КЗК за горивата: Нямаме право да обявяваме "справедливи цени"

Цените на дребно зависели от цените на едро, а не от цената на суровината
13 юли 2022 18:34, Нели Христова
21
КЗК за горивата: Нямаме право да обявяваме "справедливи цени"
Снимка: БГНЕС

Секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК, но нямаме право да обявяваме „справедливи цени”. Това се казва в позиция на Комисията за защита на конкуренцията.

Оттам подчертават, че регулирането на цените е в правомощията на секторните регулатори. И заявяват, че постоянно следят секторът на горивата, имат множество решения и текущите производства.

КЗК неведнъж е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи. Доказването на антитръстови нарушения обаче изисква голямо количество данни и информация и време, за да бъдат доказани нарушенията. „Разглеждането на антитръстови казуси обективно не може да бъде извършвано в спешен порядък - за няколко дни или седмици. За сравнение антитръстовите производства в други държави членки на ЕС са със средна продължителност от около няколко години в зависимост от фактическата и правна сложност на казуса”, се казва в позицията.

От КЗК казват още, че практиката им е показала, че цените на дребно на масовите горива – бензин и дизел, са в пряка зависимост от цените на едро, а не се влияят единствено от цената на суровината.

„При определяне на цените на едро, наред с цената на суровината, от съществено значение са и редица други фактори, които също следва да са обект на проучване. Такива могат да бъдат международните котировки, валутните курсове, транспортни разходи, застраховки, динамично променящата се международна обстановка и други. Също така е важно да се уточни, че по отношение на производството на масови горива в страната, видно от ГФО на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД за 2021 с решение на Групата ЛУКОЙЛ на 29 декември 2020 г. е сключен договор за оказване на комплексна услуга (Operational and processing ageement) с дружеството „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. (Нидерландия), част от Групата „ЛУКОЙЛ”. На база на сключения договор, считано от 1 януари 2021 г. дружеството е преминало към бизнес-схема „процесинг” (ишлеме). Съгласно приетото решение за промяна на бизнес-схемата и сключения договор за оказване на комплексна услуга, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД ще оказва услуги по приемане и преработка на суровина — собственост на процесингодателя и експедиция на произведената от тази суровина готова продукция. Заплащането на процесинговата услуга ще се осъществява по цена, определена на база метода себестойност плюс надбавка. При процесинга, собствеността на суровината (суров нефт и др.), полуфабрикатите и крайните продукти (като горива и др.), през цялото време остава в баланс на процесора - „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. Всички разходи за дейността на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД напълно се покриват от процесора, чрез заплащането на процесингова такса. При тази бизнес схема дружеството не осъществява самостоятелно сделки по закупуване на суровина и преки продажби на готовата продукция, както в България, така и извън страната.  Влиянието на ценовия риск от изменението на котировките на международните пазари за търговия на нефт и нефтопродукти засяга само процесора, именно „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В.”, се казва в позицията.

Ето и цялата позиция:

Правомощията, с които Комисията разполага при изпълнението на своите функции, са изчерпателно предвидени в Закона за защита на конкуренцията. Комисията за защита на конкуренцията няма правомощия за ценово регулиране, нито за обявяване на „справедливи цени“. Както е съобщавала и преди, Комисията не разполага с правомощие да дава становище за цените на предлагани стоки или услуги. Регулирането на цени може да попадне в правомощията единствено на секторните регулатори, но е несъвместимо с осигуряването на защита на конкуренцията.

Във връзка с всички изказвания в медиите следва да се отбележи също, че предвид важното му обществено значение, секторът на горивата е постоянно наблюдаван от КЗК, за което свидетелстват множеството решения на Комисията, както и текущите производства. КЗК неведнъж е установявала бариери пред свободната конкуренция и е отправяла препоръки към компетентните органи за предприемане на мерки за подобряване на конкурентната среда. Следва да се посочи, че мащабът и стандартите на доказване на антитръстови нарушения както по чл. 15 и 21 от ЗЗК, така и по чл.101 и 102 от ДФЕС, изискват Комисията да установи голямо количество данни и информация, на базата на които да се извърши икономически и правен анализ на разглежданото поведение, за да се достигне до извода дали е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията и на Договора за функциониране на ЕС. Поради това разглеждането на антитръстови казуси обективно не може да бъде извършвано в спешен порядък - за няколко дни или седмици. За сравнение антитръстовите производства в други държави членки на ЕС са със средна продължителност от около няколко години в зависимост от фактическата и правна сложност на казуса.

В практиката си през годините, както и в хода на настоящите производства, Комисията е установила, че цените на дребно на масовите горива – бензин и дизел са в пряка зависимост от цените на едро, на които продават търговците на едро, а не се влияят единствено от цената на суровината. При определяне на цените на едро, наред с цената на суровината, от съществено значение са и редица други фактори, които също следва да са обект на проучване. Такива могат да бъдат международните котировки, валутните курсове, транспортни разходи, застраховки, динамично променящата се международна обстановка и други. Също така е важно да се уточни, че по отношение на производството на масови горива в страната, видно от ГФО на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД за 2021 г.[1], с решение на Групата ЛУКОЙЛ на 29 декември 2020 г. е сключен договор за оказване на комплексна услуга (Operational and processing ageement) с дружеството „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. (Нидерландия), част от Групата „ЛУКОЙЛ”. На база на сключения договор, считано от 1 януари 2021 г. дружеството е преминало към бизнес-схема „процесинг” (ишлеме). Съгласно приетото решение за промяна на бизнес-схемата и сключения договор за оказване на комплексна услуга, „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД ще оказва услуги по приемане и преработка на суровина — собственост на процесингодателя и експедиция на произведената от тази суровина готова продукция. Заплащането на процесинговата услуга ще се осъществява по цена, определена на база метода себестойност плюс надбавка. При процесинга, собствеността на суровината (суров нефт и др.), полуфабрикатите и крайните продукти (като горива и др.), през цялото време остава в баланс на процесора - „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В. Всички разходи за дейността на „ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас“ АД напълно се покриват от процесора, чрез заплащането на процесингова такса. При тази бизнес-схема дружеството не осъществява самостоятелно сделки по закупуване на суровина и преки продажби на готовата продукция, както в България, така и извън страната.  Влиянието на ценовия риск от изменението на котировките на международните пазари за търговия на нефт и нефтопродукти засяга само процесора, именно „ЛУКОЙЛ Бенелукс” Б.В.

