Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията

Тази година няма да има военен парад
121
Гергьовден е, отбелязваме и Деня на храбростта на армията
Снимка: Dnes.bg, архив

На 6 май православната църква чества Деня на Свети великомъченик Георги Победоносец.

Св. Георги е от малкото светци, почитан и славен както от християни, така и от мюсюлмани.

Християнският великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклециан /284-305 г./. Георги постъпва съвсем млад във войската и проявява завидни военни способности.

На 20-годишна възраст получава чин на военен трибун. Страстен привърженик и защитник на Христовата вяра, Георги е хвърлен в тъмница, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен. Погребан е в палестинския град Лида, който е днешният град Лод в Израел. Скоро след това християните започват да го почитат като мъченик за многото чудеса, които извършил след смъртта си като небесен воин и закрилник.

Едно от чудесата, извършени от Св. Георги и заради което често е изобразяван на иконите като конник, убиващ змей, е чудото, станало близо до град Вирит, в днешен Бейрут, недалеч от град Лида, където лежало тялото на светеца. Близо до Вирит имало голямо езеро, в което живеел страшен змей. Той често излизал и много хора ставали негова жертва. Светецът успял да порази с копието си чудовището. Оттогава се ползва със славата на змееборец в християнството, поради което е обявен за светец - воин, покровител на войската.

В християнската иконография Св. великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на страшен змей.

В памет на Св. Георги (от гръцки -"земеделец") Гергьовден се почита от народа ни и като празник на земята, на земеделието и животновъдството.

На Гергьовден имен ден празнуват десетки хиляди българи, носещи имената Георги, Гергана, Галя, Ганка, Ганчо, Генчо, Гео и техни производни.

На този ден България отбелязва и Деня на храбростта и празник на Българската армия. Тази година няма да има военен парад. Празникът ще бъде отбелязан с традиционния Водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София.

Водосветът ще започне в 9:00 ч. При изпълнението на националния химн ще бъдат произведени 20 артилерийски салюта.

Отделни военни демонстрации обаче ще има в цялата страна. Военнослужещите от Сухопътните войски ще покажат своите умения на учебния полигон „Ново село”. Военновъздушните, пък, ще бъдат на летището в Граф Игнатиево. Специалните сили ще демонстрират свои способности на полигона „Црънча”, а във Варна и Бургас демонстрации ще покажат Военноморските ни сили.

В Президентството ще има ден на отворените врати. В 10:00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще приемат в кабинетите си първите гости.

Посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков” 2, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента.

Ден на отворените врати има и в Националния исторически музей.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още по темата: армияГергьовден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
0
 
0
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Отблуден 29Принципно симаптизирах на Румен Радев, докато неговият служебен кабинет не ни натресе изневиделица ''зеления'' сертификат. Той знае какво са си говорили с нашите "партньори" на четири очи; видях, че и Орбан го направи, както и Путин. За съжаление, това, което виждаме май е само върхът на айсберга. Не мисля, че трябва да забравяме как много бизнеси фалираха и много хора бяха заставени да участват не по тяхно желание в експеримент.
86
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 1 година
....a niakoga imahme armia .....gorda ,boesposobna i otlichno okomplektovana ....armia ot istinski balgarski maje zashtitnici na Balgaria ....
85
0
 
1
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До От Вселената /99/..-Ами точно,уважаеми!...Ти сам си го отбелязал:-Юдейката е въвела Християнството като официална РЕЛИГИЯ ,но НЕ И КАТО УЧЕНИЕ!...Много хитро,много коварно,точно по юдейски...Изхвърли СЪЩИНАТА и направи от ОБВИВКАТА "религия"...За това и до сега християнския свят се лута на коя "секта" да служи..Защото СЪЩИНАТА-Христовото Учение, е поставено на заден план..Важна е религията..
84
0
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Ама то Константин го бил въвел Християнството (така, проповадват навсякъде) ... бе - синът на данайката, юдейка Елена. Е нека гласът на високоинтелигентната ви логика ви каже, може ли анти - Исусова юдейка=данайка=гъркиня, да вивежда Исусовото християнство за официална религия, да не говорим за истинското Исусово учение, противно на нейното юдейно учение?
83
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Категорично знаем, че Исусово - Марийното учение е езическо учение на Любовта, Братството и Мира и на феноменални познания и свръхсекретни практики, произлизащи от Дарбите и Даровете на Светия Дух, а езичници са само Техните генетични потомци, които са само Българите, ние знаем и официално, че вече 2000 години юдейското племе данаи = юдеи, въобще не иска и да чуе дори и за официално псефдо - християнство, да не говорим за Истинското Българско Исусово Езическо Учение!
82
0
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Истината за Торта с която покриваме Балканите наречена ИсТория никога няма да изчезне.... въпреки хилядолетното изтриване на Умовете на Хората, Полята, Горите, на тая ТОР и пръскането и с отрови наречени Изкуствени ТОРОВЕ не само за Полята и Горите но и за Уновете на ХОРата, въведени от Данайците, за Храна на Населението по Балканите.... Истината е че Оборската ТОР запазва ТОРТА - спомените останали за нашите Български Деди - Пра Дядовци и Пра Баби и да е Вечна Българска Земя....
81
2
 
