Психолог съветва: Не споделяйте с децата разсъждения си за войната

Трябва да се говори с тях по честен начин, но без излишни емоции
23 мар 2022 09:33, Красимир Ангелов
35
Психолог съветва: Не споделяйте с децата разсъждения си за войната

Войната със сигурност е тежка тема за разговори, но и логично е централна тема в новините. Как трябва да говорим с децата за конфликти и война?

"По много честен начин, дори ако на възрастните им е трудно, защото няма как да имаме всичките отговори. Трябва да е ясно, че ако родителите са прекалено емоционални, пренасят тази емоция на децата, които могат да си въобразяват много неща", предупреди психологът Анет Митова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ училището е един сигурен ресурс в помощ на родителите. Вторият ресурс са психолозите, които могат да помогнат в такива ситуации, когато родителите нямат отговор на всички въпроси.

"На пръв поглед децата не задават въпроси. Ученици, които обаче са със специални образователни потребности, виждам как специално се ангажират с тази тема и следят какво се случва на фронта", посочи психологът пред Bulgaria ON AIR.

Психологът смята, че не трябва да споделяме нашите разсъждения или позиции.

"Сигурната позиция, която трябва да се вземе, е, че войната е нещо лошо и много хора се опитват да я предотвратят", заключи психологът Анет Митова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Д преди 2 години
До коментар 27" Да не мислят, че е даденост". Абе вие нормални ли сте, това са деца. Какво изобщо мислят и разсъждават? Аман от *** с промит мозък от соца, трайте си просто бе!
27
0
 
0
 
! Отговори
ВластНа преди 2 години
Училището било добро място? Не трябва да споделяме своите виждания и възгледи, това предполагам е за да може в училище да им насадят подходящата пропаганда, не правилната, а удобната. Тоя психолог явно е на тежки наркотици щото училищата не раждат нищо хубаво, те са гнилоч като цялата колонялна система наложена тук от краварите фашисти зад океана. Няма начин да оставя изграждането на мироглед на децата ми на долни прогнили психолози с *** и други гнусни идей или селския *** наречен училище
26
2
 
0
 
! Отговори
К.Татарска преди 2 години
Много деца гледат многосерийни американски сериали като "Дневниците на вампира" ,"Ловци на сенки" "Ривърдейл" "Стренджъртингс", където непрекъснато зверски се колят и убиват хора. Но красиви американски артисти гледат решително и децата са готови на всяка цена да разберат какво с става с техните любими герои, особено ако и всички в класа ще говорят за това. И не казвайте, че важното е, че децата знаят, че не е наистина. Защото това са изключителни жестокости над човешки същества пред очите им
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това не е правилно. Децата трябва да знаят, че войната съществува, че е нещо ужасно, когато с оръжие се разрешават полит.конфликти, че не сме застраховани от война - за да започнат да ценят мира, който те си мислят, че е даденост. Естествено, без идиологически внушения и политически пристрастия, както правеха с нашето поколение. Жалко, че кумирите, които ние имахме -великата и славна руска армия освободителка, днес се явява световен агресор и заплаха за цивилизования свят!
24
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, не споделям. Обаче за събуждане като мелодия на будилника съм настроил "Вставай страна оргомная".
23
1
 
4
 
! Отговори
Тоест без позиция?!? преди 2 години
Ами за това, че има bullies и жертви да не си ли говорим? И че агресороте не са от добрите? Айде стига бе трябваше да каже психоложката, че Руснаците винаги са добрите та да е всичко ясно
22
2
 
1
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До мазна лютеничка: Наистина не разбирам защо медиците мълчат по повод ЛГБТ като риби на суша. Досещам се, разбира се - това е предателство спрямо дълга в който са се клели. Дори в дивата природа има правила. От ЛГБТ ще се пръкнат такива ***, че на нашите деца свят ще им се завие - ех, ние надали ще сме живи и по-добре НЕ. Има наука генетика - ЛГБТ дали са чували за нея? Тях ЛГБТ няма кой да ги ограмоти. Боже Мили помилуй!
21
0
 
