Кога ще имаме ясна здравна стратегия?

"По-лесно е да решаваме персоналните проблеми, отколкото стратегическите"
12 юли 2022 21:55, Красимир Ангелов
9

В рамките на три седмици трима болнични директори бяха отстранени от постовете си. Ще доведе ли това до по-качествено здравеопазване?

"Проблемът наистина е, че не стана ясно какви са аргументите, а тези, които бяха изброени, не звучаха сериозно. При проф. Генчо Начев болницата е на положителен финансов резултат. Там прозвучаха някакви аргументи за пари, които той е взел в последните години. Въпросът е, че ако тези пари са нормативно обосновани, проблемът е при министъра на здравеопазването, че нормативната му уредба е такава. Вместо да бъдат коригирани управленските режими, ние махаме директори", заяви бившият здравен министър д-р Мими Виткова в студиото на "Денят ON AIR".

По думите на бившия директор на "Пирогов" доц. Спас Спасков пък уволнението на директорите е най-лесното действие.

"Директорите не са така защитени, както всеки друг служител в болниците. Някак гузно започват да се правят оправдания. Защо трябва да се оправдаваш, когато си решил, че този човек няма да върши работа, каквато ти мислиш, че трябва да се върши. Когато министър идва да работи сега, той трябва да намери екип от съмишленици, с който ще работи. В сегашната ситуация това, което се случва, е необяснимо. Никой не говори за стратегията на лечебното заведение - как ще се развива, какво ще се развива", допълни доц. Спасков.

"Проблемите в здравеопазването не са персонални, а концептуални. По-лесно е да решаваме персоналните проблеми, отколкото стратегическите проблеми. България в момента е без ясна доктрина по отношение на дейността на здравната система в тази тежка и сложна система, каквато е онкологичната патология. Ние сме на едно от водещите места по заболеваемост и смъртност от онкологични заболявания", алармира д-р Виткова.

Мнението на доц. Спасков е, че тези непрекъснати смени водят до изкривяване на системата.

Гледайте целия разговор във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Д-р Хаус преди 1 година
Здравна стратегия в здравеопазването?? А бе Спасков!! Такава ще има, когато България стане Президентска република и Президентът назначи Министър на здравеопазването, който незабавно ще премахне сегашния порочен КАСОВО осигурителен модел и ще възстанови доказаният ефективен ДАНЪЧНО осигурителен модел на здравеопазването до 1999г.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това не са доктор, а търговци. Покрай ковида убиха безнаказано много хора. Как в другите държави успява а да излекуват хора над 85 г. с инсулт, високо кръвно или диабет, а тук не. Явно цари некадърност. Санитарките искат пари от пациентите и всички си затварят очите и доктори и сестри. Проклети да са тези доктори-търговци. Много малко са истинските доктори.
3
2
 
7
 
! Отговори
Huh преди 1 година
Обърнаха здравеопазването на бизнес. До като е бизнес, никаква стратегия няма да има, която да е в интерес на народа.
2
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
И Асена Сербезова хармонично се вписа в стройните редици на некадърните министри на здравеопазването. С нищо не допринесе за подобряването на системата камо ли за нейното реформиране. С една дума и тука промяната не се случи.
1
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Чи то няма ли :)))