Държавата плаща наема на работещите украинци за 3 месеца

Работодателите били изключително активни да предложат работа
76
Държавата плаща наема на работещите украинци за 3 месеца
Снимка: БГНЕС

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците, съобщи  БТА.

Тя участва в дискусия в Дома на Европа на тема "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България". По-рано днес на същия форум вицепремиерът Калина Константинова изрази надежда в рамките на следващата седмица да пуснат мярка, свързана с подкрепа на заетост на украинските бежанци - подпомагане с наем за три месеца през работодателя.

Мариана Тошева коментира, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им "се развържат ръцете" на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Тя посочи, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на по-големи групи. Тошева коментира, че работодателите са били изключително активни да предложат адекватни работни места с обучение преди започване на работа, предвид на това, че профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата.

Един от бизнесите, който широко отвори врата, това е в сферата на производството - там, където може бързо да се влезе след кратко обучение, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от жените в Украйна, посочи тя. Тошева отбеляза, че има нужда от камериерки и рецепционистки, тъй като приближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има много желаещи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, каза Тошева. Тя допълни, че за по-квалифицираните - лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в подкрепа на здравеопазването.

Една от тях е здравен медиатор. Има заявки, както от болници, така и от общини, допълни Тошева.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, председателят на ДАБ посочи, че една голяма част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на състоянието и необходимите ремонти. Има отделна програма как да се съдейства на бежанците да да си намерят квартира, допълни тя. Има хора, които искат да си плащат сами. Не всички украински бежанци непременно и единствено разчитат на тотална помощ от държавата. Напротив, те са проактивни, търсят работа, коментира Мариана Тошева.

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости, посочи тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след известен ремонт също да се адаптират. Зимните курорти не са съвсем изключени, винаги трябва да има резервен вариант, коментира Тошева и допълни, че никой не знае колко още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя заяви, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, тъй като и капацитетът ни не би могъл да отговори на нуждите, а и има повишен миграционен натиск откъм Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колко десетилетия вече изхранваме 1 милион *** с индийски произход, които нищо не работят, а само се множат, па няколко месеца ли ще ни се опрат да помогнем на няколко хиляди бели и благодарни жени, докато започнат някаква работа? :)
50
4
 
26
 
! Отговори
диско преди 2 години
БАФ МААМУ за пореден път се българите сме прецакани . Ама не Кирил и Асен плащат, ние плащаме , тези които си плащат данъците. Въобще тази дума референдум в България е само в речника ! ! ! Аз не съм съгласен, при тази криза да се дават така пари безразборно !
49
2
 
19
 
! Отговори
Кера преди 2 години
До АнонименМи то за това привилегировано положение иде реч. Мързеливите укр. *утки, дето не били научени да работят, да се научат в бежанските лагери да готвят и перат на ръка, че и някаква работа, с която да се самоиздържат, както неизброимите самотни жени у нас и по света. И който/която е със скъпо возило, НЯМА нужда от трите месеца държавна помощ.
48
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези програмисти бе. От 15 години работя в ИТ сектора и мога да ви кажа, че 90% от тези които се водят по документи програмисти са просто едни некадърни копи пейстъри с голямо его и много комплекси, които си ги избиват, като се правят на по-велики от другите хора в разни сайтове. Много малко са истинските програмисти по призвание, които носят на гърбовете си цялата ИТ индустрия.
47
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре,но щом работят защо трябва държавата да им плаща наема ? Нищо лично,доста са изстрадали тези хора,но за нас никой не мисли ,а за тях се скъсаха да помагат! В друга държава ,ако ние сме на техния хал,едва ли толкова ще ни обгрижват!
46
2
 
12
 
! Отговори
Зелен Демократ преди 2 години
Толкова обичаните от мен господа Кирил и Асен този път се престарават, доказано е през годините, че българските заплати са предостатъчни, защото досега местните работници се справят и без помощта на държавата, а и тези неприятни и некадърни екземпляри щом се справят какво остава за оправните и кадърни украинци!
45
3
 
23
 
! Отговори
123 преди 2 години
Аз съм държавата! Не желая да им плащам наема!!! Кирчо да им го плаща лично, със собственни средства!!!
44
1
 
31
 
! Отговори
мак преди 2 години
Къде живеем ние, в България или украйна? Правителството само за украинци мисли, сънува и работи. Кой от гостите ще работи, като няма да има кой да им гледа децата. Още колко време държавата ще им плаща за всичко, а като не мръднат от хотелите - плащането на хотелиерите докога? Българи в нужда няма ли? Колко българи чакат за ведомствени жилища? Сега ще ги отремонтират, ама за чужди хора. Що за предателско и недалновидно правителство управлява.
43
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука са се събрали разни дърти реститути с по 10 апартамента наследство, ама завиждат на бягащите от войната жени с взривени жилища, за някакви мизерни суми.
42
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей ама сме ларж бе! Ще си каже човек, че сме богата държава? Ама все за чуждите сме ларж, а не за нашите. Затова всеки ни скубе, граби, и взима каквото може. Защото не знаем да се пазим и да мислим за нас си. И затова сме все бедни. Човек първо трябва да мисли за своите. Когато те са добре, тогава може да помисли дали да помогне на други. Така е правилно! И всички, които са добре и богати така правят. Гледат първо за своите да има. А не да раздадат и последното, което имат и да останат без нищо.
41
2
 
23
 
! Отговори
"Държавата" преди 2 години
явно не иска БЪЛГАРИ, а всичко друго.......тотална отврат и падение.............
40
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще ги наемат за три месеца и после ще ги изгонят ако държавата не плати и след това.Просто този вид програми водят до временна заетост.
39
0
 
26
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
риторичен въпрос има ли изобщо държава от 1995 до ден днешен съмнявам се..
38
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 3. Почти всички програмисти, които познавам, пушат трева. И какво от това. Колкото до самата професия и до много други, да видим какво ще стане след навлизането на ИИ. Да не се окаже, че и програмистите останат навън.
37
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много мразят БГ и бг народ простите кирчовци,чалгаря славчо,и нинова. Такава антибг политика всеки ден не сме виждали от турското робство.
36
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 32 Ние не сме ставали плацдарм срещу Русия(въпреки, че Киро ъпото прави всичко възможно да ни набита между шамаритее) и не сме избивали с години етнически руснаци деца включително.
35
4
 
13
 
! Отговори
ЕТО ПАК преди 2 години
1 700 000 БЪЛГАРИ. И ТО В БОЛШЕНСТВОТО СИ ПЕНСИОНЕРИ. ТЕ КИРЧО КОКОРЧО И 5% ДЕБИ.. ЛИ ТЕ. НА ИЦКОТО. ЩЕ ДАВАТ НА ОКРАНЯНО. ПРОСТА И СТЕ НЕКЪДЪРНИ СТЕ. ЗАБЛУДИХТЕ НАРОДА. САМО КАМЪНИ И ДЪРВЕ ПО ВАС ТРЕБЕ. РИМЕНЕ ОТ ДЕ ГИ НАМИРАШ ТИЯ БЕ.... ВЗИМАЙ ВЛАСТТА. НЕМЕДЛЕНА.
34
2
 
38
 
! Отговори
Бебо преди 2 години
Позлатихме ги тези украинци, а 22% от българите живеят с под 500 лв. на месец и никой не им плаща наема или нещо друго.
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"ИЗЛИЗАЙТЕ МАСОВО на 1 Май с Български знамена ! в името на Бг Народа и България !" - кво има на първи май?
32
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия не искат ли да постррим паметник за всеки работещ укър?