Кошмарът "Слънчев бряг": 60 години от закриването на лагера на комунизма

Там, без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове
67

Тази година се навършват 60 години от закриването на един от най-жестоките лагери на комунизма. В трудово-възпитателното общежитие край Ловеч в продължение на три години са довеждани лица, които са били срещу тоталитарния режим, както и такива с непристойно социално поведение.

В лагера, известен като "Слънчев бряг", без съд и присъда са затваряни и тези, които разказват политически вицове.

Този "Слънчев бряг" няма нищо общо с веселия и шумен курорт на морето. Той се намира на около три километра преди Ловеч. До него днес се стига, ако се следва кафява указателна табела. Тя води до един от обектите, на който въдворените са работили. Мястото сега е обрасло с трева и храсти. Отсечените скали и рухналото скеле на кариерната инфраструктура свидетелстват, че някога там е имало нещо.

"Условията са ужасяващи в този лагер затова, защото те са изградени съвсем набързо с така подръчни почти материали. Целта е, както се казва в инициативната докладна записка на Мирчо Спасов: "Не да се създава лукс на тези хора, а да почувстват здравата ръка на народа", посочи председателят на държавна агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев.  

Жестоките побоища в лагера край Ловеч са основната причина за честите смъртни случаи там. Признават го и в Политбюро.

След като по върховете на БКП научават за извършените извращения в лагера, Централният комитет решава да го закрие. Това се случва тихомълком, както е било и откриването му.

"Лагерът наречен „Слънчев бряг" гледайте тази вечер от 18 часа в "Историите ON AIR".

Вижте повече в репортажа на Миглена Георгиева и телевизия Bulgaria ON AIR


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
3
 
1
 
! Отговори
vlady преди 1 месец
Имало е репресирани сводници, репресирани крадци на въглища и т.н.
54
0
 
2
 
! Отговори
мисирки преди 1 месец
Абе, недоносници, защо ми изтрихте коментара за Иван Костов?! Нима не сте съгласни, че е точно за там този крадец?
53
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Всички разказвахме политически вицове и не знам за някой арестуван за това, камо ли изпратен в лагер.
52
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Един бог знае истината за този лагер. Сега се вихрят манипулации и промиване на мозъците в невероятни мащаби. Най-вероятно е бил лагер за криминални престъпници извършили най-тежките престъпления.
51
1
 
4
 
! Отговори
Бонго преди 1 месец
"След като по върховете на БКП научават за извършените извращения в лагера, Централният комитет решава да го закрие. Това се случва тихомълком, както е било и откриването му."Това е квинт есенцията.... Когато една част от изпълнителната власт се "престарава" - се получават подобни ексцесии. Но след като са разбрали - ГО ЗАКРИЛИ !!!!!!
50
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ти да не си там? Или много Дискавъри си гледал за талибаните в Гуантанамо които са една част от всички там .Точно Тея талибани, ал кайда ислямска държава са създадени и финансирани от САЩ. Талибаните финансирани за борба срещу СССР. Ислямска държава и техните лидери имаха много интересни снимки със сенатор Маккейн(когато ги представяха като борци за свобода). Точно те са архитектите на ислямска държава и те тежат глави както казваш по вина на САЩ.
49
3
 
9
 
! Отговори
до 43 преди 1 месец
'гуантанамо..държани незаконно ..без присъда'..само че въпросните ти 'обитатели', както ги наричаш, до един са брадати освирепели убийци главорези на ислямска държава, ал нусра, ислямски халифат и прочие 'чудни' организацийки, чиято единствена цел е да режат християнски глави и да изнасилват бременни немюсюлманки, като после им вадят децата от разпраните кореми. като сте толкова загрижени за тези талибани, събирайте се всичките лгбт, кончити вурстки, вегано-либералисти и марш в близкия изток
48
4
 
10
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 месец
Наистина идва някой лев от Съветска Русия. Как може най-хуманният строй - комунизъма, да е поддържал такива лагери? Нали щяхме да сме равни? Защо с бой трябва да се постига това? Как е възможно в днешно време някой да омаловажава зверствата и беззаконията в тези лагери? Защо няма и един осъден за това? Що за хора пишат, че е нямало такова нещо? Наистина, последният комунист ще умре в България.
47
16
 
10
 
! Отговори
varg преди 1 месец
Всеки бил в този лагер е заслужавал съдбата си.Никаква прошка за фашистите.
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
предлагам там да пратят банкянскя комунист и партийната секретарка цачева от плевен дето биеше шеф на парламента - може и онова изкопаемо атлантиста пасито - дето татето ме беше лева рука на бай тодора - има и още - ама народа не ги различава - така са се маскирали като демкрати - а са обикновени продажници
45
8
 
7
 
! Отговори
амчито преди 1 месец
Да го откриват наново! След новите избори, Кирчо, кокорчо и другите от бандата им трябва някъде да ги намесят. В следствието не бива, че са много "нежни"!
44
10
 
9
 
! Отговори
Руски модел преди 1 месец
И това е също изкопирано от руските (сталински) методи за саморазправа с противниците на режима и правителството, които България е прилагала почти 1:1! И дори в наши дни, по време на управлението на Герб, под малко по- рафинирана форма, подобен съветски модел за "превъзпитание "се прилагаше в отделни институции като затвори, социални домове, психиатрии. Оградени от обществото с железни решетки.
43
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чувал ли си за Гуантанамо? Всички обитатели са задържани незаконно без съд и присъда.
42
7
 
21
 
! Отговори
eve1 преди 1 месец
А тази партия БКП-БСП вместо да бъде забранена със закон,все още е на власт и с изнудване се опитва да налага комунистическите си и проруски възгледи.
41
11
 
10
 
! Отговори
Георги преди 1 месец
Дайте имена и заемни места в интелектуалната прослойка, за това, кои са бли убити или затворени в този лагер? Интересно ми е, кои са тези високо интелектуални личности, жертви на този режим. Само имената на престъпниците остават в тайна!
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
40, попитах те къде е лагерът на САЩ, който по твои думи съществува и днес. 41, защо в този лагер е имало хора, пратени там безсрочно без съд и влязла в сила присъда. Отговаряйте! Бързо!
39
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имало лагер на САЩ, така се изказа участник. Съществувал и до днес. Някой знае ли къде е?
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
41, Ами ги напиши за концлагера на САЩ. Къде съществува? Кои ги пращат там?
37
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Слънчев бряг" не е лагера на комунизма. Кариерата край Ловеч е място за трудово превъзпитание на асоциални елементи - хулигани, тунеядци и разбойници. Не знам къде са изолирали лекоповеденческия женски пол.
36
16
 
18
 
! Отговори
Ей мисирки преди 1 месец
Защо не напишете нещо за концлагера на сащ,който съществува и днес?

Спонсорирани публикации