Йотова иска: Средства за социална защита в актуализацията на бюджета

Оправданията с миналото и с външни фактори са недопустими, убедена е тя
10 май 2022 14:31, Анисия Иванова
48
Йотова иска: Средства за социална защита в актуализацията на бюджета
Снимка: Президенството

"Очаквам в актуализацията на бюджета да залегнат конкретни средства за социална стабилност, всички международни финансови институции говорят за двугодишна инфлация. Правителствените решения трябва да са обърнати преди всичко към социална защита, за да се намалят ефектите на кризата и на цените". Затова призова вицепрезидентът Илияна Йотова на откриването на IX конгрес на Конфедерацията на независимите синдикати в България. В приветствието си вицепрезидентът изтъкна актуалните заплахи пред пазара на труда и стандарта на живот.

"Ускореното нарастване на издръжката на живот изисква адекватно повишаване на доходите. Кризата в Украйна бързо влоши и без това тежката ситуация. За много от домакинствата неспиращата инфлация ще постави още по-сериозни проблеми. Увеличението на цените ще разяжда още повече заплатите и спестяванията на хората, което неминуемо води до още бедност за семействата. Ако обикновено немалка част от хората се спасяваха с дребно земеделие, за да преживяват, с рязкото увеличение на горива, енергия  и торове, това става все по-трудно“, посочи Йотова.

По думите ѝ най-страшната неизвестност пред пазара на труда и доходите на българите е несигурността "дали ще успееш да изкараш до следващата заплата".

"Шокови сметки  за ток, отопление, вода. Касовите бележки в магазина стават все по-тежки, портфейлът олеква", каза вицепрезидентът. Тя изрази убеденост, че е необходима цялостна програма с целенасочени мерки в по-дългосрочен план в помощ на гражданите и бизнеса. "Залог за успех на тази програма е, ако бъде направена съвместно със синдикатите, браншовите организации, с хората, които са пряко засегнати, с експертите“, посочи Илияна Йотова, цитирана от Президентството.

Според нея тест за настоящото управление, събрало в себе си много надежди, е реалната грижа за хората на труда, реална социална политика. "Очакванията са много големи, разочарованието може да дойде бързо. В тази ситуация оправданията с миналото и с външни фактори са недопустими, а още по-безотговорно би било да попаднем в нова спирала от избори и нестабилност“, убедена е вицепрезидентът.

В приветствието си към конгреса Йотова изтъкна активната 32-годишна дейност на КНСБ, в която членуват 300 хил. български работници и служители от различни сфери на дейност и професии. "Социалната справедливост не се постига от само себе си, нито е неизбежна. Битката за нея е всекидневна и тук вашата роля е определяща, най-важната.

Правителствата идват и си отиват, социалните права и правото на достоен труд остават", посочи вицепрезидентът и подчерта, че в синдикалните организации хората виждат гаранции и шанс за перспектива.

"Перспективата в последните години се превърна сякаш в екзотична мечта – вътрешни и външни катаклизми разклащат още повече хронично нестабилната българска държава – рай за неравенствата, в който работещи бедни отдавна не е феномен“, заяви Йотова.

"Всекидневната битка за отстояване и запазване на социалните права няма да бъде докрай успешна, без вашата роля, без вашия ангажимент към плана за зелената и дигитална трансформация на България. В конкретните проекти, в конкретните мерки и действия, в конкретните очаквани резултати, думите солидарност, справедливост, свобода трябва да върнат своето значение. Всички те трябва да работят за хората на България, а вие сте гарант за това", обърна се вицепрезидентът към делегатите на конгреса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Йотова С ВАС СЪМ КАКВО СТАВАГЛАСУВАЛИТЕ ШАРАНИ ЗА ТЕЗИ ДОВОЛНИ ЛИ СТЕ ИСКАХТЕ ДА ИЗЧЕГЪРТАТЕ БОРИСОВ ИЗЧЕГЪРТАХТЕ СОБСТВЕНИЯТ СИ ЖИВОТШАРАНИ А ТЕЗИ ДВАМЦАТА СИ ОСИГУРИХА ЛУКС ЗА ВАША СМЕТКА ЧЕСТИТО
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мис Пиги ше ви мета трохи докато инфлацията ви изяжда малкото спестени пари. Като всеки комунист е социално ориентирана, прави ви мизерстващи прошляци , за да ви провежда социална политика
24
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не се ли наяде на власт и пари йотова, гледам доста си наддала, не е от работа със сигурност
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя тази и Радев само искат, ми дайте едно поне конструктивно предложение, от къде да дойдат, като вашите подставени лица св. Кирил и Кокории упукаха всичко още декември месец. За 10 дена 9 милиарда...
22
0
 
