МВР дава на прокурор старото ръководство на "Александровска"

Причината е авансово плащане на фирма за ремонт
11 апр 2022 18:11, Нели Христова
16
МВР дава на прокурор старото ръководство на "Александровска"
Снимка: БГНЕС

Служители на отдел „Икономическа полиция“ в ГД „Национална полиция“ са извършили проверка във връзка със сигнал за сключен от предходното ръководство на УМБАЛ „Александровска“ ЕАД договор през 2020 г. за строително-монтажни работи в сграда на една от клиниките предвид наличието на отпуснати целеви финансови средства от Министерство на здравеопазването (МЗ).

Хронологично е установена следната фактическа обстановка:

През декември 2019 г. са сключени два договора за предоставяне на целева субсидия за капиталови разходи между УМБАЛ „Александровска“ ЕАД и МЗ, на стойност над 3 млн. лв., като Изпълнителят - УМБАЛ се задължава в срок до 31 януари 2020 г. да проведе обществена поръчка по ЗОП. На практика обаче, обществената поръчка е обявена на 6 февруари 2020 г., а решението за избора на изпълнителите по ЗОП е обявено на 8 юли - закъснение от почти половин година в нарушение на срока по двата договора. Въпреки това, представители на УМБАЛ са сключили договор за разходване на споменатите средства с търговско дружество с предмет строително-ремонти дейности по сграда на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести. Съгласно договора, на дружеството е била преведена авансово сума в размер на 596 620, 94 лв.

Същевременно, в периода от обявяването на обществената поръчка на 6 февруари 2020 г. до 18 декември 2021 г., от УМБАЛ не са били предприети действия за получаване на необходимите строителни книжа за изпълнение на сключения договор и ремонтни дейности не са започнати.

Установеното нарушение на срока по сключените договори с Министерство на здравеопазването налага средствата да бъдат върнати на ведомството, като на 10 февруари т.г. МЗ е изискало от УМБАЛ „Александровска“ ЕАД в едномесечен срок да възстанови изцяло преведените финансови средства по двата договора. На искането на УМБАЛ търговското дружество - Изпълнител да възстанови преведения аванс в размер на 596 620, 94 лв. е получено възражение с аргумент, че неизпълнението е по вина на Възложителя, тъй като Изпълнителят е имал готовност да изпълни ремонтните дейности.

Във връзка с установените по документи факти, ГДНП предлага преписката да бъде изпратена в СГП с мнение за образуване на досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 219 от НК.

В рамките само на седмица това е втора приключена от ГДНП проверка, свързана с УМБАЛ „Александровска“. Припомняме, че при първата проверка заключението на разследващите бе че е налице основание за започване на досъдебно производство по чл. 219 от НК за сключване на неизгодна сделка и безстопанственост и чл. 282 от НК за неправомерно облагодетелстване от изпълнителя на строително ремонтните дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А правитеслтвото на Петков защо плаща на Лена Бориславова авансово 13 690 лв заплата без тя да работи нищо?
12
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До местенА той Рашков толкова честен, та и коректен и никога нищо от никой не е крал.
11
1
 
1
 
! Отговори
19 апартамента преди 2 години
Рашков кажи нещо за 19 апартамента, няма ли кой да ги даде тях на прокурор?
10
0
 
0
 
! Отговори
Изро.да Борисов преди 2 години
В България се Екзекутират хора от милиции близки до Борисов и прокурора Гешев!
9
1
 
2
 
! Отговори
РАШКОВ Е СВЕТЕЦ... преди 2 години
От ЦЪРКВАТА НА ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА ПЕТЪР МЛАДЕНОВ И ВАСИЛ БОЖКОВ.....
8
0
 
3
 
! Отговори
местен преди 2 години
Не случайно всички министри от последното упраление на Борисов Б3 днес са депутати .Още от първия служебен кабинет разбраха че МВР Рашков им подсказа че освен честните избори ще се заеме с корупцията и обществените поръчки иза да ги спаси с имунитет БОРИСОВ ГИ СЛОЖИ НА ИЗБИРАЕМИ МЕСТА иднес са върли противници на МВР Рашков .
7
1
 
2
 
! Отговори
ПЕНСИОНЕР преди 2 години
Доктор Коце с мукета пределно му беше ясно какви незаконни ремонти е извършил кат управител на Александровска болница Неслучайно по време на ареста на Борисов и компания с пълно гърло ревеше като и се провикваше и Друг министър Рашков ще арестува това визираше себеси .
6
1
 
2
 
! Отговори
Н преди 2 години
Ангелов къде е да коментира?Тиквени агенти са прояли всички нива на системата!
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Крали със задните си части. Сега си търсят оправдание и избутват напред студентите.
4
3
 
10
 
! Отговори
А сега къде ще преди 2 години
се крие ботоксовата принцеса Костадинка? В зайчарника на тиквуня ли? Бай Ставри я чака за разплод...
3
2
 
12
 
! Отговори
сигурно преди 2 години
Ботокса ще зарадва Бай Ставри най-много !!
2
0
 
16
 
! Отговори
Рачо Ковача преди 2 години
То на всички беше пределно ясно че бившия директор на болницата с фалшиватаси дисертация за професор /подписана от Д.Атанасова като рецензент/, закупил 4-ри апартамента от 2017 година досега, отдавна трябваше да "търка" наровете в Централния софийски затвор !
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами самолетите които слугите купуват защо се плащат авансово?

Спонсорирани публикации