По-голямата част от българите са на мнение, че климатичните промени са заплаха за човечството

¾ от тях обаче не са запознати с целите на Зелената сделка
9 юни 2022 18:00, Нели Христова
57
По-голямата част от българите са на мнение, че климатичните промени са заплаха за човечството
Снимка: БГНЕС

62% oт българите са на мнение, че климатичните промени са реална заплаха пред човечеството. Това става ясно от проучване по поръчка на Dir.bg, проведено от Изследователски център Тренд, в периода 4-11 май 2022 г. сред 1002 респондента. През септември 2021 г. този дял е бил 68%. Динамиката в процентите в голяма степен се дължи на войната в Украйна и заплахата от разширяване на конфликта.

Както през септември 2021 г., така и през май месец, се запазват сходни нива на готовност от страна на българското общество да промени ежедневните си навици с цел опазване на околната среда – 67%. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-големи дялове са склонни да променят навиците си (разделно изхвърляне на отпадъци, по-малко използване на пластмаса и т.н.) за сметка на останалите възрастови групи. Образованието също има значение при готовността на хората за такива промени – 80% от хората с висше образование са готови да променят ежедневните си навици, докато при хората с основно и по-ниско този дял е едва 39%. 22% от българите посочват, че не са готови да направят конкретни неща с цел опазване на околната среда.

В най-голям дял българите са склонни за изхвърлят разделно отпадъците си – 78 процентни пункта. С по 62 процентни пункта се нареждат консумация на местни и сезонни продукти, пазаруване на по-малко стоки, които съдържат пластмаса и опаковки, както и закупуване на енергоефективни електроуреди. Консумацията на местни и сезонни продукти се вписва в разбиранията на българина, че местното е по-качествено от вносните продукти. Чрез закупуването на енергоефективни електроуреди пък ще спестяват от сметките си за ток. 50 процентни пункта събира пестенето на вода с цел намаляване на въздействието върху изменението на климата. От останалите изследвани опции се вижда, че българинът по-трудно би се разделил с неща, които улесняват живота му – едва 29 процентни пункта се измерват по отношение на по-малко пътуване с автомобил, а 16 процентни пункта по отношение на ограничаването на консумацията на говеждо месо.

¾ от българите не са запознати с целите на Зелената сделка и Плана за декарбонизация на ЕС. Сходни резултати се отчитат и в проучването през месец септември 2021 г. Сред най-младите и сред най-възрастните се отчита най-висок дял на незапознатост с темата.

45% от българите не знаят/не могат да преценят дали е необходимо или не е необходимо осъществяването на Зелената сделка. Това кореспондира с предходния въпрос, което показва, че липсата на информация оказва влияние в оценката спрямо Зелената сделка. 33% от своя страна са на мнение, че е необходимо да бъде осъществена. Това са основно по-млади хора с висше образование.

По-чист въздух/вода (41 процентни пункта), опазване на околната среда (36 проценти пункта), битка срещу глобалното затопляне (29 процентни пункта) са опциите, с които в най-големи дялове се свързва

Зелената сделка от страна на българите. Отрицателните оценки от Зелената сделка събират по-ниски дялове – затваряне на ТЕЦ-овете (26 процентни пункта), загуба на работни места (13 проценти пункта), понижаване на доходите (7 процентни пункта).

37% от българите са на мнение, че Зелената сделка ще има положителен ефект върху живота в България, а 23% са на противоположното мнение. Висок дял на не знам/не мога да преценя се регистрира и при този въпрос – 40%, което отново се дължи на незапознатостта на обществото с темата. Най-младите на възраст 18-29 г. в най-голям дял не са запознати с темата.

Загубата на работни места (48 процентни пункта), както и закриването на бизнеси (42 процентни пункта) най-много тревожат българите във връзка с прилагането на мерки по Зелената сделка. 38% процентни пункта се отчитат по отношение на финансови загуби, които се очакват от Зелената сделка. 13% от българите посочват, че нямат притеснения от мерките по Зелената сделка.

83% от българите не са запознати за какво ще бъдат използвани средствата, които България ще получи по Плана за възстановяване и устойчивост. Едва 10% посочват, че са запознати.

По отношение на повишаването на цените, като основни причини се изтъкват цените на енергоносителите (68 процентни пункта) и войната в Украйна (65 процентни пункта). Сред останалите изтъкнати причини с 48 процентни пункта са действията на българското правителство. Едва с 8 процентни пункта се нарежда Зелената сделка като причина за ръста на цените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Лила... А пък аз ще ти го вкарам първо изотзадека а после ше ти го подам устно за десерт.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
къде е Грета Тумберг
18
1
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СТАТИЯТА Е АБСОЛЮТНА ЛЪЖА! АЗ ЛИЧНО НЕ ПОЗНАВАМ НЯКОЙ В БЪЛГАРИЯ НА КОЙТО ДА МУ ПУКА ЗА КЛИМАТА! ВСЕКИ СИ ГЛЕДА ДЖОБА КОЕ МУ Е ПО-ИЗГОДНО! ДОРИ АЗ ПОДКРЕПЯМ ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ ЗАЩОТО ОБИЧАМ ЛЯТО И МРАЗЯ ЗИМА! ПА ДА МУ МИСЛЯТ СЛЕДВАЩИТЕ ПОКОЛЕНИЯ ЗА МЕНЕ ЩЕ Е ДОБРЕ :D
17
1
 
