Брънзалов: България е единствена в ЕС, в която лекарският труд не е оценен

БРС успя да договори голяма част от поетите ангажименти, заяви зам.-председателят му
12 апр 2022 21:45, Красимир Ангелов
25

Финални преговори между БЛС и НЗОК за подписване на анекс към Националния рамков договор. Какви са очакванията?

"Във всички случаи е проблем да поставим всички различни гледни точки на колегите, които работят в нашата система, да бъдат на 100% адаптирани към поредния анекс. Въпреки това Български лекарски съюз успя да договори голяма част от поетите ангажименти", заяви зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов в предаването "Денят ON AIR".

Той каза, че има проблем при заплатите в болничната помощ. По думите му цената на клиничните пътеки е вдигната с около 25%, но при заявените цени на минимални заплати, с които трябва да работят колегите в болничната помощ, повечето болнични директори ще изпитват определени затруднения.

Д-р Брънзалов поясни пред Bulgaria ON AIR, че до този момент не е имало в националния рамков договор да се залагат пари за заплати и добави, че имат много колебание. От БЛС ще направят разширен национален съвет тази събота, в който ще изслушат колегите от болничната помощ по всички проблеми, които те сезират.

"Трябва да се мисли много по-кардинално. България може би е единствената страна в ЕС, в която лекарският труд не е оценен. Във въпросните клинични пътеки може да има всичко написано, но трудът на лекаря го няма там. Затова идва големият проблем, че съответното лечебно заведение в основната му част получава приходи чрез цените на клиничните пътеки, но тези пътеки трябва да се пречупят през призмата, за да могат да се дадат на колетите тези заплати, за които дълго се говори", изтъкна Брънзалов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Правете си сметката колко са доволни хората от вас!!!90% за нищо не ставате!!!5% сте за затвора!!!
19
2
 
1
 
! Отговори
Яяяя преди 2 години
"Капитацията за пациентите до 18 години трябва да стане 1.37 лв., а за хората над 65 години - 1.47 лв. За пациентите между 18 и 65 г. заплащането остава 1.05 лв."Нека да си GP в село с 1000 пациенти. Добави още 1000 лв от потребителска такса и диспансерно наблюдение. А сега махни заплата на сестра, не бруто а това което плащаш на държавата, наем, консумативи, гаранционно обслужване (компютри, софтуер, мед.апаратура), ток, данъци, неизбежните глоби от ЗК,гориво,амортизации и т.н. Много ли са?
18
2
 
3
 
! Отговори
Вируслав преди 2 години
Ковид фондовте и ковид бонусите не ви ли стигнаха? И как да ви оценяваме бе продажници? По банковите ви сметки ли?
17
3
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
От две години "лекарският труд" се свежда до прибиране по 1000 лева на месец,от зорлем измислените болни от ковид!Като толкова искате да ви оценяват труда,вие как оценявате човешкия живот?Правилно,никак не го оценявате,затова стискайте си кървавите хилядарки,и вървете на....,знаете къде.
16
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никога не вярвайте на алчните лекари. Подиграват се с нещастието на пациентите като им обират и последните пари за разни терапии, процедури, операции и др. нищо, че знаят много добре, че пациента при всички положения ще умре. Но въпросът е да им вземат парите.
15
4
 
7
 
! Отговори
Лллл преди 2 години
Защо ставате лекари ? Все сте недооценени . Отказвате в кабинетите да работите с медицински сестри за да спестите пари и се оплаквате , че имате бумащина . Назначете си сътрудници и отдайте времето си да преглеждате пациенти . Повтарям : преглеждате , а не писане нещо си в компютъра
14
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само в България им плащаха ковид добавки на лекари, сестри, санитари, никъде другаде. Защо???? Нали това им е работата да лекуват.
13
5
 
8
 
! Отговори
За Затвора Сте преди 2 години
какви заплати?!
12
6
 
12
 
! Отговори
Закриване на НЗОК преди 2 години
Народен Съд и Трибунал за Бялата Мафия от Мошеници нагушкали се чрез Обявяване на Фалшива Пандемия!
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И моят не е оценен, но не карам нова кола, не е даже и 10 годишна. Домът , като след военна операция. Как така и аз и лекаря сме неоценени, а пък стандартите на живот различни?
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка!!!
9
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хич не ми ги показвайте като тоя текезесар !!!
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички търговци на здраве вън!!!!
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пфууу!!!Ти ли го казваш точно???Ти май беше директор на болница в която се поставяха стендове на здрави хора!!!!Такива като тебе са за затвора!!! Къде са Гешев и Рашков???Май си пият заедно питиетата!!!
6
4
 
11
 
! Отговори
Брокер преди 2 години
Знаете ли в Пловдив миналата и по миналата година по време на Ковид пандемията кои купуваха имоти като луди? Лекарите разбира се, нали взимаха ковид добавки, пари на ръка от пациенти уж да ги лекуват но те умираха и т.н.
5
2
 
5
 
! Отговори
М ъ д е р а т о р че преди 2 години
Ка п у т *** трий ко м е нта ри
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спряха им Ковид добавката и започнаха да врещят като кози за пари. Това не са никакви лекари, а пародия на лекари.
3
6
 
9
 
! Отговори
яни преди 2 години
Имам приятел лекар , и неговото хоби е да купува апартаменти .Има поне 15-20 , а като специалист не е специален !!!!
2
3
 
12
 
! Отговори
Жико преди 2 години
Не е оценен?! А заплати по 60000лв.???
1
2
 
14
 
! Отговори
оценен преди 2 години
Въх! Нидей! Всичко друго е оценено? Даже,? Надценено!??

Спонсорирани публикации