Задържаха по обвинение в шпионаж българин в РСМ

След като платил гаранцията си той трябвало да напусне страната за 3 часа
17 юли 2022 18:33, Нели Христова
90
Задържаха по обвинение в шпионаж българин в РСМ
Снимка: Facebook

49-годишен българин е задържан и обвинен в шпионаж в Северна Македония. След 10 часа в ареста, той си е платил гаранцията и е заставен да напусне страната до 3 часа.

Николай Диковски е живял 4 години в Северна Македония. Консултант е в сферата на туризма на големи компании. След кратък престой в България преди 3 месеца се връща, за да продължи работата си в Скопие.

„Никога не съм имал проблеми в Северна Македония, всичко си е било нормално. Имам много приятели”, казва Николай Диковски.

Екип на NOVA се среща с Николай Диковски тайно, по негово настояване, зад Апелативния съд в Скопие. Това става благодарение на сигнал на негов приятел – журналистът Даниел Бузов от Враца.

„Познавам Николай Диковски от 40 години. Починаха всички негови близки. Аз съм единственият му близък и вчера той се свърза с мен, за да каже, че му подготвят обвинение за нелегално пребиваване и шпионаж в полза на България”, заяви Даниел Бузов.

„Бях си вкъщи, дойдоха двама полицаи и бях отведен в Районното управление от 01:30 до 11:00 часа през нощта. Разпитваха ме. Защо съм прескочил дните на пребиваване, каква е целта ми на пребиваване и т.н.”, заяви Николай Диковски.

„Връзката беше кратка, но цялата история е странна, защото от години той живее в Скопие и има постоянен арест. По времето, когато премиер беше Зоран Заев, той отговаряше в Министерството на туризма за СПА-центровете в хотелите. Близки приятели са със Зоран Заев и си мисля, че това е в основата на атаката срещу него. Най-вероятно се демонстрира активност на местните служби, тъй като преди седмица му бяха спукани гумите на българския джип, който шофира”, обясни Даниел Бузов. „Това, което се случва около френското предложение, дава отразени между отношенията на българи и македонци”, допълва той.

Напрежението в Николай Диковски избива след 10-те часа прекарани в полицията.

„Ако днес съдът постанови парична гаранция и до часа, ако не я платя тази гаранция – трябва да вляза в затвора”, сподели Диковски.

Българинът все пак събира 1000 евро и е пуснат. След което е заставен до 3 часа да напусне Северна Македония. И Диковски и неговите близки са изумени на обвинението за шпионаж.

„Абсолютно изключвам възможността да е работил, тъй като той не е такъв тип човек, а и не мога да допуснат, че службите ще допуснат премиерът да е близък с човек, който се занимава с шпионаж и не само. Имам информация, че Зоран Заев е идвал няколко пъти да кара тайно ски с Николай Диковски в Банско и не мога да повярвам, че на никой не му е направило впечатление, че този човек е опасен, а в същото време е до техния премиер”, заяви Даниел Бузов

Николай Диковски вече е в България и не мисли да се връща в Северна Македония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
СЕГА СИ ПРИПОМНИХ ИНТЕРВЮТА, ЧЕ НАИСТИНА ИМА ТОРМОЗ НА БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И ТО ОТ ТЕХНИТЕ СТРУКТУРИ НА НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ!
31
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке ... Маке, вашия език е поалбанчен ! Скоро Македония ще бъде и 100 процента мюсолманска - така че не се натегай !
30
3
 
3
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Од наш агол блгарскиот иазик ни изгледа застарено и во голем степен русифициран. Се разбираме мегусебно, ама ниту можеме да го зборуваме, ниту да го пишуваме. Македонскиот кои е кодифициран во средината на 20 век е ултра модерен во споредба со блгарскиот и рускиот.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Рекет,че близко е познавал северомакедонец и за сплашване на българите докарани до малцинство да не подържат връзки с българи независимо откъде и от ниво на ранг понеже имали световни претензии към нас за които надуха пищялки и тръбят с вивузели с по нисък тембър като на олимпиади представящи себе си за спортисти олимпийци спускащи се от Олимп и отиващи към софрата за пир.
28
1
 
12
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
АБСОЛЮТНИ НЕНОРМАЛНИЦИ СА В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ !!! НА НИКОЙ НЕ МУ ДРЕМЕ ЗА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ, ЧЕ ДА Я ШПИОНИРА ЗА КАКВОТО И ДА БИЛО! ТОВА НЕ Е ШЕГА! И ОЩЕ ПО МАЛКО ЧОВЕК КОЙТО НЕ Е НА ДЪРЖАВНА ДЛЪЖНОСТ! КАКВО Е ШПИОНИРАЛ КАКВИ СА КОДОВЕТЕ ЗА ЯДРЕНОТО ИМ КУФАРЧЕ ЛИ!! СРАМ И ПОЗОР Е СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ И СИ ГО ЗНАЯТ!
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А какво е правил този човек?Става ли ясно? Гадже ли е бил на Заев? Много интересни хора има.Защо му е било необходимо да става близък със Заев?И го е канил в Банско.Как се става приятел с премиер?
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В скопско се мразят сърби с българи. А македонци, албанци, бошняци, косовари, черногорци гледат съйра.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво има да шпионираш на северозападните макета.
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 43 Отвори всеки македонски сайт за новини и ще разбереш почти 90 %. Има едни 10 % технически думи или чуждици но ако отвориш и Иван Вазов едно 10 % също са турцизми и архаизми и трябва да ги търсиш.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 43. Значи вие сте против добрососедство и диалог. Секогаш кога пишувам тука се обидувам реално да ве информирам за настани и мислена за истите од Македониа. Плус има нешто што се вика на англ. риалити чек. А тоа е да иа слушнеш другата страна и сам да изведеш сопствени заклучоци.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Маке Вие велите на някакъв архаичен български който е бил в България преди 1 век. Но всичко ви се разбира и без да сме учили тоя модерен язик:)
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 42 Мъке. Епа и нии така казваме, че имате македонски език, само където основан от български диалекти, напудрен със сърбизми.И не е лошо всички северджанци да спрете да пишувате по българските сайтове. Ние не ви щем вашето калпово изкривено мнение.
20
10
 
2
 
! Отговори
Маке преди 1 година
До Асен Железов. Ние зборуваме и пишуваме на македонски иазик. Ако не можете да го разберете, обидете се да го научите. Не е тешко.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Пий ракията че много се ядосваш.
18
0
 
15
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 1 година
Абе, пишещите македонцци, оправете си малко писанията, че губя тройно повече време да ги прочета. Ще започна да ви пиша на диалекта от нашето село в Централна България, за да ви затрудня и вие да четете. Хайде стига сте ми се правили на антични македони. Вижте един документ на Филип или Александър и го прочетете. На каком язик е той? Ами смешни станахте, по-нормално трябва да се държите.
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България, да глоби с 10 хилядарки първият срещнат северджанец в София и изгонени с ритници от държавата. Как ти да блокира *** 5-ко в българските сайтове,където сее само простотии на недоразвит български език.
16
7
 
2
 
! Отговори
Маке преди 1 година
Човекот треба да биде затворен, ама во духот на добрососедските односи, само е протеран.
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз като ви разправям, че 5-ко е пи дал, вие не вервате. Ей го, взе да си проси вече. Загорела дупара.
14
0
 
6
 
! Отговори
ДИК за теб преди 1 година
До 5-ko Айде бегай в сръбските сайтове,тука нямаш работа!
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 5-ko Това което го желаеш на бг ще ти се връща и на тебе.