Нейков: Управляващите трябва да се откажат от мерките тип "на всички помагаме"

Според него замразяването на цените ще има много малък ефект
18 апр 2022 22:20, Нели Христова
11

"Няма бързо решение. Предложението за замразяването на цените може да има много малък ефект за много кратко време. Но ако се направи като масова мярка - това е улица без изход, защото в момента, в който някой се опита да сложи административен таван на цените - тези стоки започват да изчезват. Убеден съм, че разумът ще надделее и няма да се стига до такава мярка", заяви бившият социален министър Иван Нейков в студиото на "Денят ON AIR".

Нейков направи аналогията с приказката за "Тримата братя и ламята", като според него няма едно решение, което да се справи с инфлацията.

"Трябва да се търси откъде идва най-големият тласък върху инфлацията. Ако това са енергоносителите, трябва да се фокусираме там. Изразът деликатни мерки е верният. ДДС-то би могло да има положителен ефект не ако го пипнем за отделна стока, а по-скоро общата ставка на всички стоки – ако се мръдне от 20% на 15% – игрите на пазара изчезват и може да се очаква някакво логично потискане или задържане на инфлацията", смята бившият социален министър.

Според него, управляващите трябва да се откажат от мерките тип "на всички помагаме" като добавките за Великден.

"Лесно да се управлява по този начин. Несправедливостта идва оттам, че помагаш на този с минималната и онзи с максималната пенсия. Смисълът на една помощ е тя да отиде при този, който има нужда от нея! Не е добре, в крайна сметка харчим пари не в посоката, в която трябва", подчерта Нейков пред Bulgaria ON AIR.

Бившият социален министър засегна и темата с преизчислението на пенсиите. Припомняме, че след 1 юли пенсионерите ще получават с поне 60 лв. по-високи, колкото бе и добавката към тях.

"Честно казано, да сме мислили, докато сме го обещавали. Сега правителството няма заден ход и се получава, че на 1 юли ще сработи Швейцарското правило, според което с 6% ще бъдат коригирани пенсиите. За пенсиите над 1000 лв. няма проблем с преименуването на добавката, но за хората под 1000 лв. пенсия, а това са 3/4 от пенсионерите – за тях трябва да има решение, това че няколко варианта се обсъждат не е лошо", коментира той.

Нейков очаква минималната работна заплата да бъде вдигната през лятото или есента въпреки прогнозата на МФ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кои цени са били замразявани досега в БГ, че тоя говори, че щели да изчезнат? Да посочи цената на 1 стока или услуга, която е били замразена през последните 30 год.? Тоя прокарва лобистка политика. Богатият- още по- богат, бедният- още по- беден.
8
1
 
8
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Нейков да не говори. Видяхме какво може през 2000г, като беше соц.министър в кабинета Костов.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Либертарианската политика и икономика е само в Африка, Индия, Латинска Америка и носи крайна бедност, престъпност, корупция. Нейков е либертарианец, замества Каролев.
6
4
 
4
 
! Отговори
За мен преди 2 години
Моята аналогията с приказката за "Тримата братя и ламята", е "Радев и четирима лукави крадци".
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 4 3400 лева при тая инфлация са с 700 лева по-малко след 1 г.. СМятай ако се запази висока инфлация за 3-4 години все едно нищо не си внесъл.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пяна му беше излязла на устата да реже пенсионерите,до сега само той даваше напътствия ,затова сме на туй дередже
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на тока и водата може да ги контролират а другите не може. Ами нека контролират бг цените а международните просто ще се намали или ореже вноса на вносна стока. Това го правеше и Живков. Бензина само ако има евтин от Венецуела Ирак или Русия, Като няма бензин, остава БДЖ и метрото или каруци по селата. Южен поток директно с Русия също за доставка на газ трябва.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знае ли, този правещ се на експерт човек, че в европейските страни се борят с крайната бедност. Това е в пъти по важно от средния доход. За целта минималната пенсия трябва да е по голяма от линията на бедност.
1
1
 
6
 
! Отговори
ГУГАЛО преди 2 години
Тоя нехранимайко е безсмислено да се коментира