България станала авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия

Държавата не се подчини на Путин, а го заобиколи
28 май 2022 14:45, Александър Попов
562
България станала авангард на ЕС и света към бъдеще без руска енергия
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През пролетта България се намираше в средата на енергиен батак. Страната осъди руската инвазия в Украйна, но все още беше силно зависима от руската енергия, за да задоволи нуждите си. Това беше смел ход, като се има предвид, че по-голямата част от природния газ се внасяше от Русия. Освен това единствената петролна рафинерия на страната беше собственост на руската компания "Лукойл". С нарастването на напрежението между двете страни руският президент Владимир Путин спря доставките на газ за страната. Въпреки това малката държава не се подчини на Путин, а го заобиколи.

Проектът IGB е газопровод, който ще се простира на 113 мили от Комотини, Гърция, до Стара Загора, България. Той може да се окаже и един от най-големите непредвидени кошмари на Путин. Газопроводът, който се очаква да започне да функционира напълно през юли, е важна стъпка в оттеглянето от зависимостта от руската енергия. Той ще се свърже с Трансадриатическия газопровод и ще транспортира газ от Азербайджан до региона.

Докато миналата година по това време София получаваше 73% от природния си газ от Русия, последните данни показват поразителен обрат. България е внесла близо 300 млн. куб. м газ от централноазиатската страна. Това е смел ход от страна, която не е известна с геополитическото си лидерство и чието население е наполовина по-малко от това на Пенсилвания.

Освен това IGB ще помогне за доставката и на други енергийни източници. Втечненият природен газ се превърна в гореща стока, особено в настоящата благоприятна за икономиката епоха. Втечненият природен газ се счита за най-чистото от всички изкопаеми горива и за важен ресурс в планирания преход на света към възобновяеми енергийни източници.

С Европейската зелена сделка Европейският съюз се ангажира до 2050 г. да постигне нулеви нетни въглеродни емисии. Конекторът IGB ще бъде от съществено значение за осигуряването на внос на втечнен природен газ в ЕС. Когато пратките с втечнен природен газ от страни като САЩ или Катар пристигат в морските пристанища на Егейско или Адриатическо море, този нов газопровод ще позволи по-бърза и по-ефективна доставка по целия континент.

По-важното е, че втечненият природен газ е още една важна стъпка в отклоняването на България и останалата част от ЕС от руската енергетика. По-рано този месец българският министър-председател Кирил Петков обяви две доставки на втечнен природен газ от САЩ за юни. Страните ще продължат да работят за постигането на устойчиво дългосрочно споразумение.

Покупката на София е в допълнение към 15-те милиарда кубически метра втечнен природен газ, които САЩ обявиха, че ще доставят на ЕС за преход от петролната държава на Путин.

"Договорихме доставките специално за България, което показа и подкрепата на нашите партньори", каза Петков. Другите доставки на втечнен природен газ ще идват от близки държави като Гърция или Турция, съобщи Петков.

За кратко време България се превърна от второстепенно звено в ЕС в един от най-важните му членове по отношение на енергетиката. Тъй като ЕС се стреми към алтернативни енергийни източници след нахлуването на Русия в Украйна, конекторът IGB е от съществено значение за диверсификацията на енергийния внос на континента. Чрез действията си България показа на държавите по света как би изглеждал свят, независещ от руската енергия, и е лъч на надежда за други държави да направят същото. /БГНЕС

Кристофър Тремоли, "Washington Examiner"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


562
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
433
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Сатир:Драги ми Сатире,избрал название на митологично същество,известно с разюзданото си поведение...Може и да не зная всички тънкости от производството на разните промишлени стоки, за които Вие явно сте така добре осведомен.Така е -- все пак не разбирам от всичко, не съм учила в МГУ или в някой друг престижен руски университет...Цената на крайния продукт зависи от себестойността, от търсенето и предлагането.Газът, т. е., неговата цена, е само един от факторите, от които зависи себестойността.
432
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом Киро казва.
431
1
 
