7120 украински граждани са наети на работа у нас

От влезлите 450 000 украински граждани у нас са останали 87 245
16 юли 2022 12:41, Елка Василева
61
7120 украински граждани са наети на работа у нас
Снимка: eures.bg

7120 са наетите на работа украински граждани до този момент. За един месец броят им се е увеличил с над 1200 души, съобщи БНР.

По данни на информационния портал „България за Украйна“ малко над 450 000 украински граждани са влезли в страната ни от началото на войната на 24 февруари досега. У нас са останали 87 245 души, от тях 39 000 са деца.

Още по темата
Повече от половината от наетите на трудов договор украински граждани са заети в хотелиерството и ресторантьорството, следвани от търговията и преработващата промишленост. Сред професиите, които наетите упражняват украинци упражняват, са и тези, които не изискват специална квалификация, заяви главният експерт по пазар на труда в КНСБ Атанаска Тодорова.

"Тук влизат помощници при подготвяне на храни, чистачи и камериерки. Има и работници по събиране на отпадъци, има добивна и преработваща промишленост. След това идват машинни оператори и монтажисти, като най-много са монтажници от тази група професии и също така специалисти по информационни технологии", кза Тодорова.

По данни на Агенцията по заетостта до 14 юли мобилни екипи на бюрата по труда са консултирали 29 320 украински граждани, бягащи от войната. 2 872 са попълнили on-line анкетния формуляр на Агенцията за проучване готовността им за започване на работа. От тях 71 % са готови да започнат работа веднага.

Към момента свободните работни места в България са 17 400.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - еми да де - ти добре отговаряш на описанието, което си дал за "***".
40
3
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен...ГЛУПОСТИ !!!!!!!..Аз НЕ се "храня" от "плюсове" !...Аз просто използвам възможността,която ми дава сайта,да НАПИША мнението си!...Не ме мисли за толковамалоумен!...По-добре и от теб знам,че тук ВЪРШЕЯТ както такива като мен-неангажирани коментатори,така и такива,на които ИМ ПЛАЩАТ да прокарват определена КАУЗА...Наричат гитролове...
39
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - еее, ако бяха 19 "плюса" нямаше и да гъкнеш, нали :)))))
38
6
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Анонимен..добре,както кажеш!...Но все пак би ли обяснил как така под моя коментар има 19 "минуса",а под тоя на наденичката-22 "плюса "?..Нали уж "хората си немат друга работа" и "не се бръчкат в тоя утрепан сайт"?..Обясни,ако обичаш!
37
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ПроСоТо - това ли ти е обяснението?! Украинците се организирали да слагат минуси и плюсове в някакъв утрепан български сайт... Те хората (не само те, а по принцип всички хора) си нямат друга работа, че с теб ще се занимават да ти слагат минуси... Понякога е по-добре да си отвориш очите, отколкото да търсиш причините у другите, а не у себе си. Викаш, ако коментарите пасваха на твоето мислене - нямаше да са "организирани", но понеже са различни - значи са нагласени, а? ХАХАХА!!! Гений!
36
7
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
обаче виждам по "минусите" на коментарите,че укрите са организирали едно доста солидно "присъствие" в тоя,а вероятно и в други сайтове...Е,и двама-трима "укроотворковци" могат да имитират "МАСОВОСТ"...Все пак Нета им дава такава възможност..Лично мен не ме засяга това!..На мен ми се повдига от НАШИТЕ "отворковци"..Така че,да напинят,щом има кой да им плаща!..А ако са намирватшарани,които им се хващат на кукичката,..е,това вече е съвсем друга работа..Успех на ВРАБОТЕНИТЕ !
35
1
 
5
 
! Отговори
Мързелът преди 1 година
А МЕН защо още никой не ме е наел, кво става тука?
34
10
 
4
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
До Сосидж...Драга наденичке,нещо си се объркала!..Украйна НЕ е БЕДНА държава!!!..Много по-богата е от България!..ВЪВ ВСЯКО ОТНОШЕНИЕ ! Бедни са бегълците от Близкия Изток!...ПРИМАДОНИТЕ от Окраина ги настаняваме в луксозни хотели,плащаме им дневни,а нещастниците от Сирия и Афганистан ги набутваме в "Бежански лагери"..Но те си траят,защото знаят какво е да имаш проблеми!..ЛИГЛИТЕ и ЛИГЛьОВЦИТЕ от Украйна просто демонстрират фрапантна НЕБЛАГОДАРНОСТ и НАГЛОСТ!..ТОВА ДРАЗНИ обществото!!!
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Магистралките в България вече говорят украински.
32
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да,някои от тях са наети да ни водят пропаганда,за да се караме по между си и ако може да ни вкарат в тяхната война .
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гиб Мелсън - къде е тоя магазин - до клавиатурата ли? ХАХАХА
30
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е много добра новина. Путин ни прави услуга. По-лесно ще се отървем от.... и т.н.
29
18
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Миналата седмица влизам е един магазин в Сл. бряг и помолих продавачката едно красиво момиче да ми помогне да намеря това което търся, но се оказа, че не ме разбира. Нито думичка от това, което казвам не разбира. Усетих се, че е украинка и спрях да я измъчвам с въпросите ми. Има тук таме наети украинци, но е масово, не са от най-работливите. Затова пък видях украинци пред хотел Кубан да правят някакво украинско шоу и да развяват украински знамена и бяха доста шумни. Явно си падат по цирковете.
28
22
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Не им се бачка, ясно е!
27
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Иванов: сега като се поизчисти рашисткото влияние, ще започне да има смисъл. Както се казва - доживяхме да видим началото на края на руското робство, дано да бъде изметено докрай.
26
0
 
19
 
! Отговори
Кичка Б. преди 1 година
За 15 години Бойко създаде само 1 работно място за Пи Ар Севи. Затова 2 милиона българи избегаха и скоро още толкова ще избегат.
25
2
 
16
 
! Отговори
Joe преди 1 година
Пенсиите в България са по-високи от заплатите. Затова младите хора не спират да мигрират към западна Европа. България е и ще бъде старчески дом и умираща республика.
24
4
 
17
 
! Отговори
Иванов преди 1 година
Няма смисъл да се работи в България. Всички учат английски с идеят да бягат при първа възможност. Няма смисъл и да се учи в нашите корумпирани и съмнителни университети.
23
16
 
9
 
! Отговори
g.venov преди 1 година
До Сосидж имал ли си работа с укри да видиш колко са мързеливи,га..и въобще са най-долната сг.н в Европа
22
0
 
26
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
В България има само нискокачествени работни места за малко пари. Повечето работодатели са дребни мошеници с големи претенции.