Транспортният бранш на протест, медици опъват палатки пред МЗ

Превозвачите започват действията си в 10 ч.
27 апр 2022 07:11, Александър Попов
20
Транспортният бранш на протест, медици опъват палатки пред МЗ
Снимка: БГНЕС

Превозвачите се вдигат на ефективен протест от 10 часа днес срещу високите цени на горивата, тол системата и липсата на транспортна политика от страна на правителството.

Над 100 автобуса и 300 камиона ще бъдат позиционирани пред Министерския съвет, парламента и от БНБ до катедралата "Александър Невски" в София, след което ще проведат протестно шествие. Такива акции ще има и в други градове като Пловдив, Варна, Бургас, Благоевград, Русе.

Исканията на превозвачите са премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10-15 ст. за всеки български гражданин; намаление на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца предвид необходимостта от нотификация обаче от страна на Европейската комисия настояваме до получаването на такава със задна дата – 1 април, държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България, 50% от вече платения акциз.

Превозвачите отчитат, че за изпълнението на поставените от тях искания ще е необходимо време и дават срок на кабинета до 18 май. Ако това не се случи, те заплашват с национален протест и затваряне на магистрали и контролно-пропускателни пунктове.

Медиците от синдикат "Защита" също излизат на протест и ще опънат палатков лагер пред здравното министерство.

Недоволството им е заради неизпълненото обещание за вдигане на заплатите в сектора. На протестите си преди месец те настояха парите, които получават заради работата на първа линия по време на пандемия, да останат част от месечните им възнаграждения.

Здравните работници заявяват, че търпението им е изчерпано и настояват за оставките на всички присъствали на последната им среща в министерството в началото на април. Специалистите и от центровете за спешна помощ в страната излизат на редовни протести по един час всеки ден. В тяхна подкрепа ще се включат и лекарски асистенти и фелдшери, които също се броят за промяна в здравната система.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
кажете ми от къде пари за пенсиите сега за горивата за учителските заплатиза оръжие за 100 000 бежанци тази яма от кого и с какво ще се пълни ценитевече са фантастични до края на живота си оставаме без зъби
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито на българите! Една от първите био-еко-държави изпълняващи еко-био-програмите! България е свободна, не знам дали не е по правилно да се казва освободена от газ! Да видим с какво ще ни помогнат нашите приятели от ЕС? От много време насам чувам да се споменава България, но новините са само за Полша!
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ги видях кои транспортьори протестират,тези на които тиквата им осигуряваше кинти срещу кешбек. Фалирайте крадливи мизерници. От двадесет и пет години имам вземане-даване с разнородни превозвачи, като в колоната тази сутрин не видях нито една сериозна фирма изградена с труд и умения. Онзи дето даде моторната шейна на Московски да си убие детето е пръв,струпал камионите,ама защо само двадесет,има хиляда,до Пловдив да си ги нареди,да си ги гледа
13
2
 
4
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ НАД ВСИЧКО преди 1 година
Напълно съм солидарен с медици и шофьори!Не искам корумпирано правителство!Не искам продажни журналисти!Не искам европейски съюз/аз не съм щастлив ,че съм на 27 място по жизнен стандарт,а вие?/Аз не искам да сме слуги на америкаАз искам мир за украйна,а не оръжия
12
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Тия от транспорта назапад могат да плащат, а тук не. Съсипват второкласните пътища, но за тях не плащат. Даже вчера този който превозваше багер и събори мост, мисля че е на второкласен път.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички се надигат срещу мутрите които ни сьсипаха
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
оказа се че по времето на ГЕРБ не е било зле а сега какво ни чака не мога да мисля
9
1
 
6
 
! Отговори
НОК преди 1 година
Направо една дарителска сметка за превозвачите и една за медиците. Всеки да дари по една заплата на сметка :DНе вярвах, че може по зле от ГЕРБ, ама ето начовек да не се зарича
8
2
 
4
 
! Отговори
+++ преди 1 година
Недейте така бе.Промянааааа,европейски заплати,българския пенсионер най богатия пенсионер в света и др.простотии нали обещаха и си удържаха на обещанието.Ще има ли яйца и домати на протеста и кой ще носи ковчега,само питам, за един приятел.
7
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Медиците в палатките и под ключ. Не се наядоха!
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички които потребяват горива трябва да са на площада,някой трябва да даде отговор, защо цените на горивата са с такива стойности,след като рафинерията която ги произвежда преработва петрол на цени от порядъка 70-80$ за барел?ДДС и Акцизите са същите като миналогодишните!
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ухиления лицемер и старт-ъп мериджей, известен още като Киро Пр0стия, да им обясни че първо трябва да дарят заплатите си за чужд народ, пък после да поставят условия. Не може само с искане. За да получиш трябва да дадеш.
4
1
 
16
 
! Отговори
Важно е преди 1 година
че Кирето заминава за Киев
3
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Демек протестират срещу международното положение.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В знак на протест вероятно ритуално на площада,ще си демонтират устройствата за манипулация на тахографа. Смел ход , браво.
1
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като гласувахте за жалкия фигурант и шайка сега ще си ги търпите. който не гласува, не греши.