1
 
! Отговори
Лила преди 1 година
Към10 Да те вкарат при дедо ми!
16
2
 
1
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
разкарай се в Русия да воюваш с терористи и престани да бълваш опорки!
15
8
 
0
 
! Отговори
SS преди 1 година
И аз смятам ,че климатичните промени са заплаха за живота на планетата ни ! В резултат на човешката дейност са загинали много животински видове ,а в резултат на индустриализацията природата е увредена необратимо ! Глобалното затопляне и топенето на ледниците ще доведе до недостиг на питейна вода ! И не само това ! Бъдещето не се очертава розово !
14
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Земята е минавала през няколко ледникови епохи и затопляния,как може да спрем природата от която сме част.Ами точно никак!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни измишльотини.
12
0
 
3
 
! Отговори
Рони преди 1 година
Зелена ти е главата!Били на мнение повечето българи? Тогава да продължават с ТЕЦовете,защото алтернативната енергия е скъпа,добивът на шистов газ ще унищожи земята и пр. Тази земя ежедневно се унищожава по всякакви начини.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре има опасности, но от времето или от климата. Защото да се докаже изменение в климата е много трудно. Да се докаже, че изменението е в резултат от човешка дейност почти невъзможно. Сега на мода е Въглеродния диксид. Газа който издишаме. Той заема невероятните 0,04% процента от атмосферата. Причинява бурен разтеж при растенията. В миналото земята е имала огромно количесто CO2 растенията на земята и във водата са го усвоили и депозирали като петрол. Добре ще карам Телса но защо?
10
3
 
6
 
! Отговори
Антонимен преди 1 година
Терористите са НАТО ,а не Русия .Но това ще покаже само бъдещето .Като не можело да използват американската армия ,защото било много скъпо .Познайте коя използват .А Българите продължават да са най- малките ,които постоянно се правели на най-големите .Ракети няма да има. Но по-късно морето ще бъде минирано, а потоци от пари и транзитни тирове няма да има. Македония ще има по евтини магистрали ,а така мразените от всички сербез българи ще станат 3 млн.след 10 год.. Да гледаш деца ще е самоубийсто
9
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС ни вкара в центрофугата на мизерията глада а зимата ще студуваме. Един кораб с втечнен газ от кравария пътува до Гърция 24 дни. Докато дойде до БГ ще мине още седмица. През това време Киро ще ни грее с на жена му печката в която пече слдкишите. А разбрахте ли как Киро щеше да вкара Макетата в ЕС. Балабанов в интрвюто по бтв показа плана на Киро. Първо щял да махне ветото и тогава макетата щели да изпълнят условията . Навивал е коалиционните му партньори за премахване на ветото.
8
4
 
3
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПУТЪН Е МНОГО ОПАСЕН ЗА ЧОВЕЧЕСТВОТО СПОР НЯМА! НО НЕ ПОДЦЕНЯВАЙТЕ И БИЛИ , ЧЕ И ТОЙ КАТО НИЩО ЩЕ НАМАЛИ ЧОВЕЧЕСТВОТО И ТО В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ ЗА ДА СЕ СПРАВИ С КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕНИ ПРИЧИНЕНИ ОТ ЧОВЕКА И МОЖЕЩИ ДА ДОВЕДАТ ДО ЛЕДЕНА ЕПОХА! И ДВАМАТА СА МНОГО ОПАСНИ
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелени глупости, планетата си минава през цикли на ледникови епохи и затопляния откакто съществува.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямаш канализация всичко е презастроено, намираш се в най-ниската точка на котловината, но климатичните промени са виновни за наводнеията.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е зимата не се отоплявайте,нали има глобално затопляне на вас всъщност не ви е студено,лъжат ви, гледайте само нова и бтв там не са зависими от никой!
4
1
 
11
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ПО ДОБРЕ НЕ ПИШЕТЕ , ЧЕ ИМА ПРОБЛЕМ С КЛИМАТА, ЧЕ БИЛИ ПАК ЩЕ СЕ АКТИВИЗИРА И ЩЕ СТАНЕ СТРАШНО ЩОТО ВИНАГИ МОЖЕ ДА ПУСНЕ ПО-ОПАСЕН ЩАМ ЗА ДА СЕ СПРАВИ С ПРОБЛЕМА С КЛИМАТА ТОЕСТ СЪС ГЛАВНИЯ ПРИЧИНИТЕЛ НА ПРОБЛЕМА В ЛИЦЕТО НА ХОРАТА!
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хората много добре разбират зеления колониализъм то по тия нагласени анкети ще излезе, че всики харесват Кирчо канадчето.
2
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми тогава да ходят пеш да гладуват, като са толкова умнии аз отказвам. Занапред хората от Европа ще бягат в Азия, Африка и въобще там където няма да има зелен фашизоколониализъм.
1
0
 
18
 
! Отговори
Реалността преди 1 година
Зелена Сделка = глад, студ и мизерия!