Нова финансова честитка: Водата скача и тя от юли?

ВиК дружествата планират да вдигнат цената
55
Нова финансова честитка: Водата скача и тя от юли?
Снимка: Pixabay/Henryk Niestrój

Скок на цената на водата предвиждат бизнес плановете на водните дружества в страната. Сред причините са нарасналите разходи за електроенергия и материали. Предложенията им ще бъдат разгледани от Комисията за енергийно и водно регулиране този месец, а новите цени вероятно ще влязат в сила от юли, съобщава БНТ.

Цената на водата в Хасково е сред най-високите в страната - 3,52 лв. за кубик. Тъй като бизнес планът на дружеството не е одобрен, засега поскъпване няма да има, но хората са недоволни от качеството.

"Изключително лошо качество, нито можеш да си сготвиш, нито нищо с тази вода. Наливаме си от изворни води, за да готвим", заяви Йорданка Стоянова, жител на Хасково.

Този месец жителите на Димитровград ще платят 3,52 лв. за кубик вместо досегашните 1,86 лв., след като през април общината окончателно стана част от водната асоциация и цената се изравни с тази в Хасково.

Според бизнес плана на дружеството в Русе водата се очаква да поскъпне с 30 на сто и вместо досегашните 2,94 лв., хората ще трябва да плащат с 90 стотинки повече за кубик вода.

"Предложението е за увеличение на около 30 стотинки само на доставка на вода, отделно увеличение за пречистване, отделно за отвеждане. Увеличаването на цената на водата е свързано основно с промяната на цената на всички материали и енергоносители", допълни инж. Сава Савов, управител на ВиК-Русе.

Цената на водата в Кюстендил и в Благоевград засега остава 1,27 лв. за кубик, въпреки че спрямо миналата година разходите и на двете дружества са в пъти по-големи, посочват отчетите изпратени на КЕВР. Въпреки че плащат една от най-ниските цени в страната, за част от хората тя и сега е скъпа.

Според управителите на водните дружества поскъпването на водата е неизбежно заради нарасналите разходи по доставката ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още по темата: водацена на водата
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На 11ти от 18:00 часа, да осветим Народното събрание...
46
2
 
4
 
! Отговори
Българ преди 1 година
Време е за чети и групировки!Бандитите полицай пазят най-големите престъпници и обирджии в България!Аз съм роден в Хасково и не сме близвали вода от чешма/просто е жълта на цвят и с мирис на отходна шахта/ от както се помня ходим си пълним всяка седмица!
45
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Кокаине!
44
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След Киро тук ще бъде пустиня!
43
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честито
42
0
 
11
 
! Отговори
Козметик преди 1 година
Няма да се къпете, докато не започнете да се люпите! След това още един два месеца и кожата ви придобива естествен цвят, мекота и еластичност! Естественото ухание също се възвръща т.е. можете да се возите в полупразен автобус ако се качите отпред, отзад автоматично се запълня и обратно! Другата седмица ще организирам курс как да ходим на тоалетна, но без тоалетна хартия!
41
0
 
21
 
! Отговори
Българин за България преди 1 година
Когато се забият на колове всички виновни за сегашното положение на България пред парламента и останат там да висят при следващите които поемат властта нещата ще се оправят.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еее колко убуу без Борисов направо рая на земята докара Киро Петков благоденствие настана за неговите другари а другите те не са ора плява
39
2
 
23
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Ще търпите , наказваме джуджето, Урсула каза , къпане веднъж в месеца без косата, с косата на три месеца. Слава Украине!
38
0
 
18
 
! Отговори
Усещате ли преди 1 година
... мириса на анархия, който застигна Европа? Всичко умишлено причинено, разбира се. А разплатата, която я чака нашите хубавци в България, които наивно си мислят, че са вечни те и техните кражби? Ще има брутално отмъщение за всички мутри в страната.
37
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако нашата собствена вода не беше купена от французите, нямаше така да стане. Нашата вода!!!!! Е, при кое правителство стана това - Герб. Сделка, и някои от родните мафиоти се натъпкаха с пари на гърба на хората. Искам повечето мафиоти да бъдат в затвора. Тдб йога ще стане това?
36
0
 
17
 
! Отговори
Аркадаш преди 1 година
Ще има метеж.
35
0
 
11
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 1 година
Може и може и още и още и още и може и още и още...как да не може?!
34
0
 
17
 
! Отговори
x преди 1 година
Ще има ново поскъпване+ОБЩИ НУЖДи от НАредба 4, и така ако стане 3,50 умножаваме по две ...и ще стане 7 лв кубика. С общите нужди Феолията и другите негодници крадат двойно! Не плащайте нищо братя! Водата е природен дар. Купуват я на 7 ст от Искър аи искат за 7 лв кубика д ания пробутват... Плащате и на бразилците също разходите. Очаквам гладна зима с камъни и дърви и ПЪРВИ УТРЕПАНИ мутри ПОЛИТИЦИ! АМИН!
33
0
 
15
 
! Отговори
шуменец преди 1 година
в шумен не само плащаме скъпа вода а и нямаме пречиствателна станция, ходим с туби от гората да пълним....дали има в либийската пустиня такова нещо?
32
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Основавам партия продължаваме финасовите честитките (ППФЧ)! Чакам привърженици! Сменяме всички директори на всичко с наши демократични хора. Ще стабилизираме високото ниво на цените - 100%-но обещание! Искам вече всички българи да скачат (има такува пудели) и най вече да отсичат (като в парламента, там всички отсичат)! Приятна почивка!
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не 1.70 ,а 1.27.такава цена няма .Дори с канал и пречистване и 20%ддс. Цената е 2.30 .Не манипулирайте хората.
30
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да ви го накевря. Водата в Благоевград е на цена 2.30.Какви 1.70 .
29
0
 
8
 
! Отговори
Мехмед преди 1 година
Пак малко им взимат на хасковлии, все пак тяхната вода е обогатена с вкусен радиоактивен уран...
28
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всичко поскъпва, но не и доходите.