България по пътя към еврото: Еврозоната ще ни донесе сигурност и гаранции

Икономисти и банкери в спор за стабилността на единната валута
Обновена: 9 май 2022 19:19 | 9 май 2022 18:30, Красимир Ангелов
157

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Смяната на българския лев с евро съвсем доскоро беше разглеждана като нещо, което неминуемо ще се случи. На 10 юли 2020 г. България официално влезе във Валутно-курсовия механизъм ERM2, но към днешна дата спорът дали страната ни трябва да премине през тунела на единната валута изглежда все по-сложен.

"В момента еврото не стои особено добре чисто конюнктурно. Обезценката му достигна 10-12% спрямо нивата, на които беше преди 6-12 месеца", коментира по време на днешното издание на форума Banking Today, организиран от Investor Media Group, Красимир Катев, управляващ партньор на Delta Capital Investments и бивш заместник-министър на финансите. Като основни причини той посочи последиците от пандемията, войната в Украйна и негативното позициониране на еврото спрямо долара.

Още по темата
Относно хоризонта пред България и плана за присъединяването на страната ни към единната валута от 1 януари 2024 г., той бе категоричен, че това трябва да бъде абсолютен приоритет, особено в контекста на сегашната геополитическа ситуация.

"Дали България трябва да се присъедини към еврозоната е напълно безсмислена тема. Трябва, категорично, защото това ще повиши кредитния ни рейтинг, ще доведе до намаляване на спредовете и ще улесни достъпа до спасителните кредитни линии на ЕЦБ в случай на нужда. Както при Гърция – добре е да имаш голям и влиятелен приятел с дълбоки джобове. Освен това приемането на еврото ще намали трансакционните разходи. Да не говорим, че по този начин ще затвърдим нашата геополитическа принадлежност към цивилизационния свят“, каза още Красимир Катев.

Банкерът Левон Хампарцумян пък припомни, че приемането на еврото е наш ангажимент още от влизането ни в ЕС, макар и за изпълнението му да не е заложен срок и да не са предвидени санкции, ако не се случи. Той обаче беше категоричен, че влизането в еврозоната ще даде сигурност и гаранции, че няма опасност от резки завои, ако на власт дойде някой с радикални виждания.

"Въпросът не е дали да се присъединим към еврото. Въпросът е кога да стане това и смятам, че колкото по-бързо, толкова по-добре, защото то ще бъде като геополитическа котва в една несигурна среда, от която ще имаме много повече плюсове. 0,4% от стопанския оборот на ЕС идва от България, но ако се оправим икономически, ще стигнем до 1-1,5%. Светът и без пандемията и без войната имаше дисбаланси в системата на доставки. Сега системата се разпада на по-къси вериги и това е нашият шанс да се интегрираме успешно в тях. А еврото ще помогне много", каза банкерът.

Според икономиста проф. Красимир Петров пък еврото е загубило своята сила и стабилност и вече се разглежда като "долнопробна валута" още от кризата от 2008 г. "Оттогава политиката на ЕЦБ е политика на бананова република. За няколко години ЕЦБ буквално утрои паричната си маса, което показва колко слабо е еврото", каза Петров.

"Всички централни банки вдигат лихвите. Единствената, която се бави, е ЕЦБ. Имаме феноменална инфлация, а „мадам Инфлация“ (председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард - бел. ред.) каза, че няма да има повишение. ЕЦБ поддържа най-ниските лихви. От 4,7 млрд. евро сега балансът на ЕЦБ е 9 млрд. евро. Институцията продължава с огромни темпове с количествените улеснения. Според мен в момента еврото прилича на комбинация от гръцката драхма и италианската лира", каза още икономистът.

Красимир Катев обаче не се съгласи с него и посочи, че в момента в общ план, ако се погледнат резервите на големите световни банки ще се види ясен тренд – намаляват резервите в долари, а се увеличават тези в евро и китайски юан.

"Съгласен съм само с това, че политиката на ЕЦБ е абсолютно неадекватна. Трябваше преди повече от година да почнат да вдигат лихвите. Но САЩ са пристрастени към нулевите лихви и печатането на пари, а ЕЦБ и Фед действат  пропорционално. Но никой не говори против американския долар. Проблемът е, че САЩ със закъснение се опита да навакса, а Европа е много, много назад. Вероятно това е свързано и със смяната на ръководството на ЕЦБ, защото ми се струва, че личностните характеристики казват влияние и върху политиките, които се провеждат. Чехия и Полша не са в еврозоната и повече от година вече вдигат лихвите.  За страна като България обаче, която е с много по-различна икономика от тази на Чехия и Полша, плюсовете от въвеждането на еврото са много повече от минусите“, категоричен беше Красимир Катев.

"Рецесията не е нещо невиждано и нечувано, случвало се е и преди и води до намаляване на инфлацията", каза Красимир Катев.

