Над 2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи

Всеки втори не може да покрие неочаквани разходи до 370 лева
201
Над 2/3 от българите изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи
Снимка: Dnes.bg, архив

Увеличение на дохода на домакинството за последните 12 месеца са отбелязали 29.8% от участвалите в анкетата на НСИ, проведена в периода октомври - декември 2021 г.

Като основни причини за увеличението на дохода са посочени увеличението на социалните помощи - за 34.0% от лицата, и индексирането/преизчисляването на заплатата - за 24.3% от лицата.

Намаление на доходите за последните 12 месеца посочват 8.4% от лицата. За 29.7% от лицата с намален домакински доход основната причина за това е намаляване на работното време, надницата или заплатата, а за 20.2% - загубване на работа/безработица/фалит на собствена фирма.

 Сред лицата с намалени доходи най-голям е делът на тези, на които се е наложило да ограничат разходите си за храна, облекло, пътуване или други потребителски стоки и услуги - 53.9%, а 17.2% са използвали натрупани спестявания, за да компенсират намаляването на дохода.

Най-голям е делът на лицата, за които доходите на домакинството през последните 12 месеца са останали почти без промяна – 61.8%.

Повече от 2/3 от българите твърдят, че изпитват затруднения да покриват ежедневните си разходи. С известни затруднения са 37.1% от лицата, 26.6% определят покриването на ежедневните разходи като трудно, а 11.9% - като много трудно. От друга страна, 20.2% от лицата относително лесно могат да покрият ежедневните си разходи, а едва 4.2% не изпитват затруднения.

Независимо от промените в доходите близо половината от лицата в домакинствата (48.7%) не могат да си позволят да посрещнат със собствени средства неочаквани разходи в размер до 370 лева, колкото е размерът на линията на бедност.

13.7% от лицата в домакинствата са имали през предходното тримесечие финансови затруднения при плащането навреме на заем/ипотека/наем/жилищни разходи за основното жилище.

Средната удовлетвореност на лицата на 16 и повече години от финансовото положение на домакинствата им, измерена по скала от 0 до 10, е 4.61. Равнището на доходите влияе върху общата удовлетвореност от финансовото положение. За 20-те процента домакинства с най-високи нетни доходи средната удовлетвореност на лицата е 6.17, а за 20-те процента домакинства с най-ниски нетни доходи удовлетвореността на лицата от финансовото положение е 2.89.

Общата удовлетвореност от живота средно за анкетираните лица е 5.85, измерена по същата скала от 0 до 10. По отношение на удовлетвореността от личните взаимоотношения със семейството, приятелите, съседите, колегите анкетираните лица дават относително висока оценка - 7.18.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


201
Още по темата: доходинсиразходи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
...та за много от тях въпроса опира до храна,или отопление?...Да не споменавам,че в сравнение с нас 90 процента от тях са бедняци,защото нямат собствени жилища,а живеят под наем..Така че стига с балканския ви КВИЧ!
165
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
М/у другото за тия,които смятат че сме много зле:..-Във Великата Британия,например,в Лондон и по-голямите градове, пред магазините най-редовно "цъфват" така наречените "Фуудбанк"..-Кошници,на които има списък от какви продукти се нуждае БЕДНОТИЯТА в града..И милостивите персони просто купуват и подаряват нужното..ДВЕ ТРЕТИ от поданиците на Н. В. живеят под прага на бедността,разбира се,ЗА ТЕХНИТЕ стандарти..."Тунжата" там е 4.2 лв,а газа поскъпна със 101 процента.За много въпроса опира до:-Храна
164
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема пари за скара за бира за по 3 котий цигари за нови анцуци за маркови маратонки за бело савсем и само некви грозотий
163
2
 
11
 
! Отговори
За всички преди 2 години
Всички които гласувахте за ПП. Тази промяна ли искахте? Оправдани ли бяха очакванията Ви за по добър живот ?
162
3
 
7
 
! Отговори
Пешо Z преди 2 години
Оплачете се на фон дер Лайен.
161
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато казвах на мои приятели и роднини че спокойният и охолен живот свърши през 1990-та те ми се смееха.По онова време докато им унищожаваха заводите и селското стопанство те си продаваха къщите и животните и отиваха да станат гражданье. Аз не направих тази умнотия. Сега си имам всичко защото не си продадох животните а ги умножих. Продължих да си обработвам градината. Не купувам сирене кашкавал на баснословни цени и краставици пластмасови домати на космически цени. А те сега реват. А аз се смея
160
2
 
14
 
! Отговори
истината преди 2 години
Сега излизате на улицата след празниците и търсите отговорност от мошениците от Харвард. На Сорос кучатата говорят само за санкции срещу Русия и трупът дългове. Инфлацията за Лаура е Байдън им погасява външният дълг , ние ще мрем от глад , без газ, ток и храни ако не махнем тея мошеници
159
4
 
