Всяка трета медицинска сестра у нас е над 60-годишна възраст

Днес е Международният ден на сестринството
12 май 2022 11:15, Красимир Ангелов
24
Всяка трета медицинска сестра у нас е над 60-годишна възраст
Снимка: БГНЕС

Всяка трета работеща медицинска сестра в България е над 60-годишна възраст. Това се посочва в поздравление от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи по повод днешния Международен ден на сестринството.

В страната ни този ден се отбелязва и от акушерките, фелдшерите, лекарските  асистенти, медицинските и рентгеновите лаборанти, както и рехабилитаторите.

По данни на Националния електронен професионален регистър на асоциацията, през 2012 г. България е разполагала с 25 597 медицински сестри на средна възраст 48 години.

През 2021 г. професията си са практикували 22 320 медицински сестри на средна възраст 53 години.

На 31 на сто от работещите им предстои пенсиониране в следващите 10 години, посочват още от асоциацията. Броят на работещите медицински сестри в България е повече от два пъти по-малък от нуждите на здравната система. Сходни са данните и за акушерките, допълват от съсловната организация.  

От асоциацията отново настояват за политическо съгласие за решаване на проблемите и за приемането на Национална стратегия с план за действие до 2030 г.; за осигуряване на начално трудово възнаграждение в размер на три минимални работни заплати; за подкрепа от държавата и работодателите за осъществяване на продължаващо обучение и кариерно развитие; за приемане и спазване на медицински стандарти по здравни грижи; за по-добри възможности за самостоятелните сестрински и акушерски практики в извънболничната помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
0
 
! Отговори
Ради преди 1 година
Да се оставят пенсионирани мед.сестри над 62 години е прекалено рисково.Помните фелдшерката на 72 години , която би на дете клофазолин.Защо учител да започва с 1415 лв. заплата / около 90000 бр./,а за мед.сестрите няма пари .При пенсиониране на учител му се броят 11 брутни за плати/ от нашите данъци.Огромни пари се въртят от частни уроци.Образованието има нужда от яко раздрусваме.
17
0
 
4
 
! Отговори
Ани преди 1 година
И какво от това,на никой не му пука.Ще работим докато сме живи ...и то на на няколко места.Никога няма да остойностят труда ни достойно за да има кой да работи
16
2
 
11
 
! Отговори
Резулт преди 1 година
Тва е резултата от далновидната политика на демократизираните ни комунисти и комсомолци.
15
1
 
13
 
! Отговори
Акушерка преди 1 година
Всяка година се увеличават заплатите на учителите а за мед.работници никой не помисли.При следващата пандемия няма да има персонал да обслужва болните
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те заплатите за това са ниски,за да се работи на две места.Как иначе при недостиг на над 20 000 сестри ще има персонал и за частните клиники.Ако и пенсионерките решат да си останат в къщи здравеопазването ще бъде само от лекари и студенти медици.
13
9
 
2
 
! Отговори
Касиер преди 1 година
До АнонименЩо касиера в носа ли си бърка цял ден?????????????????? Сестрата какво прави толкова???????????? Огледай се в малките общински болнички да видиш за какво бъркане в носа става на въпрос??????????????22
12
2
 
5
 
! Отговори
Частните болници преди 1 година
До АнонименЧастните болници да финансират обучение за сестри и тогава ще има достатъчно. Държавата финансира обучение после те бягат в частните болници, в Плевен имаше една болница сега са седем ,няма как да има достатъчно персонал.Не че хората станаха по-здрави.
11
3
 
6
 
! Отговори
много частни болници преди 1 година
много частни болници, сестрите завършили държавна поръчка да работят само в държавните
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ката протестираха сестрите, Боко прати НСО да ги сваля ор прозоеьите. Уволниха от Пирогов сестрата, която ги организира. Какво очаквате за 750 лв. месечно?
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, защото се плаща по-малко от колкото на касиерка в магазин.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой му пука. Важното сега са Украйна и укритие да са добре и парите да вървят.
7
8
 
14
 
! Отговори
Пазарна медицина преди 1 година
Нормално. Всеки лекар има и кабинет, почти всеки си има и сестра, която работи и в болница. Преди 30 години не беше така. Ама тогава бяхме 9 милиона, а сега сме шест. Болниците в малките селища ги закриха, а построиха мегаболници в големите градове. Сега имаме болници и легла за десет милиона души. Как да има достатъчно медсестри?
6
0
 
12
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Доктор Охболи да плаща на сестрата щом взема 100 бона заплата :)))
5
0
 
8
 
! Отговори
... преди 1 година
Еми варианти има! Но тука парите по стааар БГ обичай отиват в "наши" хора! Обикновено учители фелдшери медицински сестри и разни други незначители елементи, пари не им трябват и още повече не им се и полагат! Пък и то какви са те, даскал някъв разбираш ли! Нема да говори мза мед сестрите! Та тука парите отиват в "наши" хора! и даже мога да кажа, че всеки от няс знае точно имената на тез "наши" хора! Така, че вместо да ги *** до крак! Ние стоим и нищо не прави! та затова няма за какво да рев
4
0
 
16
 
! Отговори
доцент преди 1 година
Пари и условия за сестрите.След 5 години няма кои да ти направиедна инжекция.Наи зле са в доболничната помощ.А наи зле от наи зле са в ДКЦ на фадъкова в София
3
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-страшното е ,че десетки хиляди сестри и няколко хиляди лекари работят в чужбина. Да ви е честито. Учителите и те са почти в пенсия. Дори и да им вдигнете заплатите на всички тези не вярвам да се оправи положението. Защото не само парите са проблем.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като не давате пари, така ще е.
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е Шайките на Боко и Рундю да замезват