1
 
! Отговори
До 94 преди 1 година
Хапчетата, написал си такава бълвоч, която няма нищо общо с историята и историческите факти. Лъжи и смао лъжи. нелепи измислици, подхранват така или иначе българската фолклорна тъ-по-та. Император Диоклетиан няма деца, а свети Апостол Павел според Светата Библия е чист момък и девственик по сърце, съзнание, душа и тяло и е ревностен последовател на Богочовека Иисус Христос.
80
1
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Времето е в нас и ние сме във времето, то нас обръща и ние него обръщаме! и затова не можем да се ориентираме!
79
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Двете елегантни и фини, чувствителни и нежни, красиви като всички български девойки, близначки Гергана и Димитрина - дъщерите на Свети Кан Авитохол, който е Свети Деоклециан, който е Свети Павел и майката на двете близначки - принцеси жрици амазонки - Максимиана, която е имперетрица и последна съпруга на Деоклециан, почива при разрив на сърцето при вида на ужасната гледка на садистично изтезаваните и убити нейни деца - Гергана и Димитрина... Известни днес като Свети Георги и Свети Димитър!
78
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германска ПУМА и шведското чудо CV 90 за българските сухопътни войски
77
2
 
4
 
! Отговори
teo преди 1 година
В деня на храбростта на армията НАЙ-ХРАБРА СЕ ПОКАЗА РУСКАТА ПОСЛАНИЧКА, КОЯТО ЗАПЛАШВА ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ И ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ ВЪВЛИЧАНЕ ВЪВ ВОЙНА С РУСИЯ-СССР ! БЪЛГАРИ ???
76
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
85, 'от "ти нямаш деца" до "прекомерно развъждане"? Мдааааа. Все повече става ясно за какво става дума' ------- нищо не се е променило в идеите ми. това че цял живот си бил наведен и някоя жена те е съжалила мъж не те прави. ти си просто едно нищожество което се е кланило някому цял живот - от жена ти до шефа ти. а относно децата ти - 99% съм сигурен че имаш дъщери, което би обяснило всичко което писах дотук
75
1
 
7
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Това е празник на жалките остатъци от българската армия. От някога мощната БНА.
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Fallschirmspringer Май покрай скачането с разни другари съвсем сте отвъртяли "пачките" помежду си. Истината е, че небето на България се пази от свръхмодерен самолет 5то поколение, за който русНАЦИте само са сънували (затова напират като бесни да научат за радара в обновените Ф-16, които трябва да получим). Без паради, без излишна показност. Неслучайно русофилите лаят като бесни само при мисълта, че имаме модерна защита. Вие не искате България да е защитена, вие искате да е подвластна на Русия
73
8
 
9
 
! Отговори
България преди 1 година
няма армия, след като бяха избити славните ни генерали от руските слуги след окупацията на България 44та. Дори военните ни архиви завлякоха в Москва заедно със златния резерв на Царство България и сега слугите слугуват на Москва, позор!
72
1
 
8
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Предполагам,че не е далеч времето когато нашата армия ще дефилира с пачки за балет,епилирани краченца и специални полички с повече тюл.Най-отпред с кръшни тазо-въртящи движения ще бъдат знаменосците от 3-ят,4-ят ,5-ят N-ят пол,те ще носят в средата знамето на САЩ,реалните собственици на една 1300-та годишна държава,от ляво огромно знаме с цветовете на дъгата, а в дясно нещо НАТО-вско.Колоната ще я завършват педофили водейки за ръце малки деца.Такива са неолибералните и евроТе ценности
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 85 "нищо. прекомерното развъждане е характерно за плевелите" Какво стана, от "ти нямаш деца" до "прекомерно развъждане"? Мдааааа. Все повече става ясно за какво става дума.
70
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 83 Вече мина на етапа да си говориш силно на глас, та дано заглушиш реалността. Нека позная, ти си от "истинските мъже", но просто няма кой да те оцени, нали? Впрочем, и това не се връзва с приказките ти, защото "традиционалисти" като теб в България БОЛ. Обаче раждаемостта пак катастрофална, а самите те освен да мизерстват на гърба на околните друго не "правят". Какво точно ви е "истинското" никой не може да каже. Само приказки сте.
69
0
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
65 ти,какво за растене има тука. Откраднали сме чужди герои и сме ги сложили пораснали български национални такива. Нямаме ли бг примери???
68
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Fallschirmspringer Освен приказки, за да се асоциираш с другарчетата ти от едно време няма друго. За твое съжалние сме видяли с очите си какво представляваше прословутата "българска" армия по Тошово време. Крило на руските сатрапи. Нямаше нищо "българско" в нея. Българските военни не се позорят с изпълнението на руски нареждания, както правеше "българската" армия преди 89та. И като казвам "нареждания" има предвид "нареждания", а не партньорство.