1
 
! Отговори
за всички е зле преди 2 години
Днес една орева орталъка, колко била скъпа нафтата, как нямала алтернатива за придвижването,.. изобщо-голям рев от цените. После се почна, колко поскъпнал маникюра, фризьорските. Последният път и взели ЦЕЕЛИ 135лв вместо досегашните към 80-90лв, за прическа и нокти.
158
1
 
7
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Държавата го прави това нещо със пенсии и заплати да не взимат хората нищо нищо няма да се оправи тук все ще е едно и също Лъжене мамене по времето на ГЕРБ и сега и ти сервират глупости на масата
157
3
 
13
 
! Отговори
Революция преди 2 години
Стана невъзможно да се живее. Хайде да се вдигаме и да ги изми.таме тия ла_й.н_а
156
1
 
12
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Никаква пенсия и никаква заплата тук нищо не взимаш във престъпната държава тук правят тека да омреш от глад
155
0
 
9
 
! Отговори
Котки преди 2 години
Вие гласувахте за тези, нямате право да мрънкате.До програмиста: Квалифицираната работна ръка не взима купища пари, взима малко по-малко от неквалифицираната в Европа средно.Така или иначе хората още не са умряли от глад, само са по-зле от преди издирвания престъпник от Дубай да използва крайния uguo тuзъм на народа за да сложи сегашните негови авери на власт.
154
3
 
8
 
! Отговори
Имам един въпрос преди 2 години
Съгласен съм със приказката: Който се учи, той ще сполучи. Изкарват си парите със умения ,които не всеки притежава. Да кажем ,че един високо квалифициран кадър печели 5000 - 6000 - 10 000 лв, ок може да живее много ,много приятно. Сега да видим, защо на един общ работник или хигиенистка, (без които не може никоя производствена компания и които със сигурност са повече от тесните специалисти) да не е редно да се плаща 1500 лв например
153
1
 
4
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
Аз също съм квалифициран, може би съм един от най-добрите във фирмата, работя точно в тази сфера, не съм заварчик или мебелист. Работя законно, с договор и заплата, не на черно или на заработка и получавам чисти 1900 лв, жена ми е магистър и е офис мениджър за 1300 и двамата градим бъдеще. История, според Тери Пратчет, война: гарвани 10 000, хора 0. Нямаш шанс, срещу бизнеса. Твоята история е като онзи с трите жени. Бият се сериозно за него и всяка вика "Вземи го ти!"
152
3
 
5
 
! Отговори
Софиянец преди 2 години
До Програмист.Няма злоба.И не подценявай труда на останалите хора. Спор няма че ИТ технологиите навлизаха в живота ни. Това че си се реализирал е добре но не значи че останалата част от нацията трябва да станат ИТ специалисти за да живеят в стандарта. Има и други професии. Съмнява ме че родителите ти са ИТ специалисти. С каква пенсия за 40-50 години трудов стаж са? Иначе не ти пука за останалите че не взимат 8000. Като дойде по добър от теб и цъфнеш на борсата ще ми е забавно да обсъдим отново.
151
1
 
3
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Естествено е ,че има бедни ..едни не учели,други мързелуват,трети високо его и не работят за ХХХ лв ...но има и много които живееят не по доходите си и възможостите ,а по желанията си...кредити,ипотеки,лтзнги..Аз не си купувам нищо от рода "сутринтата столовете-вечерта парите" ..а познавам много с кола на лизинг,апартамент с ипотека ..а някои и вила строят към лизинга и ипотека и все рИват ,че малко пари получават..а зная че парите не са малко,а алчността е голяма.
150
2
 
3
 
! Отговори
един преди 2 години
До Финансистъ Да, но в БГ имаме сплидарна здравноосигурителна система. Твоите здравни вноски си остават в Англия, докато твоите родители, когато отидат в болница, се заплаща от работещите тук. Същото е и ако си взимат лекарствата по НЗОК. Плащат работещите тук, не плащаш ти. За пенсионната система да не говорим. И само не ми казвай, че са си изработили пенсиите
149
1
 
6
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Според Кирил Петков цените в България били най-ниските в Европа. Едва ли не сме в разцвет и нямало инфлация, а дефлация.
148
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато основна причина за покачване на дохода са увеличени социални помощи, нещо е тотално объркано. Хората не трябва ли да работят, за да си изкарват хляба? Откъде имаме толкова чакащи от държавата помощи?
147
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В статията не виждам опция взимам пари под масата и ме осигуряват на минимална заплата, затов акато изляза в болнични се озъбва хладилника. Не знам как оцелява нои изобщо, като гледам колко хора си спестяват осигуровките. А харвардите дори решиха на светлия бизнес да надуят осигуровките, защото имаши подкрепа от ит бранша. Не знам как са живи още тази циркова трупа кирчо и кокорчо, от толкова тъпота трябваше да се занулят досега