Плащаме с близо 30% по-скъпи горива спрямо предния Великден

Андрей Делчев: България традиционно е с най-ниските цени на горивата в ЕС
20 апр 2022 10:11, Красимир Ангелов
36

За поредно поскъпване на горивата предупреждават от Асоциацията на търговците, производителите и вносителите.

Изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев заяви в студиото на "България сутрин", че в момента плащаме с 25-30% по-скъпи горива в сравнение с миналия Великден.

"България традиционно е с най-ниските цени на горивата в ЕС, така е и в момента. Вчера имахме среща с премиера, секторът беше представен на 100%, с малки изключения. Ако решите да купувате различни горива от тези на "Лукойл - Нефтохим", ще платите поне 100 лева повече на 1000 литра. На входа на веригата складовете и рафинерията продават на най-ниски цени от цяла Европа", обясни той.

Още по темата
Анализът на данните показва още, че маржът на търговците на дребно също е много нисък, някъде под 7% - 15-16 стотинки.

"Анализът показа, че няма злоупотреба никъде по веригата и цените са най-ниски. Призивът на премиера за минимални надценки се спазва. Цената по бензиностанциите е на едно плато. Цената на дребно изостава от поскъпването на суровия петрол. Надявам се поне до празниците да остане така. Въпросът е дали бензиностанциите могат да издържат при тези маржове", каза още Делчев пред Bulgaria ON AIR.

Изпълнителният директор на БПГА посочи, че пазарите се колебаят, тъй като в момента има доставка на руски петрол, но от друга страна има риск ЕС да наложи забрана за вноса му. Търговците са в несигурност, затова цените са все още високи.

"Ако цената на суровия петрол се запази такава, натиск върху цените на дребно ще се получи единствено от ниските маржове. Те водят до това да излезеш от бизнеса или да оцеляваш с малко по-високи цени. 4 лв. за литър ми се струват абсурдни", изтъкна Делчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
до ном 10-Смешнико, преди 2 години
кой си ти да казваш какви разходи да има? Има конституция и закони и всеки си прави сметката. Ако иска плаща и кара, ако иска да няма разход за кола, върви пеш или с колелото, на село може с каручката. Ти да не си някой феодален владетел? Аз примерно имам ТРИ коли на мое име, така съм преценил, щом няма закон да ми забранява както по соца. Тогава баща ми му трябваше някакъв бус за пчелите, но НЕ МОЖЕШЕ, защото всички УАЗки и едни полски бяха линейки, или на милицията и готово-няма
30
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Според трoловете на ГЕРБ сегашното правителство на България евиновно за повишаването на цените на горивата в целия свят.
29
3
 
3
 
! Отговори
Бате Бойко преди 2 години
Как е протестъри ? Нали това искахте. Промяна ? Ако сте недоволни може да излезете на Орлов мост да поскачате и опикаете на хората входовете. Преди година скочихте, защото бензина се вдигнал с 10ст.!? И той падна. Но сега сте доволни от промяната ? Тези от Пълен Провал досега освен че нищо не свършиха, ами и развалиха и това което работеше. Нали асфалт не се ядял ? А сте недоволни че спря строителството и ремонта на пътищата. Спортни зали във всички по големи градове. Работа за всички. Спомени..
28
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"близо 30%"!!!?! 60-70% на бензин и дизел;100% на газта LPG;над 200% на метана.Къде ги видя тези "близо 30%"?Никъде не ги е видял защото никога не е зареждал на бензиностанция с лични пари.
27
1
 
10
 
! Отговори
Германец преди 2 години
В други медии показват данни че е най скъпо горивото при нас спрямо стандарта на живот. " Германци изчислиха, че горивата в България са най-скъпите в Европа спрямо стандарта на живот, а данните на платформата за средните цени на горивата у нас показват, че най-скъпи са те в Кърджали."А продължаващите промяната им е най евтино ...
26
2
 
