Храните ще поскъпват, но е безсмислено да се презапасяваме

Коментар на Яна Иванова и Катя Костова
6 апр 2022 11:22, Росен Стойчев
85
Храните ще поскъпват, но е безсмислено да се презапасяваме

"ЕК призовава държавите да намалят допълнително ДДС-то върху храните. България е една от трите държави в ЕС, които нямат намалена ставка на ДДС. Със сигурност можем да си го позволим. В период на криза е редно правителството да активира ресурс, за да компенсира населението. Ние сме сред държавите, в които храната е много голям процент от бюджетите на домакинствата", заяви Яна Иванова, председател на Сдружението на храни и напитки пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ българите сме привилегировани, тъй като ние също сме много голям производител на пшеница и слънчоглед. Поради това няма изгледи при нас олиото да липсва.

"Безсмислено е хората да се презапасяват с подобни продукти. Не можеш да се презапасиш завинаги, а няма логика да се държат пари в шкафа. ДДС върху храните в Германия е 7%, във Франция е 5%, в Турция е 1%, в РСМ го махнаха, а нашето е 20%", подчерта Яна Иванова.

"Поскъпват основните продукти, защото са свързани по веригата на доставки. Ако няма реколта, това тепърва ще се задълбочава. Тези продукти влияят на много други. Олиото и негови производни ги има в много неща, които ядем. Като няма жито, хората се прехвърлят на други продукти - започва да поскъпва оризът", коментира Яна Иванова.

Още по темата

Десетки браншови организации призовават правителството да се намали ДДС-то на 9%. Ако не намали цените, поне ще задържи този продължаващ скок. Продуктите няма да поевтинеят, но няма да поскъпнат. От Нова година с повече от 10% са се качили цените, каза още Иванова.

Тя е убедена, че намаленото ДДС би довело до бързо изсветляване на сектора и свиване на сивата икономика.

На живо от Германия в ефира на Bulgaria ON AIR беше включена и журналиста Катя Костова.

"Вече втора седмица почти никъде няма брашно, олио, макарони. При нас данъчната ставка върху храните е сравнително облекчена. Една от най-големите хранителни вериги обяви, че от тази седмица чувствително увеличава цените на основните хранителни продукти", коментира Костова.

Големите апели в Германия са хората да не се презапасяват с хранителни продукти.

"Втора седмица не мога да си купя бутилка олио, по щандовете започва да намалява и зехтинът. Доставките на основните хранителни продукти са намалели в сравнение с преди началото на войната", каза още Костова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сядаме вчера в заведение с детски кът (заплатихме отделно за него). Поръчваме 2 пици Маргарита и четири сирена, една гръцка салата, една бира и един сок. И платихме 49 лева!
30
2
 
11
 
! Отговори
Дървен Шоп преди 2 години
Швабите да заповядат у нас , олио бол по 5 лв. брашно колкото сакаш а макарони с лопата да ги ринеш ! А бе *** народ сте немците , ама Сталин го няма вече - уви !
29
6
 
1
 
! Отговори
до 21 преди 2 години
Аз сам земала бърз кредит зада се запася сас храна. Сапругат ми го плашта. Барз кредит зима заштото на банкити не вярвами.
28
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ние не искаме луканка без ДДС! Но нещата за готвене барем!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати пилето на грил за 15.80! Е какво е това????
26
3
 
22
 
! Отговори
до 26 преди 2 години
ШриЛанка вече са на Режим - 14 часа без Ток, 10 часа с Ток, Правителството им каза, че причината е нарушеният износ на енергоносители от Русия! така, че днес ШриЛанка, утре и тук, но след 6 месеца и за по 10 часа ток на денонощие - няма да има...
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Презапасяват те се, не я слушайте тази, тя е част от шайката на Радев и Петков!
24
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гласувайте пак за ПП Продължаваме Поскъпването!
23
1
 
18
 
! Отговори
Не Се ПреЗапасявайте преди 2 години
щото Скоро и Тока Спира - нито ще има как да ги съхранявате без Фризер, нито как да Сготвите без Ток! Въпреки, че Теоритично, ако намерите някоя стага гума или друго нещо за горене, ще може да сготвите на огън на Тротоара пред Панелката ви!!
22
5
 
6
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Колкото и д призовавате, гaню си е гaню. И у дойчланд, и у румиллиета...
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичко поскъпва, но ние като верни пудели на Козяк и Мустафата (от 144 години страната не беше управлявана от човек с името Мустафа) са твърдо ангажирани да сме съпричастни, докато Памперса купува Въглеводороди и торове от заклетия враг (да видим до кога)
20
1
 
15
 
! Отговори
Пилето преди 2 години
До АнонименВ Габрово пилето (печеното) дълго време беше на 8 лева, наскоро стана 10, после 13, миналата седмица вече е 15.80 !!!!
19
1
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Хубаво е, че сте си взели. Ама не всеки може да се запаси! Едни нямат пари, други нямат фризери, даже и хладилник някои нямат!
18
4
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 2 години
Аз сам си вземала достатачно свинко мисо на промоциа за 3.50кг от една кланница.Има и вав кафлант за 4лв. замразено и сам вземала 4 малки фризира.
17
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Храните се повишиха с по 40-50%! Спешно трябва да се махне ДДС на храната! Поне на продукти за готвене! Нека луксовете са си с 20%, но човек не може за готвене да си напазарува. Вижте там какво ползва българинът най-много: ориз, картофи, хляб, пилешко, кайма, свинско, зеле, боб, леща, мляко. И на ей тия продукти махнете ДДС! Искаме да си сготвим! Няма да ядем по ресторанти!
16
1
 
23
 
! Отговори
За 2 Години преди 2 години
Обесмислихте Живота на тази Планета! Но все пак това беше и Целта - някак да постигнете Златният Милиард!!
15
1
 
28
 
! Отговори
Св преди 2 години
И се получава така - хората поспестили някой лев, да си гледат спокойно старините и да работят по - малко, сега ги дават за поскъпналата храна, с 20% ДДС. Правителството взима тези повишени данъци, и ги раздава под формата на помощи хиликоптерно изсипани на нехранимайковци, нямащи и един работен ден, добре че е поне и на пенсионерите. Така спестителите и работните, през държавата ги дава на разхитителите и мързеливците.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вървят си четирима по улицата,веган,***,ваксър и русофоб...и това само единия!!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама как с 10% да се качили цените??? Миналото лято едно печено пиле струваше 9 лева на пазара. Сега е 13!!!! Това 10% ли е?
12
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те ще вдигнат техните цени, аз пък ще вдигна моите. Какъв е проблемът?