Д-р Симидчиев: За насилието в Самоков си има Наказателен кодекс

Допълват в закона задълженията на пациентите
17

Готвят законови промени за задълженията на пациентите и ограничаване на агресията над медици.

"Винаги са двете страни на един и същи медал. Това, което допълваме към закона, от общо 14 точки, една точка е задълженията на пациента, останалите 13 са правата. В тази точка добавяме неща, които са полезни за самото взаимодействие. Пациентът трябва да предостави точна и изчерпателна информация за минали заболявания. Трябва да се придържат към лечението. И ако има заразна болест - да спазват мерките за карантиниране", каза зам.-председателят на здравната комисия в парламента д-р Александър Симидчиев в студиото на "България сутрин".

Той поясни, че тези промени не са свързани с насилието над медици в Самоков.

"За насилието в Самоков си има Наказателен кодекс. Това, което трябва да се случи в такива случаи, е нещо, което е уреждано в други закони. И те трябва да бъдат спазвани, особено когато става въпрос за взаимодействие между човек, който е в ролята си на служебно лице. Това, което чух, че те нямали достатъчно информация и не знаели, не може да бъдат оправдание за физическо насилие", допълни д-р Симидчиев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него основният проблем е липсата на доверие.

"Когато няма доверие, хората подхождат към комуникацията с лекаря по много предпазлив и подозрителен начин. От дълги години в здравеопазването беше поставена на една основа, която беше изтъкване на задължения на лекари и правата на пациенти. Никога не се е говорило за правата на лекарите и задълженията на пациентите. Този баланс трябва да бъде възстановен. Чисто човешкият ресурс в здравеопазването е в доста сериозен недостиг и ще става все по-зле", категоричен е зам.-председателят на здравната комисия в парламента.

Вижте целият разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: Александър Симидчиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Симида вместо да плаши хората, трябва да е в затвора.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нито един пЛандемик няма да бъде забравен. Всеки ще получи заслуженото!
12
1
 
5
 
! Отговори
фермер преди 1 година
Защо се губи време след инцидента. Има си закон правите бърз процес и съд. Не е необходимо такова размотават.
11
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИТН щяха да работят по ромските въпроси, ама нещо забравиха и се порят само за постове
10
0
 
6
 
! Отговори
д-р Белобрашнев преди 1 година
Така е Симиде, но тези индивиди са изключение от правилото.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Истински не мога да разбера до кога ще се правим на луди, че нямаме голям проблем с ромите? Колко милиона чакаме да станат за да се работи по този проблем ,и тези хора да се образоват и дисциплинират? Ако трябва да се направят още домове и да им се взимат децата, ако имат някаква криминална присъда ,задължително! В домовете ще се отглеждат от интелигентни българи и децата ще са интегрирани! Просто!
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а по НК кога ще започнат да съдят лекари за грешни диагнози и нелечение
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 5 Здравните работници ги бият на 95 процента хора от малцинствата! За това им се и разминава. Аз или ти ако набием медици, които са на работа, ще ни осъдят по бързата процедура. Няма да има разминаване!
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 7, не, но може да се стремиш да живееш малко по-здравословно, без вредни навици, така че да не им паднеш в ръчичките и рядко да посещаваш лекар.... търси част от вината и в себе си.
5
4
 
11
 
! Отговори
aнонимен преди 1 година
Ами ти им казваш придружаващите заболявания, а те накрая ти изписват лекарства, които са противопоказани за някои от тях, ще те уморят.Аз какво и за лекар ли трябва да уча
4
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя усеща какво го чака самия него. Съд или бой.
3
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А много ми е чудно какъв процент от тези нападения стават от онези трудно говорещи български българи. Онези, които разчитат само на помощи, които смятат, че нямат задължения, а само права и които, в голямата си част, не са здравно осигурени.
2
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за лекарите, които отказват мед. грижа на пациентите? Прибирането на направление не е лекуване.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скачени съдове. Скотско население, умишлено докарано до там. Но и си мислех, че професията лекар е чиста дума, а се оказа, че и там народопсихологията на българина е дълбоко впита. Затова не мога да взема страна... странно, ако прочетете Иван Хаджийски как е описал българите едно време и какви сме сега. Разликата е огромна. Заслужаваме си съдбата впрочем.