да поемат нашите ангажименти и да компрометираме самия проект за придобиване на F-16, защото няма да има кой да лети на него и кой да ги обслужва, каза още Румен Радев. Той е разговарял с Анджей Дуда незабавно експертни екипи да окажат съдействие за ремонтиране и обслужване на нашите МиГ-29.

Радев акцентира на необходимостта от инфраструктура и свързаност в района, особено енергийна.

На предстоящата Среща на върха ще предложим система от тръбопроводи за гориво да бъде изградена по цялото протежение на източния фланг, част от тези проекти могат да бъдат реализирани с финансовите механизми на Алианса, посочи той.

Радев засегна и темата за бежанците от Украйна, като посочи, че е наш дълг да им окажем помощ, както и на ЕС - да подкрепи страните, които ги приемат.

Правителството да разглежда възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население за Украйна - бронежилетки, каски, призова президентът.

Полският президент Анджей Дуда посочи, че светът ще накаже тези военни престъпления, които извършва Русия и напомни за санкциите на ЕС.

Моите сънародници гледат Мариупол и виждат Варшава през 1944 година, когато Хитлер и нацистите бомбардират цивилни, сгради, по същия начин се държи руската армия, това са убийства без прецедент, това е нещо, с което свободният свят никога няма да се помири, заяви той.

Дуда коментира, че главната тема е това, което сега и тук се случва до нашите граници. Той посочи, че руската агресия не се развива по начина, по който е планирал Путин за бързо завладяване на големите градове в Украйна.

По много начини се стремим да помогнем на Украйна, най-вече политически, така че Русия да почувства, че бруталното нарушаване на международното право не за първи път, действа по начин, който не може да бъде приет, каза още полският президент.

Това, което ще изправим пред Русия трябва да бъде дотолкова силно сдържащо, че здравият разум да победи империалната алчност и желание за разширяване, нарушаващо границите на други държави, изтъкна Анджей Дуда.

Той коментира, че предишният закон на Полша в областта на отбраната е бил остарял, затова в последните дни при пълно съгласие цялата политическа класа е имала единен подход по този нетърпящ отлагане проблем.

Дуда отбеляза и това, че европейските страни трябва да се освободят от "енергийния шантаж" на Русия - да създадем пълна диверсификация, така че да можем да избираме доставчик в зависимост от интересите си. По думите му в Полша вече са приети над 2 млн. бежанци от Украйна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дудьов, Айде на Лоста от Първи Взвод!
128
2
 
7
 
! Отговори
Прокурора на Пелишат преди 2 години
Другите държави имат президенти,България има лице оженило се за любовницата си и зарязало съпруга икона и деца красиви и здрави! Любовницата е за друго не е да се сключва брак с нея бедни ми Румене!
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Давай Радев мачкай ушанките..
126
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 142 - Това означава, че Литва, Латвия, Естония, Полша и Чехия не искат да рискуват отново да бъдат поробени от московската с_ган.Може ли да имаш милиони хектари гори,а да внасяш суровина за изработването на картонени кутии за мляко и сок от...Финландия?Защо такава голяма страна внася тоалетна хартия и дамски превръзки,а не си произвежда?Можеш ли да имаш залежи на петрол,а да не произвеждаш автомобилни гуми за собствените си граждани поне? Ама апетит да повлекат и други блатото, колкото искаш
125
5
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 2 години
Поляците са мъже ! Българите сме страхливци !
124
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доскоро на това същество му плащахме заплата за "незаменимата" му функция, като говори или да не казва нищо, или да казва нещо от рода "Водата тече. Слънцето грее. Тревата е зелена." Днес вече му плащаме и да ни излага пред цивилизования свят като най-големите миж_итурки, самопоставили се в краката на един о терорист, който е загубил всяка връзка с реалността и човечността заради 20-годишното му преяждане с власт. Тоя срам ще го носим с години. И децата, и внуците ни ще го носят. РусоРоб гн_усен
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единни сте на думи.но не и по дела. Без никаква военна помощ за загиващите украинци ! За какъв въздушен суверинитет със стари руски самолети бълнува Румен Митрофанов ?Кафа от угодническо-слугинско поведение към Путин ?
122
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единни сте на думи.но не и по дела. Никаква военна помощ за загиеащите украинци ! За какъв въздушен суверинитет със стари руски самолети бълнува Румен Митрофанов ?Кафа от угодническо-слугинско поведение към Путин ?
121
0
 
3
 
! Отговори
ха ха преди 2 години
Прокурватурата се е задействала тутакси и е извикала на разпит Рашков,Киро и още един..Де така да бързаше с вожда им...Лъсна и окончателно нас..ния ***.
120
2
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
Господа Президенти,вие сте прави,обаче Европейските ви началници,отпускат 1 милиард,за въоражаване на Украин,дали чуват призива ви.
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън е казал, НАТО няма да разполага свои войски в Украйна, но ако някоя държава от НАТО прецени, че е необходимо за националните й интереси, може да въведе свои войски на украинска територия. Какво точно означава такова заявление на Байдън трябва да се анализира.
118
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единствените дето скачат против рашките са поляците.....правят го без да го мислят :))) Русофила Радев да се замисли, щото поляците не си играят :))
117
3
 
7
 
! Отговори
КАЗВАХ ЛИ ВИ..?? преди 2 години
К. ПЕТКОВ= РАДЕВ = НИНОВА... =...... ТРОЯНСКИ КОН НА РУСИЯ И ПУТИН В ЕС/НАТО.
116
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен138Само да не им дадем тия с надпис НАТО,че тия май са приоритет сред снайперистите !
115
4
 
2
 
! Отговори
.... преди 2 години
Радев твоето място не е вече в Евро съюза или НАТО, хайде заедно с останалите русофили при пу.т.кин да му целувате задните части, страхливец такъв.
114
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дуда има тежката дума в нашта система 4-4-2,ще сънуваме трансферната сума от Европа,Русия или това ***!
113
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Правителството да разглежда възможността за изпращане на индивидуални защитни средства за цивилното население за Украйна - бронежилетки, каски, на които да пише "мутри вън" призова президентът."
112
2
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Американците са отказали да пращат войници в Украйна въпреки призива на Полша. Както знаем добре, най-големите русофоби в света са поляците.
111
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 113Ти ако знаеш полякините какво правят......все пак уважение към поляците, всички знаем за Владислав Варненчик :))
110
2
 
3
 
! Отговори
Руснака преди 2 години
Путин бягай от Украйна докато е време.