"Газпром" ни спира доставките на природен газ от 27 април

МЕ, БЕХ и "Булгаргаз" предприемат стъпки за справяне с така създалата се ситуация
26 апр 2022 22:20, Красимир Ангелов
1700
"Газпром" ни спира доставките на природен газ от 27 април
Снимка: БГНЕС

Днес, 26 април, в „Булгаргаз“ ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от „Газпром Експорт“ ще бъдат спрени - считано от 27 април 2022 г., съобщиха от Министерството на енергетиката в свое становище, изпратено до медиите.

„Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи“, отчитат от министерството.

След извършен анализ от страна на държавното дружество „Булгаргаз“ и Българският енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане, не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, „Булгаргаз“ и „Булгартрансгаз“ са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация.

Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България.

Във връзка със създалата се ситуация, министърът на енергетиката Александър Николов ще даде изявление утре, 27 април 2022 г., в сградата на министерството на енергетиката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1700
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз, ако съм" десетократно увеличаване на транзитните такси за руската газ и спиране на тока и водата на руското посолство. Другарката Митрофанова ще кара на свещи и мокри кърпички. Да и замирише ....
2
 
1
 
! Отговори
ох, аман... преди 2 години
До 1368 - Каква зависимост ще скъсат бе, как не разбрахте, че сега пак ще купуват руски газ , само че чрез посредници?
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо Чирен е празен ???
2
 
1
 
! Отговори
всяко зло преди 2 години
за добро. Като у нас няма воля да се скъса с таз зависимост, те сами ни помагат за тва. Проблема на БГ е че е пълно със слуги на Москва по тез земи
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако страните от ЕС плащат в долари и в банки на ЕС, тези пари могат да бъдат конфискувани. Ако газът се плаща в рубли и в руски банки, никой не може да арестува тези сметки на Газпром. Това е цялото обяснение.
3
 
7
 
! Отговори
Руски трол преди 2 години
Просто Киро ще доведе страната до фалит. Сега пищят и се репчат на Русия, раболепничейки на ЕС и САЩ. Какво толкова има, ако трябва да се плаща в рубли. Ами плащайте. Но какво може да се очаква от премиер с тотална липса на прозорливост и умопомрачително нелепи идеи.
8
 
10
 
! Отговори
Христо преди 2 години
Спират газта на Полша защото те са най пострадалите през вековете от империята наречена Русия и те - поляците - винаги са се опълчвали на завоевателя. Спират газта на България защото сме най големите целувачи на руските им... знаете какво. Под руски разбирайте не народа беден и наплашен от векове а техните самозабравили се управляващи мултимилиардери.
1
 
7
 
! Отговори
Илия преди 2 години
До Анонимен Защото Русия ще ни определи курса на рублата. Сега разбра ли.
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само България и Полша бе ? Другите държави от ЕС по-прости ли са ?Защо бе Кирлив?Егати *** парче се оказа
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не разбирам, какъв е проблема да се плати в рубли. Като гледам курса на руската рубла не е нещо особено висок и няма да има загуба за нас. Защо заради ината на някои си трябва целия български народ да мизерства
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се смеехте, сега вярвате?
8
 
6
 
! Отговори
дядо йоцо гледа преди 2 години
Един хубав ден за България, един хубав ден за Европа.
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирето как си дойде от странство и е пътник с оставка,честито несъм вярвал че има толкова прости хора,да издържат по хотелите семействата на военните а обикновените да си мрът там във войната,а наше родители са живо умрели ама те са бита карта,просто Киро ще прави фашистки алианс.
2
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Кк. Руснаци дали вам таблица Менделеева, с помощта на която имате лекарства , производство , каквото скимне. И сега какво?
14
 
16
 
! Отговори
Кк преди 2 години
Дадохме им азбука, да пишат и четат, те казаха, че е македонска. Дадохме им християнството, патриархът им дойде и навика президента ни като куче. На края изпратиха една повлекана, да говори от името на Българския народ! И вечно да им сме признателни. А те кога ще са ни признателни, КОГА!!! Храни куче да те лае!!!
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекрасна новина. Между другото, България почти не ползва газ. До свидания "братушки", няма да ми липсвате.
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ето това е хубава новина за България. Време е пътищата ни с Путинско-фашистки СССР да се разделят. След влизането на Швеция и Финландия в НАТО, успехите на кремълското джудже продължават.
3
 
7
 
! Отговори
xa xa преди 2 години
До оставка ехааа как яко ни издокарва тази:( управия }` има поговорка ..ако не си с мен си против мен. А с какво народа е виновен да страда от няколко некадърни калпаци. ама ще дойде ден в който ще си платят много скъпо че тръгнаха срещу руснаците .
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука има тука нема Украйна ще спечели войната предрече Василев.Всеки изминат ден все по-вече започват да приличат на ТИКВАТА.Всеки ден нови лъжи .
12
 
5
 
! Отговори
До гост преди 2 години
На мен пък ми стана фаворит! Каза няма да плащаме в рубли и го направи! Последните 20г не съм гласувал, но Кирчо има глас от мен на следващите