Радев: До простите истини се стига след дълъг път на смирение

Президентът участва в честванията, посветени на 185 г. от рождението на Левски
Обновена: 18 юли 2022 22:34 | 18 юли 2022 22:24, Анисия Иванова
30
Радев: До простите истини се стига след дълъг път на смирение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Дори и днес всички ние се оказваме неспособни да обединим усилията си, защото до простите истини се стига след дълъг път на морално съзряване и смирение. Това е пътят пред всеки от нас и пред народа ни, това е и спасителният път за България. Това каза в словото си в Карлово по повод 185 години от рождението на Васил Левски президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.

В свещените покои на манастира ли дякон Игнатий е съзрял за подвига да се откаже от всичко лично в името на България, там ли Апостолът е осъзнал, че свободата не ще дойде отвън, че да бъдем равни на другите европейски народи зависи от нашите собствени задружни сили, каза държавният глава. Той припомни какво пише Левски в писмото си до Любен Каравелов - "българите да живеем свободно в земята си, там, където живее всеки българин - България, Тракия и Македония".

За Левски знаем много, но винаги остава чувството, че нещо от неговата личност остава скрито за нас, каза Радев. Спори се за годината на неговото раждане, търси се истината за предателството и не се знае къде почиват костите му, допълни държавният глава. Наричаме Левски светец на националната революция и, както често се случва при светците, съдбата забулва някои факти от житието, за да открои великия му смисъл, каза президентът. По думите му  за да разберем Левски не е достатъчно просто да четем биографичните справки. Левски трябва да бъде почувстван и преживян, трябва да усетим гнева срещу затворените врати и малодушието, да усетим какво е да се бориш с интригите и предателствата на братята, за чиято свобода си заложил собствения си живот, да преживеем самотата на човека, отвсякъде гонен и навсякъде приет, допълни Радев. Той отбеляза, че трябва "да усетим в нас поне частица от нравствената сила на Апостола, който ранен, окован, изправен пред бесилото, нищо и никого не издаде, вярвайки, че националната революция ще победи накрая в ума и сърцата на българите и те ще извървят своя път към свободата".

В началото на церемонията държавният глава прие почетния строй на представителните части на 61-ва Стрямска механизирана бригада. На площад "Васил Левски", за да отдадат почит на Апостола, бяха представители на държавната и местната власт, духовници, дипломати, военни и хиляди граждани и гости на Карлово. Честванията завършиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски и тържествена митинг-заря. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Един потенциален диктатор говори за смирение. Смири се първо ти бе, Радев, озапти се, спри да проваляш държавата с измислени комунистически правителства, дай пример!
27
9
 
1
 
! Отговори
Данчо преди 1 година
Лицето Кунчев е бил терорист и убиец. Затова е и осъден от модерното за времето си османско законодателство. Бил е рекетьор изнудвал малко по-заможните българи. Докато де са се борили за освобождение и са постигнали църковна независимост, лицето Кунчев прави зулуми. Не случайно никой те се опитва да го освободи а след Освобождението едва 20 години след това се сещат да го направят герой и то защото е обесен в новата столица София. Раковски, Стамболов, Захари Стоянов и Бенковски са много по-големи герои
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, от Деса ли го научи? От тетрадката й, в която си записва подобни бисери. Особено след религиозния туризъм във Франция-Испания, на държавни разноски, на който бе наскоро. Заедно с НСО.
25
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмаджан и словесните му безсмислици - сезон 2-ри,еп. 18-ти
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От новините през последните 2-3 години се вижда, че морално съзряване не се очаква, а смирението ... Няма по-вредно от смирението.
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Сертификатов Радев.
22
1
 
2
 
! Отговори
мара белчева преди 1 година
Раджо и Баджо пак с някакви невъзможни за възприемане бъртвежи за Левски. *** миризлив
21
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой го избира този всеки път...
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Деса поетеса пише на Радев речите няма ли пиар тоя човек да му кажат че много се излага и стоя тон все едно е на рецитал
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България всички воени и генерали и пожарникари ни управляват :) Кажи му военен и него обиждай повече това е стар лаф но е истина :) за това сме изостанала държава
18
1
 
8
 
! Отговори
и те така преди 1 година
тоя не спира да декламира . жалка картинка .
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев отразява мнението на народа.Това,че вие халюцинации имате за Кремъл си е лично ваше извращение!Няма да ни инсталирате Зеленски в бг вариант!Избийте си го от главата!Драги украинци,ние наркоман за президент няма да търпим като вас!Гледайте си вашия и с нашия не се занимавайте!!!
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За мен този човек е голямо недоразумение декламатор той непрекъснато показва че от червените ДС въпреки че заблуди и използва много десно мислещи хора за изборите за мен Радев си е Руския Крим най слабия президент разеединител на нацията това прави за България
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 15 Катя:Нима по улиците не крещяха също "Мутри вън"?Крещяха.Ти къде беше?В Украйна ли,че не знаеш?!
14
1
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
И ако бяхме нормалнана държава това нямаше да диша вече
13
2
 
7
 
! Отговори
Катя преди 1 година
Каква ,,мъдрост" ,какво прозрение на един вдигнал юмрука и крещи ,Мутри вън" на един който насади омраза в народа и съсипа държавата .Да му имам простите истини.Той ,този смирен?Наглеца ,лъжеца Радев никога не може да бъде смирен .Пак лъжеш Радев
12
1
 
8
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 1 година
Мен ме е срам че гласувах за това!
11
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вземете излезте по някое време навън да ви види малко слънцето вместо да замбясвате пред тези компютри и да мислите конспирации пък белким се оправите и станете нормални!Радев си е екстра ,а на фона на Зеленски е просто върха!
10
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие добре ли сте да твърдите,че президента бил "инсталиран" от някой си?!Ние си гласувахме за него!!!!Вземете откажете наркотиците и спрете с конспирациите си!
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Фатмо, колко беше дълъг пътя, докато стигнеш до простата истина, че си напълно подчинен на нациста в Кремъл? Още във военното училище ли започна?