5
 
! Отговори
Ади преди 2 години
До Анонимен: Ами, който учил история - чел и възприемал. И най-вече мислил и анализирал. Който знае езици - чете и други източници, за да не е едностранчиво повлиян. Другите неграмотници - те сега ни управляват.
20
0
 
2
 
! Отговори
Ади преди 2 години
"Сигурната позиция, която трябва да се вземе, е, че войната е нещо лошо и много хора се опитват да я предотвратят", заключи психологът Анет Митова.Дори не съм чувала името на Анет Митова - нека, моля да поясни дали войната с образованието, здравеопазването и др. в България не са война с нашето население. Кой "точно се опитва да я предотврати"? Децата ни вече са извън България, а Анет Митова нека си пише каквото иска - ще я четем с погнуса!!! Аз дори няма да си правя трудя дя я чета.
19
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама разбира се, защото ако споделяте ще пречите да им промиват мозъците чрез инстаграм, тикток, ютуб... Пък те така се стараят, платили са на инфлуенсъри, на пропагандатори и на монтажисти да правят клипове! Такава хубава пропаганда пускат. И всичко това ще отиде зян, ако връзката между поколенията не бъде прекъсната и споделяте с децата си! Бива ли така?
18
2
 
11
 
! Отговори
мазна лютеничка преди 2 години
Трябва да се говори истината за нацистттткото насилие. И престанете с тези ЛГБТ ботушки, да не говорим за шареното изписване на градовете. Това е подсъзнателно внушение за приемане на несвойствените за нормалния човек психични отклонения.
17
2
 
9
 
! Отговори
ДжО1984 преди 2 години
За коя война?За Руско - турско освободителната война от 1877г.За Виетнамска, Иракската, Югославската, Либийската, Сирийската, Афганистанската, Йеменската.Или за Украинската от 2014г. до сега.Децата трябва да знаят, че когато ДВЕ или ПОВЕЧЕ "ЕДИНИЦИ" не могат да се разберат с ДУМИ, се разбират с БОМБИ!
16
9
 
15
 
! Отговори
--------- преди 2 години
Най-доброто е истината. Те трябва да знаят че когато се разхождат по улицата ще се разминават с индивиди определящи се като българи но в действителност са прос-и хора който нямат нищо против убийствата на деца от един 70г. дядка който знае че няма още дълго да е на власт и иска да се покаже като руски император.
15
2
 
10
 
! Отговори
Deep Zone преди 2 години
Може да им пуснете директно "Спасяването на редник Райън" Да си го гледат на спокойствие, особено началната сцена. Спокойно, те вече са изгледали всичко за войната на телефоните си, както и яко порняги, не може да ги спре малко насилие. Ние преди години гледахме екшъни за войната във Виетнам и класиките Командо и Универсален войник на по десетина години, сега си представям какъв разграден двор е.. А тая психоложка може да иде да се снима някъде със съветите си :D
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, децата трябва да знаят от малки кое е добро и кое е лошо,защото това е най-голямото доверие - да научиш от родителите си.Иначе Васко Кръпката и паси ще обясняват на децата ми какво е война.
13
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто им казвам че Русия са единствената световна сила която ще ни спаси от тероризма на фашистите от ЕС и Украйна и от Идил. Те не признават гражданските права, лъжат и са корумпирани, по този начин вземат властта
12
5
 
14
 
! Отговори
Колио преди 2 години
Трябва да знаят Кои е помагал доказано с факто до сега на България.И това е Русия.
11
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А мойта щерка учи устройство на калашника! Щяла да ходи на западната укропска граница когато Великият Путин форсира Лвов за да разбие грантаджийския център на международния предателски батальон!
10
12
 
7
 
! Отговори
До тираджията преди 2 години
Естествено, неуките и простите всички сте Путинофили.
9
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата от малки трябва да си изграждат критично мислене, защото после ги гледаме по митингите на възраждане.