1
 
! Отговори
До25 преди 2 години
Петков както и Бойко не си върши работата за която е сложен,а именно да бръкне в оная смрад Лукойл -Нефтохим,не може да преработваш по Евтин петрол от колкото беше преди войната а в същият момент да предлагаш горивата на доста по високи цени,някой по долу е описал точните стойности!И на всичкото отгоре накрая на годината въпросна рафинерия Лукойл е на загуба,което ще рече че държавата не може да прибере и един лев от нея и това се случва от доста години насам!Ама иначе"наказваме"Русия!
25
1
 
2
 
! Отговори
Много еко преди 2 години
Познавам няколко човека със стари дизели, които в момента си ги карат с отработено масло.
24
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цената на горивата трябва да е в същото съотношение с доходите спрямо европейските.. Да смятат спрямо средната работна заплата тук и в Германия и да намалят акциза за да има нормална цена... Стига с тия бакалски твърдения, че в България е най-евтино горивото!
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе Андрейчо мамин що се правиш на улав?Цените на петрола който се преработва у нас са паднали с близо ДВАЙСЕТ процента от началото на войната в Украйна досега,справка цени 24.02.2022-95 долара за барел,19.04.2022-78 долара за барел,за какво тогава горивата които потребяваме скочиха с около ДВАЙСЕТ процента за тоя същият прриод???
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама моля ви се - обръщайте внимание на риториката на К.Петков! Всяка думичка има значение! Той каза: "Цените в БГ са едни от най0ниските в Европа!" Значи някъде има и по-ниски! Скочи ли са с 30%, а пилетата - с 40%, ангешкото - с 50% от предния Великден до сега! Пък НСИ отчита 3% ръст на цените на храните! Из-ме-кя-ри!!!
21
2
 
5
 
! Отговори
ан те такааа преди 2 години
Обаче Началника на държавата рече, че не са скъпи горивата!
20
2
 
6
 
! Отговори
Чубствам се "бо преди 2 години
"България традиционно е с най-ниските цени на горивата в ЕС, така е и в момента." Тези псевдо анализаторчета дали са правили изчисление със средната заплата в БГ колко литра гориво може да заредиш у нас и колко в чужбина с тяхната средна заплата!?Когато представяш само част от истината, изглежда като да се опитваш да замажеш нещата!Факт е и, че акциза на горивата е най-ниския в Европа, но то по всички показатели сме на дъното, оставаше по този да се лидери :)
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е и с традиционно най-носкокачествени горива. За заплатите има ли смисъл да се отваря дума. А по какви пътища се гори това гориво...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отново лъжи и заблуди!Цената на петрола Urals който се преработва в Лукойл миналата година по това време е била в порядък 66-67 долара за барел,сегашната цена е в порядъка 75-77 долара за барел което прави около 15 % увеличение,горивата обаче за сметка на това подскочиха с около 40%!Вземаме за справка да речем бензин А-95 средната му цена в мрежата преди година варираше в порядък 2.10-2.15 лева за литър,сегашната е 2.90-3.00 лева за литър!
17
1
 
0
 
! Отговори
Лъже Кирчо преди 2 години
До МИ за акциза и за ДДС-то.
16
1
 
8
 
! Отговори
М преди 2 години
----Анализът на данните показва още, че маржът на търговците на дребно също е много нисък, някъде под 7% - 15-16 стотинки.----БЛЯ -БЛЯ как да вярвам че от 40 литра резервоар бензиностанцията печели 2,8 лева. А защо тогава никнат като гъби бензиностанциите и една не затваря???
15
1
 
7
 
! Отговори
М преди 2 години
Заредих на Лукойл за 30 лева бензин.Дадоха ми касов бон с разбивка. Горивото беше 17 лв а ДДС и акциз 13 лв. Значи почти половината е данъци. Кирчо искал да се намали акциза но от ЕС казали не. ЗАЩО НИ Е ТОЗИ ЕС ?
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен"бачкатор в склада с има-няма 2-3000лв"Ти извънземен ли си кво??!?!
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените на колонка са най-ниски,както и порфейла ние най празен!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Андрейчо разликата между 2лв /л и 3лв/л НЕ Е 30%.Ти по математика колко имаш?