Българинът все по-често инвестира парите си в... монети

Специалистите съветват да се заложи на монети с малък тираж и от благороден метал
22

На фона на ниските лихви по депозитите и високата инфлация, все повече българи решават да инвестират спестяванията си в монети. А според специалистите печалбата от това наистина може да е голяма.

Напоследък при всяко пускане на нова монета от Българската народна банка се образуват дълги опашки, на които се чака с часове. Интересът става все по-голям с началото на пандемията от коронавирус и несигурността, която създава последвалата я икономическа криза.

"Първите юбилейни монети ги купуваха само колекционери, в последно време излязоха много свободни пари на пазара и към този вид стоки се преориентираха доста прекупвачи и инвеститори", каза председателят на Нумизматично дружество Пловдив Петър Неделев.

Инвестицията в монети е една от най-старите форми за запазване на спестявания. А в момента интересът е съществен и поради повишената инфлация не само у нас, но навсякъде по света.

Притесненията са как ще бъдат запазени парите и тук именно монетите от благородни метали, особено от злато, имат добра възвръщаемост, съобщава в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

Eкспертите съветват, че е добре да се изчака изчерпването на дадена монета от свободния пазар и тогава да се продава. Особено голяма е печалбата при античните монети.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Хаха преди 1 месец
Не бих казал "инвестира". Просто в джоба ми останаха само монети от лев и два .
15
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Монетите са си живо прецакване. Плащаш минимум 20% надценка. Златото се купува само на материал за да има далавера. От кюлчетата се губи най малко. И колкото по големи са толкова по изгодна е цената. Затова банките купуват само кюлчета. Основно така наречените good delivery bars. 12.4 килограма парчето.
14
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да ама не обикновените Българи а милионерите. Имам двама приятели милионери и ме пращат да се редя на опашка да им купувам монети. За последната златна монета на Паисии висях на опашка два часа. Верно че за два часа висене ми платиха 1000 лева ама нее приятно.
13
2
 
6
 
! Отговори
Марсел Попов преди 1 месец
Племето Гандж е известно с влечението си към далаверите и "лесните пари", а най - мрази да работи!
12
1
 
8
 
! Отговори
до 11 преди 1 месец
До Програмистслед 38 години я си жив я не ...
11
1
 
3
 
! Отговори
дО йОРОСАН преди 1 месец
Пуснаха я . Златна с Паисий Халендарски
10
14
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 1 месец
Инвестирах в десет двустайни апартамента. След 38 години като ги избия ще си живея живота.
9
2
 
20
 
! Отговори
Йух Пслескан преди 1 месец
Докато има риба, ще има рибари.
8
3
 
21
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 1 месец
инвесатират в монети с нестандартен грамаж които никой няма да купи на международният пазар ...толкова с "инвестициите " в български монети ....
7
2
 
15
 
! Отговори
Йосарян преди 1 месец
Тече някаква скрита рекламна кампания за нумизматика, не се интересувам, но имам съмнение че БНБ ще пусне някоя серия монети скоро - може да греша. Но съм доста сигурен че нумизматиката е отмиращо завимание. Сегашните млади хора не се интересуват от това, те са дигитални. Едва ли ще се променят значително, когато пораснат.
6
2
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
По-добре инвестирайте в картини, все някой ще случите дето ще стане известен и ще си върнете парите с една картика, като купите 50 например.
5
18
 
5
 
! Отговори
До 2 преди 1 месец
Не инвестирам в имоти, но купих цял последен етаж от блок в полите на Витоша преди години. Разкошен, с гледка. 12 апартамента е целият блок, от тях 4 са мои. Ипотека = 4500лв. за всичките жилища с лихва 1.9%. Наем = 6000. От 15 останаха 10 години и ги изплащам. Не ги взимам с цел инвестиция, етажът ми трябва за друго. Инвестирам във фондове с висок и среден риск, акции и криптовалути. Ликвидност да погася ипотеката имам на момента, но при лихва при тази лихва няма смисъл. Монети? Това е глупост
4
1
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
ТО Е ЕДНА ИНВЕСТИЦИЯ, ИНВЕСТИРАШ 1000 ЛЕВА, ВЪРНЕШ СИ 800 ЛЕВА, НАПРИМЕР.
3
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бананката печата квот си поиска , и си събира реалните пари като стойност
2
3
 
7
 
! Отговори
Милен преди 1 месец
Защото едва свързва двата края от мизерия
1
8
 
24
 
! Отговори
Неинвестиция преди 1 месец
Моля ви, не бъркайте понятията. Това да купиш монета за 3000 лв, от която очакваш да забогатееш не е инвестиция. Това е тъпотия. Както и да дадеш 100 к евро за кутийка, която отдаваш за символичен наем. Ако намериш на кого и, при условие, че си плаща, не троши, пак не е инвестиция. Инвестиция е нещо от което чакаш печалба в обозрим период. До максимум 5 години. Нито монетата ще струва много след 5, нито ще си избил апартамента. Просто по ганьовски си избрал най-лесното, не налага да мислиш.