Важно е да се подчертае, че завишаване при цените на горивата се наблюдава и в останалите държави от Европейския съюз. В някои от тях са въведени временни мерки за преодоляване на този проблем, но те имат краткотраен характер и са предприети на правителствено ниво, а не от органите по конкуренция. Подобен пример са редица европейски страни, в които е въведен за срок от няколко месеца по-нисък данък или акциз върху горивата. В тази връзка КЗК приветства обсъждането на подобни мерки с нея на експертно ниво.

В заключение, Комисията продължава да бъде активно ангажирана със състоянието на конкурентната среда в сектора на автомобилните горива и полага всички необходими усилия, за да осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията и на свободната инициатива в стопанската дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма реална КЗК , разрешава монополи изкупуване на една фирма но разпространение и производство /виваком напр /тоест държат цялата верига
18
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ НАРОДА! СТИГА ВЕЧЕ,ЗА ЕДНА ГОДИНА НИ СЪСИПАХТЕ НАС И ДЪРЖАВАТА НИ !!! ЛЪЖЦИ!! НАРОДЕ,ВНИМАВАЙ КОГО ЩЕ ИЗБЕРЕШ!!! УМНАТА!!! НЕ ИСКАМЕ ВЕЧЕ ЕКСПЕРИМЕНТИ ОТ АЛЧНИ НЕКАДЪРНИЦИ!!!
17
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК да се закрива. Хрантутници, защитаващи мафията!
16
0
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Целия модел на капитализма е изчерпан... за това стават и тия войни, които задържат пълното сгромолясване на "дълговия" капитализъм... Некакъв нов модел ще са наложи след около 20тина години. Просто капитализма като система и модел се изчерпа ... :) ---------////----------- Ще се наложи, но още повее няма да ти хареса.
15
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КЗК да се закрие, защото не върши никаква работа. Преди няколко години горивата за два месеца повишиха цената си от 2 лева на 2,60 и тръгнаха масови протести в цялата страна и хоп - след проверка на КЗК цените пак паднаха. ББ се уплаши да не го свали народа предсрочно. Значи можеееее!
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Капитализъм 9 Това е така понеже няма конкуренция, а цените се определят от картели, а държавните органи не си вършат работата за да го предотвратят. Те поради тази причина слагат една цена ити казват, ако искаш купувай, ако имаше истинска пазарна конкуренция нямаше да е така.
13
1
 
8
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
Ами тогава информирайте монополистите, че цената на свещите, които ще си купят с парите от спекулативно надутите цени на горивата, също бяха вдигнати наскоро от българската православна църква.
12
0
 
18
 
! Отговори
Азз преди 1 година
Абсолютно безполезна организация!!!Толкова пари трошат и никаква полза от тях...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Целия модел на капитализма е изчерпан... за това стават и тия войни, които задържат пълното сгромолясване на "дълговия" капитализъм... Некакъв нов модел ще са наложи след около 20тина години. Просто капитализма като система и модел се изчерпа ... :)
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До КапитализъмПравилно. Това е капитализмът в чист вид- който може, купува, който не може - не купува. Всички искат капитализъм, ама не точно... :-)
9
0
 
11
 
! Отговори
Капитализъм преди 1 година
цените не зависели от цената на суровината, а от цената на едро. --- Това което се опитват да кажат е че при свободен пазарен механизъм цената се определя не от стойноста на продукта (цена на материалите + труд + данъци) а от това колко иска продавача и дали куповаа може да плати исканата цена... Лошото е когато това става със стоки необходими за живота на хората... Например храната - тука няма как да не платиш... Жилище (наем за жилище) също би трябвало да се счита основна необходимост...
8
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие от КЗК за какво съществувате въобще? Поредни нищо правещи лапачи...! Да се разпускат и разформират, бездействащи търтеи.
7
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия счупиха глупомера, цените не зависели от цената на суровината, а от цената на едро.
6
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То при свободния пазар нямат право да ти казват откъде да купуваш газ например, ама на нас ни казват.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес от ГЕРБ-ДПС го казаха! Ако гласуваме за тях и Бойко Борисов цената на бензина ще стане 2.70 още на другия ден!! И ще поевтениява всеки ден, вместо да поскъпва!
4
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скъп бензин, по-малко пътуване, по-малко харчене на пари, по-малко приходи за държвата, честито ви учени от Харвард, една чистачка е по-кадърна от вас, ДДС-то няма да ви спаси.
3
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След като не се влияят от борсовите цени,тогава от какво се влияят,след като петролът който преработва Лукойл е на цена 80 долара за барел,акцизът и ДДС не са променяни от десет години,защо тогава бензинът е по скъп с около 40 процента???
2
4
 
6
 
! Отговори
Боко пиромана преди 1 година
Е поне направете отстъпка за литър зимата като почнат да се палят масово.
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква държава е това - ами продадена на всеки който има пари без значение на изток или запад е той, а на Кокорчо му текат лигите за ДДС-то което прибира.