НС трябва да реши дали ще има закон тип "Магнитски"

Пуснатата заготовка е един от много варианти, каза Лорер
Обновена: 29 май 2022 14:30 | 29 май 2022 14:15, Анисия Иванова
16
НС трябва да реши дали ще има закон тип "Магнитски"
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Решени сме да създадем институционалната рамка, когато има санкции, каквито бяха по закона "Магнитски", България да предприеме законови мерки, с които да намали удара от тях върху нашите институции, обясни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер. Дали ще има такъв закон, ще реши Народното събрание. Министерството на правосъдието работи по темата и в някакъв момент ще изготвят предложение, което всички ще обсъдим, уточни той.

Причината, според министъра, в този момент да бъде пусната "някаква заготовка" на проектозакон по подобие на американския закон"Магнитски", която е един от много варианти, е опит да се отклони общественият дебат от важното.

Още по темата

Очевидно е, че няма да предложим закон, който противоречи на европейските правни рамки, увери Лорер пред БНР. Според него не липсват заинтересовани лица, които да саботират правителството да осветли корупцията. Министърът не вярва разпространеният преди дни текст на проектозакон да е от някого от управляващата коалиция.

Нито прокуратурата, нито КПКОНПИ вършат своята работа, ако беше обратно, нямаше да имаме санкционирани лица по "Магнитски", коментира още Даниел Лорер.

Във връзка с одобрения от правителството национален план за въвеждане на еврото у нас, Лорер обясни, че той е технически. Бъдещето на България в еврозоната е една от най-съществените стъпки за развитието на страната, затова залегна и в коалиционното споразумение, подчерта министърът. По думите му техническият план за въвеждане на еврото няма нужда да бъде обсъждан в парламента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Лагерите кога преди 1 година
Лорер да пусне и едно законопроектче за връщане на лагерите , неудобните в скравена на прасетата
11
0
 
3
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И тия се стремят към безконтролна власт и удобни бухалки, също като предишните престъпници! Явно властта развращава и то много бързо!
9
0
 
7
 
! Отговори
Оставка преди 1 година
При Борисов не си бяха роднини, кумове, брачни партньори, любовници, състудент и приятели както при тези лигльовци. Лорер, жена му и тай на високи постове, кумецът на Гергов Киро просто-премиер. Замшефът на парламента живее с Лена Бориславова Гутлена...Но най-странното е, че според него, всички "колеги", от партиите и опозицията трябвало да им помагат с опита си?! Ха, ха, голяма смешка! Заплатите им същите, привилегиите, също, трябвало и да им се помага, къде дава така? Къде се врат тогава?
8
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подкрепяме нашия евроатлантически партньор САЩ да въведем Закон "Магнитски" в България. Даже и закон "Електрически". Богатите мафиоти са уплашени. Крадците и техните адвокати са уплашени, че крадците няма да делят с тях плячката си. Затова защитават мафията и враговете на евроатлантизма. Най-демократичните държави САЩ, Германия ни показаха как да конфискуваме и блокираме имуществото на слугите на Путин и врагове на евроатланическия ни народ.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички адвокати на мафията ще се изредят в телевизионните студиа да попречат на всеки ефективен закон за борба с корупцията, с Путин, с техните клиенти, на които са посредници към банковите сметки на съдиите. И винаги дават пример, как малкият човек ще бъде засегнат от закона. Някоя баба нямала да може да си тегли пенсията заради Закона "Магнитски". При приемането на закона за борба с иманярството и незаконните колекции на Божков даваха същия пример.
6
0
 
7
 
! Отговори
перко преди 1 година
България винаги се упавлявала от чужди държави!!! !
5
1
 
13
 
! Отговори
Майора преди 1 година
Абе Лорер та първите по този закон трябва да сте вие с назначаването на ваши близки и роднини на възлови места , с лъжите на просто Киро и Кокорчо! Това не значи че като сте наследници на бивши комунисти , комунизма ще севърне ище разчиствате сметки ! А какво да се пчаква от бивша секретарка с недостатъчен юридически опит на юрист с отнети права и без грам стаж , да подготвя закони , нарушаващи Конституцията! Това сте вие партия на подмяната!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
кви имена им избират,колкото за шоу-пропагандата да хващат вниманието на плебса ама без да задълбава
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама кок да стане, като ваште мутри се оказаха НАШИ мутри - дай за посигулно да пуснем пушилко в медийките, та да не ни питат за ИНФЛАЦИЯТА, която ни ПЪЛНИ гушите - така е рекъл пРЕЗИЛдент-бащицата, дето всеки момент ще ни заместо със стЙефко!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има рубли има живот.
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че преди 3 месеца послушах един приятел финансист да обърна всичките си спестявания в рубли. Сега съм 4 пъти по-богат.