Той обаче подчерта, че по-скоро е притеснително дали към 2024 г. страната ни ще покрива критериите за инфлация за влизане в еврозоната. "Мисля, че няма да успеем. Правителството трябва да направи кампания като Хърватия,  да се изключи този критерий. Сега е моментът да го договорим това. Присъединяването към еврозоната е огромен плюс, просто трябва да го направим по правилния начин, да лавираме и да бъдем гъвкави. Защо не говорим за мерките и начина, по който това ще стане? Вече е време, надявам се в Плана по просъединяването да го има това. От лятото следващата година ще трябва вече задължително да се наблегне на тази тема", каза бившият заместник-министър на финансите.

Още за събитието четете в Investor.bg

Какво още казаха експертите вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Генерални партньори на Banking Today са Пощенска банка и ПроКредит Банк. Основни партньори на събитието са MFG, БОРИКА АД и Българо-американска кредитна банка. Banking Today се провежда с подкрепата на TBI Bank, Neterra и Acronis.

Институционални партньори на събитието са Българската стартъп асоциация, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българската финтех асоциация, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Betahaus Sofia, Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), Български форум на бизнес лидерите, Френско-българската търговска и индустриална камара и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

Медийни партньори
са Bloomberg TV Bulgaria, сп. BusinessGlobal и сп. „Мениджър“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
0
 
3
 
! Отговори
Друг преди 1 година
Не на еврото! Напускане на евросъюза! Стоп на обезличаването на нацията! Защо само банкери и политици искат еврото(плюс още няколко амсалака) ?
130
0
 
3
 
! Отговори
Народеее!!!! преди 1 година
ЕДНИ ГОЛЕМИ ЛЪЖИ ! ЛЪЖИ ..ЛЪЖИ ...НО ХОРАТА НЕ СА ПРОСТИ! НИКАКВО ЕВРО! АБСУРД!ТОВА Е НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО! ЗАТВОР ЗА ИЗЕДНИЦИТЕ КОИТО ЕВРОТО ЗА ДА ДОУБИЯТ ДЪРЖАВАТА НИ!
129
1
 
5
 
! Отговори
klkklhlk преди 1 година
Глупости на търкалета.Ще ни доограбят и ликвидират като държава.Не бива да го допускаме!
128
1
 
6
 
! Отговори
Уями Станко преди 1 година
Мдаа, пак ще го играем балъците. Еврозоната са се увъртели до уши в дългове, а ние ще се включим в плащането на сметката. Това само в Харвард може да се научи. Пфу!
127
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НОВИ ИЗБОРИ ВЕДНАГА
126
0
 
9
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
""""България по пътя към еврото: Еврозоната ще ни донесе сигурност и гаранции, и бедност
125
1
 
11
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 1 година
Ама не сме ли достатъчно бедни , та да трябва да въвеждаме и еврото. Оставам с впечатление ,че българските ,така наречени управляващи се гордеят ,че сме най-бедни в ЕС. Всичките техни действия в борбата с бедноста ,в България ,приличат на размахването на ръцете на някой давещ се , който смята ,че плува.Жалки и мизерни същества
124
3
 
15
 
! Отговори
Пак си помислете! преди 1 година
Никакво Евро в България на този етап!!!Иначе ще ,,ядете дървото"!!!
123
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЕДНОСТ ЧАКА БЪЛГАРИЯ! ЕВРОПА И КАНАДЦИТЕ ОТ ХАРВАРД НИ ОГРАБВАТ И ОБРИЧАТ НА БЕДНОСТ!
122
4
 
20
 
! Отговори
haha преди 1 година
2024 няма да има нито ЕС, нито Еврозона. Сетила се Мара...
121
0
 
11
 
! Отговори
тома преди 1 година
Сигурност само който претижава чекмедже
120
2
 
21
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Какво само пищите бе, нещастници! Нали вие си ги избрахте и предишните и сегашните мародери! Натресоха ви ЕС и НАТО - някак си оцеляхте. Сега като ви натресат и еврото - край!
119
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На най-бедната държава в Европа само евро и липсва
118
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕФЕРЕНДУМ!
117
0
 
18
 
! Отговори
aнонимен преди 1 година
Себе си ли заблуждавате
116
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами излизайте на протест
115
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И еврото и лева ще падат . Такава е тенденцията. В еврозонато е било на сметка когато се вземаха тия огромни заеми . Сега когато трябва да се връщат чрез печатане и обезценяване вече няма смисъл . Това до някъде се отнася и за ,,членството,, в ЕС . Италия получава три пъти повече пари от нас на глава от населението а Гърция пет . Тоест ЕС ту иска ние да връщаме заемите на запада . А това също е тенденция като падането на еврото и лева . Идва голямата брюкселака миз.ерия .Честито на членовете
114
3
 
13
 
! Отговори
Бачи Кико преди 1 година
Идва еврака ....цените на всичко стават в евраци ! Заплатите 100-200 еврака на месец ...ииии съвсем конциниктивно и дескридитивно ....ултраконспирактивно ...България ще успее !
113
5
 
26
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
А това е процедурата ......такава е ....след като премахнат българския Лев ...следва смяна на името на България (разбирасе за доброто на страната) примерно Съединена Американска България .....Продаваме всички полигони (подаряваме де) ....и напред народе ....оглупял ! Да живее САЩ !
112
3
 
32
 
! Отговори
Sd преди 1 година
Само до евро ни е да не можем ептем да се спасим от потъващият кораб на ЕС