КЕВР: Природният газ поевтинява с 13% от 1 юни

Взети са предвид доставките на азерски и втечнен газ
10 юни 2022 15:01, Анисия Иванова
36
КЕВР: Природният газ поевтинява с 13% от 1 юни
Снимка: Pixabay

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ, считано от 1 юни 2022 г., в размер на 141,36 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС), съобщиха от КЕВР. На тази цена "Булгаргаз" ще продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

Цената от 141,36 лв./MWH е с 13% по-ниска в сравнение с м. май и е под цената на газа за м. април, което доказва, че осигурените доставки на втечнен газ са реална алтернатива на едностранно прекратения от "Газпром" договор.

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочват, че през следващите месеци основното предизвикателство ще бъде да се осигурят дългосрочни договори за алтернативни доставки.

Комисията определи цената на природния газ за месец юни след задълбочен анализ на предоставените данни и документи във внесеното от "Булгаргаз" ценово заявление. Установено е, че общественият доставчик е формирал общото прогнозно количество за вътрешния пазар въз основа на два източника – по договор за доставка на природен газ с компания от Азербайджан и по Споразумение за доставки на втечнен природен газ (LNG).

В заявлението на "Булгаргаз" се съдържат отделните цени на доставчиците и размера на техните количества в общия микс.

През следващите месеци основното предизвикателство е да бъдат осигурени дългосрочни договори за алтернативни доставки. За постигане на сигурност на доставките и стабилност на цените, КЕВР препоръчва да се сключат договори с поне три алтернативни доставчика с различни методи на формиране на цената.

"С постигнатата цена за м. юни "Булгаргаз" доказва, че с привличане на нови доставчици България може да постига по-ниски цени от тези на "Газпром", което е добре, както за битовите потребители, така и за конкурентоспособността на българска икономика. Общият ни стремеж е това да бъде посоката през следващите месеци и години и по този начин страната ни да преодолее историческата си енергийна зависимост от един доставчик - Русия", подчерта председателят на КЕВР Станислав Тодоров на откритото заседание на 9.06.2022 г.

Решението на КЕВР за утвърждаване на цена на природния газ, считано от 01.06.2022 г., ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още по темата: юниценигазКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
5
 
6
 
! Отговори
Асоциален Примитив преди 1 година
Как така газ? Ще се оправим и без Русия? Точно когато има световна криза? Не ни е срам! Представям си ако нямаше криза, за какво ни е тази Русия ...?
10
3
 
14
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
КУПЕНИЯ АМЕРИКАНСКИ ГАЗ ПЛАТЕН ЛИ Е ,, ЕДНОСТРАННО " , ИЛИ КАКТО РУСКИЯ ,,ЕДНОСТРАННО НЕ ГО ПЛАТИ КИРЧО" И ПОСЛЕСТРАННО ГАЗПРОМ ГО СПРЯ !!! НЯКОЙ ЖУРНАЛИСТИ ОЩЕ НЕ СА ВИДЯЛИ СХЕМАТА ПО КОЯТО ПЛАЩА ЦЯЛА ЕВРОПА , БЕЗ БЪЛГАРИЯ И ПОЛША , И РАЗНАСЯТ МАНТРАТА НА АСЕНЧО ЗА ,, ЧУВАЛИ РУБЛИ " !!!
9
1
 
13
 
! Отговори
Да ви припомня преди 1 година
Регулираната цена на природния газ през ноември 2021 г. е 93,19 лева за мегаватчас
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чудо не виждано, юли месец газа е по-евтин от март април велик е налия вожд и учител ПКПетковП. С. Или е голям gлупак или нас ни мисли за такива
7
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На тия математиката им не е сила страна!!!!!!!
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакайте малко, според Кирчо и Кокорчо азерският газ беше 4 пъти по-евтин от руския. Това значи, че намалението трябва да е 75%, какви са тези смешни 13%?!?!
5
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Начии газа поскъпна с 50%, сега ще поевтинее с 13% - бива, кярим
4
3
 
13
 
! Отговори
реалист преди 1 година
13%???Престъпници зловреди,за март платих 480лв за 90квадрата.Оставка,съд и затвор за вас
3
4
 
5
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 1 година
Природния гаэ е най слабия гаэ
2
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой ще получи удар от такива новини. По-внимателно с читателите. :)
1
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че те разтовариха ли го тоз газ вече или е само популистки ход а всъщност парите ги плащаме по заобиколни начини?Защо американците ще карат на половин цена..щото Кирчо им е много убав ли?