Експерт: Светът е пред производствена криза, да насърчим българския износ

80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, посочи доц. Огнян Боюклиев
25 апр 2022 11:35, Анисия Иванова
56

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Кой е най-оптимистичният сценарий за пазара до новата реколта на есен?

"От едната страна имаме война, от другата имаме желязна бариера. Закрихме заводите, които произвеждат суровината, останаха заводите, които произвеждат торовете. Самият хляб го правим с електричество или газ и така стигаме до магазина, където пък е свързан с транспорт, а имаме поскъпване на горивата", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му 80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, от Испания.

"Това са тирове, които карат със скъпо гориво и ето още едно поскъпване. Оранжерийното българско производство почти го нямаше тази година, защото не издържат на цените на газта и енергията", допълни доцентът.

"Вече сме член на Европейския съюз. Искаме да имаме една валута и сме подписали договор, с който гарантираме свободното движение на стоките, хората и капиталите, а сега няма да пускаме олиото, слънчогледа и зърното. Това не е възможно. Тези хора трябва да ги стимулираме да изнасят и да вземат най-високата цена, да им помагаме за производството", посочи доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че светът е изправен пред производствена криза.

"Важното е да има реалистична политика по отношение на производството, баланс по отношение на внос и износ, подпомагане и социална политика", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
всичките ни доценти ли са толкова умни като този ***? Като имало производствена криза, трябвало да мислим за износ, а не за задоволяване на вътрешния пазар. Ние ще ядем камъни, а ще внасяме хартишки без покритие.
44
4
 
6
 
! Отговори
Чепай преди 2 години
На Вуте да му е зле! Ще се радвам да видя как русофобите се гърчат с празни портфейли. И за магарета няма да имате пари да си купите!
43
2
 
15
 
! Отговори
Тоя да не се е преди 2 години
Объркал.В България освен зърнени култури Друго не се произвежда от 25 години поне.Или може да страда от деменция.
42
1
 
11
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Кое да насърчим?Я пак?Много фантастика гледате.
41
5
 
13
 
! Отговори
Справедлив преди 2 години
Първо да осигурят Българския народ със стоки на нормални цени, а после излишните стоки да изнасят на " приятелите " ни от Европейския съюз и САЩ на по-скъпи цени за насърчаване на бизнеса.
40
1
 
22
 
! Отговори
Лорд Стамат преди 2 години
Тоя и той от лаладжиите дето само акъл дават, като онзи английски поет с крилатата фраза "Труда е нещо прекрасно, мога с часове да стоя и да го наблюдавам."
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като изнесем всичко,тука какво ще остане?
38
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредният експерт дето не е хващал мотика. Да дойде да произведе поне един морков и тогава да дава съвети. Държавна дотация няма или я има само за схемаджиите, а в останалите държави има и така ти подбиват цената и никой не ти копува скъпата стока. Контрол на производството няма - внасят се от Турция забранение препарати, който освен че произвеждат количество и са опасни. За поливките си плащаш рекет, реколтата се краде, работници няма, няма борба с градушките, на борсите рекет и още 100 причини
37
5
 
16
 
! Отговори
. преди 2 години
До въпрос - как къде са 4 -те милиарда?? Заминаха за Украйна!
36
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се минава на диета!
35
2
 
15
 
! Отговори
въпрос преди 2 години
Къде са 4 милиарда лева в помощ на бизнеса заради скъпите енергоносители ?
34
1
 
22
 
! Отговори
Аноним преди 2 години
Този "експерт" към какво по-точно насърчава? Да спасяваме света, като всичкото се налично производство го изнасяме, а за българите какво ще остане???...
33
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Истината е ,че нямаме правителство което да се вземе в ръце и да помага по всякакъв начин на хората,а не на разни бизнесмени!Само реват за още и още помощи. Живеем най-бедно от всички страни в ЕС,с най-мизерни заплати,с най-високите цени.ФАКТ!За една година едно голямо НИЩО.ПП-пълен провал!
32
4
 
7
 
! Отговори
селянин преди 2 години
стига сте го корили човеко лани съм поарчил 1000 лв най ного за манджа купувам брашно сло захар оливия и кибрит друго си имам айде наздраве
31
1
 
30
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 2 години
Тоз пичууар не е в час. България, днес не е НРБ, да има производство на селскостопанска продукция, която да изнася;))) Какво произвежда обезлюдена България към днешна дата? Дарадонки, произвежда! Онези поколения, които се занимаваха с кърското производство, измрея! Останаха тук-таме като догарящи свещи! Наследниците им са гола водичка и зелена тревичка, га ръката ти не е заякнала на мотиката, не очаквай чудеса от един такъв народ!;))) Щом турци и гърци на ранат:)))
30
2
 
35
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Че какво произвеждате че да изнасяте? Всеки търси далаверка, да върти синджира и да пощипва секретарките, работари няма, сичкото индианец все вожд го раздава.
29
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв износ,умник? Храните се унищожават или ще се скриват накрая,за да се прокарат синтетичните храни,гмо,и насекомите за храна,но само за жигосаните. Влез в реалността,експерте.
28
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Благодарете на партиите на промяната за тази ситуация!
27
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво,стимулирайте износа,за да станат стоките по скъпи за българина- всеки ще предпочете да продаде навън на двойна цена,особено олио,брашно а защо не изсечем и повече гори за да спечелят шепа хора едни бързи пари
26
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нова мисъл се пише на нов ред, за да се отдели абзац. Само тук новата мисъл се блъска в общия кюп и Ентер не се признава, че даже и интервал не са предвидили пред новото изречение.