Разкриха реалността за българските пътища

Проверките на АПИ и ДАБДП са установили множество нередности
8 апр 2022 18:39, Росен Стойчев
24
Разкриха реалността за българските пътища
Снимка: БГНЕС

Множество нередности са констатирани след проверка, възложена от Върховна административна прокуратура (ВАП) на 25.11.2021 г. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) и Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" (ДАБДП).

Тя касае знаците, маркировката и пътните принадлежности на автомагистралите, скоростните и републиканските пътища от първи клас в цялата страна с оглед изпълнение на всички изисквания за непрекъснато, безопасно и удобно движение.

ВАП сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов за осигуряване на изискуемите условия за непрекъснато и безопасно движение по автомагистралите, скоростните пътища и републиканските пътища от първи клас в страната. Във ВАП следва да постъпи информация във връзка с предложението в едномесечен срок, съобщи Bulgaria ON AIR.

АПИ и ДАБДП са констатирани незадоволителни нива на пътна безопасност. От доклада на ДАБДП, изпратен до ВАП, става ясно, че по всички автомагистрали се наблюдават редица пропуски и несъответствия в управлението на пътната инфраструктура.

Още по темата
Акцентите, в т. ч. и за дейностите по поддържане и основен ремонт, са фокусирани върху пътната настилка и нейните експлоатационни качества.

По първокласните пътища в страната е констатирано, че организацията на движение е в изключително лошо състояние, както по отношение на експлоатационното състояние на средствата за сигнализиране, така и по отношение на съответствието им с приложимите нормативни документи и стандарти.

Изключително малък брой от пътните знаци и пътната маркировка са поставени съгласно наредбите, съобщиха още от ВАП.

Съществува огромна разнородност на ограничителни системи за пътища, лоша практика на монтиране на несъвместими елементи на ограничителни системи за пътища (ОСП), както и случаи на неспазване на изискванията на производителя  по отношение на монтажа. Налице е и несвоевременна подмяна на несъответстващи и повредени ОСП от страна на администрацията, управляваща пътя, както и лоша практика на неправилно поставени такива.

Заключението на ДАБДП за пътните банкети и крайпътно пространство е, че същите не са в добро експлоатационно състояние – има обрасли банкети и наличие на значителна растителност в крайпътното пространство.

От ДАБДП заключават, че е задължително цялостно подобряване на организацията и управлението на дейностите, свързани с инвестиционния процес и с последващото поддържане на пътната инфраструктура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: СофияАПИпътища
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Бойко преди 2 години
Добро утро
17
0
 
7
 
! Отговори
Радослав преди 2 години
И колко милиона изхарчиха за да констатират нещо което всеки знае? 100 агенции и комисии и полза нулева! Закон за персонална отговорност на държавния служител ни е нужен! Когато се види, че нещо не е както трябва отговорността да се носи от тези които са се разписали, че приемат обекта лично, а не от държавните агенции и комисии! Също така да се закрият всички дублирани такива и да остане само 1, единствена, за да няма размиване на отговорност!
16
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Popa ot razgrad , Попе , не е трудно ама айдуците от герП , откраднаа парите за пътища!
15
0
 
10
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
Толкова ли е трудно да се правят пътища по европейски стандарти?...
14
1
 
3
 
! Отговори
Koko преди 2 години
Amiiii,patishtata sa nasledstvoto ot Boiko ,stroeni s eftini materiali, po balgarski, s otkradnati pari i sega se rushat kato suhi biskviti. Ha,sega narode balgarski plashtai za nov,,,ka4estven,, asfalt ili se ubivai po ,,gordostta,, na bivshijat Min.predsedatel...
13
0
 
7
 
! Отговори
пасарела преди 2 години
Какво се чудим , само погледнете колко агенции и министерство имаме , а резултат никакъв , то не е ММРБ , АПИ /не знам къде хапе / , то не са агенции по безопасност по пътищата , имаме даже и институт за тая работа , а резултат никакъв !! Щат огромен , хора много /не са виновни / , резултат нула , е как искаме хубави пътища като парите са изядени !!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нали допреди няма и година всичко беше асфалт!
11
0
 
12
 
! Отговори
123 преди 2 години
Милиарди откраднати и мижем да те лажим... Дреме ин на новите милионери, че пътищата са ни по-зле от Африка.... Важното е, че те си живеят прекрасно - Ово е стандарт!
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямахме пътище, сега скоро пак няма да имаме защо се изискват поддръжа и ремонт както за всяко едно нещо, но тези дето казваха как не ядете хасфалт са спрели парите от година вече и ремонтите ще се надявате на тях.
9
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Една партия 12 год. се биеше в гърдите с магистралите си, цели 500млрд км. А то какво излезе. Не че не беше ясно на всички де.
8
0
 
19
 
! Отговори
Николов преди 2 години
Аз съм на 57 г. Откакто се помня все нямаме пътища. Сегга тези са същите...Открили били нередности. Че ние си ги знаем тези нашенски неволи от рождение.
7
5
 
13
 
! Отговори
вижда се преди 2 години
Граб и тиквата окрадоха милиарди от пътища !
6
5
 
14
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Не може да бъде! Хората на Баце са честни, не са крали и стотинка през живота си и винаги са строили качествено! Горната статия няма как да е вярна.
5
0
 
17
 
! Отговори
Д-р Исня преди 2 години
Стига бе! Това не е възможно. Сега остава ДАБДП, ВАП и МРРБ да открият и дупките. Тогава може да кандидатстват и за наградата "Откриватели на века"!
4
5
 
14
 
! Отговори
За Витков! преди 2 години
Ах как се радвам ,че се осветляват всички възки между плъховете. Грозданчо, ти гадна ДПС/ГЕРБ подлого! От както си влезнал в МРРБ единственото което правиш е да замиташ следите на корпулетния и биби. Всичко което изкара Комитова на повърхността неможе да бъде заметено толкова лесно. Това са 12 години кражби и безчинства които не могат да се прикрият е така набързо. Продължавайте в същия дух славчови катили и заедно с БСП на следващите избори сте в 2-та процента
3
0
 
28
 
! Отговори
Еврика преди 2 години
Еврика извикал Архимед преди хиляди години тичайки гол излязъл от ваната!Ние чак днес сме открили нещо всеизвестно всекиму поне от 30 години!
2
0
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Да дойдат да видят правената недоправена отсечка Своге - Бучин проход! А всички в региона плащаме винетки!!!
1
1
 
20
 
! Отговори
Баце към Гроздю преди 2 години
Мдааа...тая работа не е като оная работа...!!!!!