Доверието в кабинета падна до 15%, президентът с най-голямо одобрение

Управлението все още в някаква степен се лутало и правило грешки
427
Доверието в кабинета падна до 15%, президентът с най-голямо одобрение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българите имат по-голямо доверие на лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов (19%), отколкото към премиера Кирил Петков (17%).

Това сочат данните от национално проучване е финансирано и реализирано съвместно от bTV и “Маркет линкс“, проведено сред лица над 18 г. в страната в периода 29 април – 8 май 2022 г. по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

На този фон българското общество изпитва най-високо доверие към държавния глава Румен Радев (48%), недоверието срещу него възлиза на 33%. На второ място е бившият служебен премиер Стефан Янев с 28% доверие и 72% недоверие. Трети е лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов с 22% довери и 65% недоверие.

На четвърто място се нарежда лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов с 19% доверие и 58% недоверие.

На пето място е премиерът Кирил Петков със 17% доверие и 68% недоверие. След него се нарежда лидерът на
„Има такъв народ“ също със 17% доверие и 63% недоверие. На седмо място е вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова с 16% доверие и 70% недоверие. Предпоследното място е за лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов с 11% доверие и 67% недоверие. На последното място е лидерът на ДПС Мустафа Карадъйъ с 10% доверие и най-висок процент на недоверие – 81%.

„Усещането на българските граждани е, че се чувства несигурност. Чувства се, че управлението все още в някаква степен се лута, прави грешки, поправя ги в движение, ако е възможно и затова, особено в тези тежки кризи, се губи усещането за силно и убедително лидерство в страната“, заяви социологът Добромир Живков.

Какво е доверието към правителството и Народното събрание?

От януари до април доверието към Народното събрание е спаднало с 14% (от 22% на 8%), а към правителството с 19% (от 36% на 15%).

„Когато нямаме доверие в институциите, трудно подкрепяме, понякога не разбираме или отказваме да разберем защо се провежда една или друга политика. За три месеца сегашното управление стигна до нивата, с които приключи кабинета „Борисов 3 и съответно 44-я парламент. В момента, въпреки този импулс, който имахме през есента и зимата, отново сме изправени пред риска българското общество да не може да приема и дори да отказва в някои ситуации съпротива на решенията, които взима изпълнителната власт“, обясни Живков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още по темата: довериеправителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
325
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха Киро кюмбето падна до минимума, ега че още ще пада..
324
3
 
5
 
! Отговори
верно преди 1 година
Сами си слагате тези рейтинги.
323
2
 
19
 
! Отговори
Ако ПП.... преди 1 година
...успее да управлява още пет месеца, то няма да има нови избори, а нова революция - хората ще ги пометат с то яги....Невероятно ле ва ци се оказаха тия, невероятни, откакто са на власт - един успешен ход нямат, всичко е грешка върху грешка....
322
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилна класация!
321
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЦЦЦЦЦ "Радев бил виновен за тия, а да питам кой ги избра тия на изборите?!" --- същите ***, които гласуваха за царя, бойко и слави! Не без помощтта на венецуелските машини естествено. Това не променя факта, че радев беше основен играч в рекламната кампания на мъпета простокиро.. точно както сега участва в рекламата на следващия краварски проект - пратията на янев!
320
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Политиците в България са големи демократи докато вземат властта, след това няма нужда нито от избори , нито от свобода на словото ....
319
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все повече ми приличат на ПИРАТИ - безцеремонни , нагли , лъжливи , арогантни.Вземат всичко на абордаж и накрая може би успяват да избягат с цялата плячка
318
2
 
14
 
! Отговори
ЦЦЦЦЦ преди 1 година
Радев бил виновен за тия, а да питам кой ги избра тия на изборите?!
317
2
 
5
 
! Отговори
ha-ha преди 1 година
Не бе Доган и Пеевски са с най-голям рейтинг. Нали те плащат за рейтинга.
316
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Кой одобрява Гумен Гадев - кремълската креатура" ---- хахахаха сме6ко, я припомни кой ни набута американската марионетка простокиро??? Викаш кремълската креатура пробутва американската??? Айде бе! Радев отдавна си е продал ... на американците! Някога може и да е играл за рашките, но от много време е поредната кукла на козяк! Аз лично даже подозирам, че още от самото начало е бил двоен агент на краварите - вербуван на обученията му в щатите! Няма кой вече да ви се върже на опорките!
315
13
 
2
 
! Отговори
лъжа преди 1 година
Прабавете и че оня от Възраждане е с по-голям рейтинг. Чудя се Петков как ви търпи? Пак ше си изберем ПП.
314
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой одобрява Гумен Гадев - кремълската креатура
313
0
 
12
 
! Отговори
аз преди 1 година
в ГЪРЦИЯ по 200 евро на пенсионер за лятото,у нас 59.90 лв по-малко от 30 евра
312
4
 
6
 
! Отговори
акуд преди 1 година
DPS i GERB отново ба ВЛАСТ !!!!!!!!!!!!! веднага :)
311
1
 
26
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Та, как може да бъде друго, освен голямото падение на тези баламурници? Питам: Възможно ли е, някакво подобие на структура да бъде наречено "правителство", съставено, както пишат тук, от доказани и завършени некадърници и аматьори? Само факта, че те са "намерили" газ на четири пъти по-ниска цена? е достатъчен да изхвърли тия недоносчета на политическото бунище. А огромните проблеми пред БЪЛГАРИЯ, ПРЕД ХОРАТА? ЕДИНСТВЕНОТО РАЗУМНО РЕШЕНИЕ Е НОВО ПРАВИТЕЛСТВО ОТ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, МИЛЕЕЩИ ЗА БЪЛГАРИЯ.
310
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е най слабия президент в БГ
309
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И какво проруските и мафията са с най голямо доверие това не е истина хаха Митрофанова ли го поръча ало социолозите
308
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нагласено проучване на Радев вече му се чува Импийчмънт Копейкин е руско прокси а за ББ е за затвора какво доверие
307
3
 
25
 
! Отговори
БЕЗПРИНЦИПНА КОАЛИЦИ преди 1 година
Рейтинга на това измислено и стъкмено отвън правителство няма на къде повече да пада, понеже то вече рейтинг няма! Толкова компрометирано правителство, за такова кратко време успя да организира единствено Орешарски и се срина заради назначението на Д. Пеевски за шеф на ДАНС. А тези, вносните, от ПП извършват НАЦИОНАЛНО ПРЕДАСТВО пред очите ни - не е само за РС Македония, те работят срещу сигурността, финансовата стабилност и изобщо срещу съществуването на държавара Република България
306
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане ще приключи като Атака, ВМРО, Яне Янев, НФСБ, Воля и т.н. Абсолютни лъжци и ***, които присядат както им е удобно, спонсорирани от мръсните пари на Варниянски бизнясмян от Горна Оряовица ... класически мошенник използващ методите на сектантите ... подкрепени от псевдо родолюбци-кебапчий и изгубени комплексирани душици ... някой от вихрушката ще направят кинти, ще се превърнат на жертви и ще избягат ... а, феновете ще дихат супата като останалата част от народа ... бг драма