5
 
! Отговори
Ама от тази преди 1 година
Коя си ти , че да искаш ! Искам ..искам искам е мантрата на комунистите. Тази се докопа до властта като стана метлеса на Първанов и после я настаниха в Европарламента ,а сестра и беше шефка на здравната каса . Оглозгаха я тази държава .
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всички мерки които трябва да вземете са:дотиране цената на електроенергията за бизнеса (тогава цените на всички продукти трябва да падне, дотиране цената на газа за бизнеса (резултат, падане цените на стоките), премахване на добавката в горивото, за да падне цената и на транспорта, всичко друго са далавери, от които полза имат само раздаващите ги и приближените им!
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
червените сте позор! оставка!
19
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМИЯТ ФАКТ ЧЕ МИС ПИГИ(ИЛИЯНА ЙОТОВА) Е ВЪВ ВЛАСТТА Е ИНДИКАТОР ЗА КРИЗА!ФАШИСТКО-ЖИВКОВИСТКАТА НОМЕНКЛАТУРА ПРОДЪЛЖАВА С ПЪЛНА СИЛА ДА НИ НОСИ НОВИ И ОЩЕ ПО-ГОЛЕМИ КРИЗИ...
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
УЖАС...КАКВА Е ТАЯ БЪЛГАРСКА ОРИСИЯ?КРИЗИТЕ НИ ВРЪХЛИТАТ ЕДНА СЛЕД ДРУГА,А КОМУНИСТИТЕ КАТО ТЗИ НА СНИМКАТА ИМАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ И ПОВЕЧЕ ВЛАСТ,КОЕТО ЩЕ КАТАЛИЗИРА НОВИ И ПО-ГОЛЕМИ КРИЗИ.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами като иска да отива при ония с юмручето и да се молят на кокорчo.
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименРешението на задачата е да си вдигнеш мързеливия *** и да направиш нещо полезно.,Хайде марш!
15
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз едно не мога да си обясня. Държавата свои пари няма. Тя събира данъци от работещите в частния сектор т.е от бизнеса, за да ги преразпределя към държавния сектор, пенсии и т.н. Напоследък всеки иска държавата да го обезщетява и да му вдига дохода. И политиците се надпреварват да дават щедро. В задачата се пита - откъде ще дойдат парите? От повишаване на данъците за бизнеса, от заеми или от помощи от ЕС с новонапечатани евра?
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименМного са вкусни тези кюфтета. Проблем?
13
1
 
11
 
! Отговори
перко преди 1 година
БСП на власт! Очаквайте криза ка квоте не сме имали последните 15 години!
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая всеки път като се появява на екран, се е поиздула още малко. Еееех тез свински пържоли и кюфтета...
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки иска пари от държавата, ама никой не му се мисли откъде ще дойдат те. И веднага се отива на най лесния начин- теглене на заеми
10
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая и Рундьо да си гледат техните неща. Нямат право да се месят в изпълнителната и законодателната власт.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То и ние много очаквахме от тази охранена кобила,Но!!!Единствено което направи,, нищоправещата,,е качи килограмите.....
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
13 На който майка му се казва Русия вечно ще го кара на просия!
7
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сталин не е могъл да се справи с шофьорите?!!! Още ли се спрягат такива небивалици, такива митове? С тях се справи дори нежния геронтофил Макрон! Гроздан и Джамаджан ще ги сложат на мястото им.

Спонсорирани публикации