Голям спад на депозитите на българите

Пести се от покупки на продукти
6 юни 2022 11:50, Росен Стойчев
33
Голям спад на депозитите на българите
Снимка: БГНЕС

Пручване на международна консултантска компания сочи, че все повече европейци започват да купуват по-евтини стоки, спрямо тези, които доскоро са можели да си позволят, съобщи Нова.

Заради инфлацията все повече българи посягат на спестяванията си.

Още по темата
От началото на годината БНБ отчита сериозен спад на депозитите до 1000 лв. Вероятната причина е, че хората покриват текущите си разходи и сметки.

След всяко следващо пазаруване на седмичните покупки, сметката на касата за Кристина Христова е нагоре. „Има увеличение на цените на абсолютно всичко, което си купувам – като например хляб, олио, основни продукти, също и колбаси, месо, кашкавали, сирена – всичко ми се струва нагоре”, споделя тя. Засега не е намалила сериозно покупките заради по-високите цени, но вече си прави сметката - колко и от кое да избере, когато пълни количката. И е склонна да замени някои от любимите си продукти с по-евтините им варианти на щанда.

Всеки ръст в цените на щанда бързо се усеща както от потребителите, така и от търговците. Заради инфлацията близо 70% от потребителите в Европа са преминали към по-евтини марки, когато избират стоки за бита. Повече от половината вече пестят и когато купуват храни, напитки, медицински и козметични продукти. Според проучването – заради инфлацията: 1/3 от европейците ca нaмaлили paзxoдитe cи зa нexpaнитeлни cтoĸи.

По-високите цени вече се отразяват и върху спестяванията ни. Само за година депозитите със суми до 1000 лв. са намалели с над 80 хил. – най-голям е спадът през първите три месеца на 2022 г. – с близо 5 хиляди.

Търговците вече отчитат по-малко покупки. „Покупателният процент определено е по-нисък от преди. Хората вече слагат в потребителската си кошница стоки с по-нисък клас и определено си правят сметка на бюджета. Наблягат не толкова на качество, колкото на цена. Отказват се от екстра продукти и определено пазаруват стоки от първа необходимост”, забелязва Кристина Артурова, която се занимава с търговия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
5
 
0
 
! Отговори
Неделко Миленковски преди 1 година
От кога разправям, че парицата е царица и който задържи кеша и не се подава на манипулации да "инвестира" в тухли ще диктува правилата скоро, но малко хора четат и осъзнават какво се задава. Инфлацията днес може да 15%, утре ще е 7% а догодина може и дефлация да има и тогава 100к в банката пак ще са си си 100к, въпроса е да ги имате.
26
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Евтино е ,още трябва Само така ще станем станем истински европейци
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре, че не управлява Бойко Борисов с ГЕРБ, че инфлацията щеше да е в пъти по-висока.
24
0
 
10
 
! Отговори
... преди 1 година
При 5лв / месец такси защо ми е депозит под 1000?
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме Поскъпването!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иначе как да се въведе базовия доход
21
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евтините уж стоки са отровни. Бъкани са с палмово масло и химия което ви скъсява живота с една четвърт. Много народ се чудят от какво им е високо кръвното и защо не се чувстват здрави. Ами от менте храните. Хората по онова соц време бяха здрави весели работоспособни но храната която хапваха беше натурална. Заменихме качествената храна с евро гейските ментета. Честито.
20
7
 
12
 
! Отговори
До 20 преди 1 година
Това го чухме как си инвестирал няколко нормални за София заплати. Не си купил рубли. И миналия път те попитах как си ги купил, след като рублата спря да се търгува- не отговори. Дори да си купил през руска банка началото на войната не си 4 пъти по-богат, миличък. А да не говорим, че с тях не можеш да оперираш почти никъде и най-многото да купиш непроизведен Москвич от новите модели. Мерси. Жокер- инвестирай във фонд Восток. С висок риск е, но не е хич зле.
19
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако имам пари да речем 30К кажете ми една основателна причина да ги държа в банка? За да плащам такси и да стават по малко ли ?
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че то депозитни продукти нямат банките, явно са картови с такси - дебели
17
4
 
10
 
! Отговори
Алов преди 1 година
Хаха тегял всичко и във финтех зад океана,че тука ако се окъкат нещата няма да има гарантиране на депозитите и всичко изгаря.
16
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви да тия депозити до 1000 лева бе? Че те децата и учениците имат повече спестени пари.
15
0
 
20
 
! Отговори
... преди 1 година
Значи първо милиардите в банките тука са на орпеделен кръг от хора! Няма да споменавам че същия круг от хора имат стотици милиарди в офшпни зони и други банки извън БГ! Тук повечето хора или нямат спестявания в банките или тези спестявания са пренебрежимо малки! Но пък банките от своя страна имат огромни печалби! повече отколкото военната индустрия в момента!
14
0
 
28
 
! Отговори
555 преди 1 година
Пари в банките има много, което е нормално предвид хилядите такси, които измислиха и постоянно вдигат.И един съвет - бягайте от Алианц, скоро тази банка няма да я има.
13
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава на Кирчо и Кокорчо и ментора им зеления чорап.
12
8
 
17
 
! Отговори
567 преди 1 година
До глу_паците под мен, твърдящи, че няма пари в банките - FB експерти, ако нямаше пари, банките щяха ли да раздават кредити със смешна лихва и то от години?! Четете, т*пунгери, само с ракия и чалга не става,
11
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ изпразниха всичко и изтеглиха заеми за 74 млрд. Лъжат ви, никакви депозити няма в банките. Държавата е пред фалит.
10
1
 
36
 
! Отговори
аа преди 1 година
една от най-големите лъжи е че в банките има депозити за 60-80 млрда лева, в зависимост кой колко лъже. Нищо няма празни са.
9
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пари има само се оплаквате. По великден имаше задръствания за Гърция. Балона на имотите расте яко.
8
0
 
50
 
! Отговори
Парите ни в банките преди 1 година
не само са без лихва,но и да оперираш с тях е възможно само след плащане на всевъзможни такси.Това още повече прави банките неатрактивни(освен за кредитополучатели)-отиваш.чакаш.пишеш,плащаш такси.Банковата мафия направи принудителна ползването на банките-забраниха кеша над 5000лв,задължиха ред плащания да стават по банков път и като впит в тялото кърлеж да генерират доходи за себе си за сметка на клиентите.Е как тези клиенти да се увеличават,да не са ненормални?