Отбелязваме Световния ден на здравето

Празнуват здравните работници
7 апр 2022 07:30, Петя Славова
10
Отбелязваме Световния ден на здравето
Снимка: БГНЕС


Днес отбелязваме Световния ден на здравето и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник, предава БГНЕС.

180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

България също е член на Световната здравна организация от нейното основаване и участва активно в програмите за подобряване на здравните услуги у нас, за премахване на острите заразни заболявания, за опазване на околната среда, в борбата със СПИН и раковите заболявания и превенцията на смъртността поради тютюнопушене.

На 7 април от 12.00 часа, по повод Деня на здравния работник и по инициатива на Български лекарски съюз (БЛС), ръководството и служители на Военномедицинска академия (ВМА) ще отдадат почит към медицинските работници, загубили битката с COVID-19.

Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки загубиха живота си, борейки се до последно с коварното заболяване и достойнство изпълнявайки своя професионален и морален дълг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
кой преди 2 години
Това е мацаницата на Венци незнам къвси, който след третата игла влезе в кюстендилската болница, а после го докараха в София
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо, желая здраве на всички читатели! Второ, не мисля, че това е празник на здравната система, доколкото тя е силно ориентирана към поддържането на болни хора. Когато здравната система започне да печели от това, че сме здрави, тя ще бъде наистина здравна система и наистина Денят на здравето ще е неин празник. Но за тази цел медицината ще трябва да се освободи от зависимостта от фармацевтиката или фармафията, по-точно.
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Честит празник на истинските лекари, които не се продадоха за пари и не източваха касата за сметка на пациентите- жертви. Честит празник хирурзи и ортопеди! Другите са за затвора.
6
2
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
На истинските пациенти благодаря за пожеланията, а останалите ДГД
5
2
 
4
 
! Отговори
Лилка преди 2 години
Честит празник на всички работещи и пенсионирани здравни работници ! Здраве, сили , кураж и късмет ! Приятен Празник и ден за всички !
4
2
 
4
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 2 години
Кои отбелязват Световния ден на Здравето? министерството на Здравеопазванрто,болници и частни клиники и кабинети или Бакърената,Орландовци и Боянските гробища
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази картина, изобразяваща трагедия и драма на Майстора ли е? Довечера в 9 аплодирайте по балконите.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То в Бг едно здраве та от здраве много ти здраве и тук последни в ЕС е след назе нема никой
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бялата мафия празнува успешен рекет.