Обещават атрактивни заплати за персонала по морето

Голямо повишение за сервитьори и камериерки
20 апр 2022 13:14, Росен Стойчев
54
Обещават атрактивни заплати за персонала по морето
Снимка: БГНЕС

"Тази година обявяването на работните места в сферата на туризма започна по-рано. Още в края на февруари месец ние започнахме да получаваме заявки от работодатели, които обявяваха свободни работни места за наемане, макар и през май месец – началото на май или началото на юни. Имаше обяви от порядъка на 1500, 1800 лв. на база това, което имаме обявено и все пак декларирано от работодатели”. Това обяви пред Нова Северина Савова, директор на Бюрото по труда в Добрич.

Заплатите на сервитьорите могат да достигнат и до 2000 лв., уточнява Савова, като всичко е въпрос на договаряне. Работодателите в големите комплекси се стремят да привлекат и камериерки с атрактивно заплащане.

Хотелиерството и ресторантьорството е сред икономическите дейности с най-голямо увеличение на работната заплата към края на 2021 г., сочат данните на НСИ. Статистиците отбелязват ръст от 19 на сто. Основната причина е хроничният недостиг на кадри, който съпътства сектора от няколко години насам.

По Северното Черноморие най-търсен е почистващият и обслужващ персонал.

"Тази година набираме камериерки, сервитьори, готвачи, бармани. Ще ги мотивираме с добро отношение, нормални заплати и работа в добър колектив.

Още по темата
Примерно един помощник-готвач започва да кажем от 1000 – 1100 и вече нагоре. Тази година. заплатата е 1350 лв. бруто, което мисля, че е една нормална заплата за България в момента”, допълни Румен Михайлов, управител на хотелската част в „Бялата лагуна”.

Възнаграждението от 1500 лева чисто за камериерка не е химера, заявяват от Албена.

"Много е важно хората да са запознати с офертата в детайли, т.е. дали става въпрос за шестдневна работна седмица, за колко часове и какво точно се включва в работата, така че може да се получи такава заплата – естествено, тя трябва да се изработи", коментира Велина Гюмова, старши мениджър продажби в КК "Албена".

В по-малките обекти за настаняване обаче, не се очаква такова атрактивно заплащане.

"Ако някои колеги в момента нямат възможности да намерят персонал, може и да предлагат такива заплати. Ние лично не сме плащали такива. За мен лично не е реалистично такава сума да си позволим, по простата причина, че няма как да покрием такива разходи", смята  Христо Желев, управител на хотел в Балчик.

"Нормалните заплати за камериерки са някъде около 800 лв. чисто, като естествено може към това да има допълнителни бонуси, които да бъдат свързани с ваучери за храна", допълва управителят Пламен Козарев.

В повечето от обявите за сезонни работници в туризма фигурират ваучери за храна по 80 лв. месечно, безплатен транспорт до работното място или настаняване в база на работодателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: персоналхотелисезон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
8
 
! Отговори
Аз преди 2 години
За осмелилите се да се пробват с работа на морето, да бъдат емигранти в си собствената страна, искайте си парите всеки ден, защото няма да получите нищо, коронен номер е на местните селяни.
39
0
 
3
 
! Отговори
Ало Ало преди 2 години
Да си взимат украинци ама тези дето са тук не са ги докарали те, а това е проблем защото могат и ще си тръгнат веднага като видят за кво иде реч, а като си ги докарат те вече няма мърда не щото трябва и да ги върнат и квото такова ама поне имаше, а сега ха хаа-кр в гза. Нека. Само така ще се научат както тези в Албена така и останалите хотелиери. Гърци, турци и др даже и ще почерпя.
38
0
 
6
 
! Отговори
роб на влаЗта преди 2 години
И аз обещах на една мома златно синджирче но.................не го видя. Работихме на морето , видяхме и усетихме. Има много Украинци- да работят .
37
0
 
8
 
! Отговори
Петю преди 2 години
Тези в Албена са толкова зле че вече и за статии си плащат. Там не отивам да работя за никакви пари.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те винаги са ги взимали хората като за роби!
35
0
 
8
 
! Отговори
Юда преди 2 години
Тези в Албена се чудят кого вече да излъжа понеже всички ги научиха и никои ни иска да работи за тях. Хората за почваха и след месец напуска а работа и тия рашиха да си внасят *** с тази война нещат и на а се обърках а ги е страх пак да не ги напуснат посред лято и да се чудят кво да правят, а няма и желаещи да работят за по няма и 1000 лв/месец и то 3-4 месеца от 12. Сега лъжат и мажат щото ножа е до кокала и само обещават мабаламите вече свършиха. Ха хаа.
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сумати години им плащаха жълти стотинки без осигуровки по 13 4аса на ден евентуално един един ден почивка на месец. Хората отиват на море за една седмица усещат че са на море по добре от тези дето ба4кат там цели 5 месеца от началото до край. Българските Бизнесмени!
33
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
те тия днешни така наречени бизнесмени и работодатели са по-бетер от едновремешните чорбаджий,ако може деноношно да се работи па и за без пари..те за това хората се махат от страната...
32
0
 
13
 
! Отговори
Хахаххаха преди 2 години
Да, бе да. Пак обещания. Я ме дръж да ме еазходите нагли хотелиери каращи поршета и даващи заплати 700 лв. + евентуален % ако уж ми стане
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това са заплатите в България - 400 евро, а не 5,10,20,... хиляди евро, както се силят някакви.
30
5
 
9
 
! Отговори
Испания преди 2 години
Да идеш на море и да се завреш като телешко варено в Булгарплодните им масови хотели с комунистически вид столови в които готвят абсолютно едно и също разни освинени лелки облизващи пръсти през минута и попещи ръце в манджата е толкова сладко. Сложили и басейнче отпред за да може откачените,които са отишли на море да се къпят в хлорираната им водичка пълна с отрови и 60 вида доместос.Ей тва се вика виша стерпен Ганьовизъм да си унугундур е призвание и съдба. Заплати за обслужаващ 3800 лв
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
за под 2500 не отивам
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпрос на секунди е и украинците да осъзнаят ,че в Германия,където заплатите са от 4000 евро нагоре и в Булгаристанстан с 300 евро има съещствена разлика. Времето в което си мислите че ще прекарате няколко украинци да ви работят евтино ще ви излезне скъпо и през носа след като осъзнаете на какво са способни укрите.
27
3
 
16
 
! Отговори
ЧСИ преди 2 години
И какво са 2000 лева при тия цени в магазина в момента бесмотаняциневменяеми .Трябва да си пълен малоумолунатик за да се хванеш да те тормози мутросмет за под2500-3000 лв чисти на месец с осигурена храна и квартира. Жалки подобия на капиталисти рухнете и изметете терена за нормални бизнеси.Смрадкомунистическа.Все едно дават швейцарски заплати такава статия пльоснали.
26
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Атрактивни за кого? Освен някой социално слаб или пенсионер, не виждам кой дрг би ахнал от тия заплати. Цените са ни европейски, а никъде в европа 1000 евро заплата не са атрактивни.
25
0
 
7
 
! Отговори
Несебърлия преди 2 години
Аз ще бачкам келнер на Солничний Берег
24
0
 
19
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Никой не може да ви даде това, което аз мога да ви обещая
23
0
 
29
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
Обещаването не е както даването*
22
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пак вЗеха даТрият.Осигуровки на половин работен ден 12чАнтонио Рвсио
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ся ще видиму джобса