14
 
! Отговори
Бай Колю от Велино преди 1 година
И мойто магаре таман го научих да не яде и. То взе че умря. Умре ей тъй без нищо да каже.
430
1
 
17
 
! Отговори
Кирчо порното преди 1 година
Предлагам затопляне през зимата срещу евро!
429
1
 
5
 
! Отговори
Bluesky1 преди 1 година
Хахсааа
428
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хи хи
427
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Потънал български кораб. Екипажът се спасява и изплува до близкия остров. Обаче ги хващат някакви диваци и се канят да ги ядат. Капитанът преговаря с тях:- Момци, при вас имаше ли увеличение на тока?- Не.- А увеличение на парното?- Не.- А увеличение на бензина?- Не.- А увеличение на хляба?- Не...- А показваха ли ви по телевизията сутрин,обед,вечер Зеуленски и Кирчо?Пак не? Ами тогава от какво сте озверели така...
426
4
 
31
 
! Отговори
Той преди 1 година
и Зеления така се ежеше на Путин...
425
1
 
18
 
! Отговори
Сатер преди 1 година
Адиот!!!!!!
424
9
 
10
 
! Отговори
Vs преди 1 година
Трудно е! 12 години селянчето "ака" където намери за добре, с една единствена цел - да остане на върха на държавата! Чак когато каза, че и магаре ще изберем, ако негово величество (банканския селянин) го посочи, излезе на яве непреклонния български дух! Осъзнавайки, че селянчето се е самозабравило, му резнаха крилцата!
423
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто на запад си търсят роби, тва е сделката от 2007 на едрите дават евтини кредити с държавни крадени предприятие, за бедните предимството да строят и чистят на ***, за да преживяват
422
1
 
13
 
! Отговори
Авангардно преди 1 година
След 2-3 месеца като успея да си платя парното и тока и ще имам тяло като на министър-председател.
421
8
 
3
 
! Отговори
ганю е проста путка преди 1 година
иска си горна волта.
420
10
 
3
 
! Отговори
монголоидната блядка преди 1 година
от пасольството иЗака ли се по въпроса?
419
3
 
23
 
! Отговори
Авангардно преди 1 година
- Братя, да си спомним подвига на св. Йоан Рилски, който преживяваше в пещерата с коричка хляб и малко вода.- Вие да не сте богослов?- Не, Кирчо съм.
418
3
 
16
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Умря ***-ката, дето ги хвалеше... - Посмали ман-го... Както хортуват, хиленето и самохвалството не вървят на жалкия "стандарт" на живота на българите...
417
19
 
6
 
! Отговори
5 то колонници преди 1 година
България НЕ загина без руска нацистка газ. Опорките ви изветряват по бързо и от бояршикЪ.
416
3
 
17
 
! Отговори
Авангардно преди 1 година
На пресконференция с Кирчо журналистите задавали следните въпроси: - Кирчо,цените се вдигат, а заплатите - не, как се справя народът? - Еми, живее си, справя се - отговаря Кирчо- А какво ще кажете за кризата в здравеопазването - няма лекарства или са много скъпи? - Еми живее народът, справя се! ... - Някакво обяснение за ниските заплати,скъпото парно и ток? - Живее народът, живее! Накрая става един журналист и пита: - Кирчо,а цианкалий опитвали ли сте?...
415
5
 
25
 
! Отговори
истина преди 1 година
Страхотен авангард сме, от юли 38% цената на парно и топла вода от септември още 40% и ще стане лукс да се изкъпеш или да се топлиш на парно. Браво на промяната, евала момчета ще ни т-вате майката а Европа си получава руски газ без проблеми.
414
13
 
2
 
! Отговори
България преди 1 година
Получи висок кредитен рейтинг. Няма да има хиперинфлация Дрогаре