Енергиен експерт: Вървим към тежка рецесия

Ситуацията ще бъде изключително критична, смята Васко Начев
19 юли 2022 21:28, Красимир Ангелов
27

Вървим към тежка рецесия, независимо от това, че все още имаме количества газ, който идва от Русия. Ситуацията ще бъде изключително критична, прогнозира енергийният експерт Васко Начев в ефира на предаването "Денят ON AIR".

По думите му няма недостиг на газ в Европа, но количествата, които "Газпром" подава, са такива, че да не може да има излишък, който да отива в газохранилищата. Това е индикация, че те се подготвят за нещо по-различно през зимния период.

"62 млрд. кубически метра газ не достигат", констатира Начев, според който няма откъде да вземем такива количества, заради което със сигурност ще се стигне до употребата на мазут.  Подобно решение обаче силно ще разбалансира пазара на петрол.

Във връзка с исканията на представителите на бизнеса за разговори с "Газпром" Начев поясни, че от бранша първо трябва да си отговорят каква щеше да бъде цената на мегаватчас, ако договорът не беше прекратен.

"При разчет 182 евро на TTF - за България това означаваше 278 лева на мегаватчас. Сега цената на TTF малко падна, така че можем да си представим 260-265 лева на мегаватчас", пресметна той за Bulgaria ON AIR. Начев е на мнение, че "всички си искат руския газ, но никой не казва колко би струвал".

По отношение на възможността потенциален служебен кабинет на президента Румен Радев да върне "на масата за преговори" договора с "Газпром" той каза, че "политическото говорене се различава от последващи действия".

"Независимо кой е премиер или министър на енергетиката, не би предизвикал такова нещо. Граничи с безумие да се правят подобни изявления", настоя Начев и цитира данни, сочещи, че газохранилището ни в Чирен е пълно едва на 41%.

Енергийният експерт смята, че всеки свободен газ, който е на пазара, трябва да бъде изкупен от "Булгаргаз".

"Ако всеки ден до края на октомври не нагнетяваме по 3 млн. кубически метра дневно, ще имаме много сериозни проблеми след това", обобщи той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: газВаско НачевBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
7
 
! Отговори
Лопе преди 1 година
Рецесията е хубаво нещо ще взриви всички балони и ще премахне *** в икономиката. Дупе да им е яко на спекулантите и прекупвачите на имоти както и на тия с кредитите. Почакам с нетърпение рецесията у нас, тя вече е в САЩ и европа
16
13
 
8
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Май наистина да го върнем банкянския. При него такива проблеми не сме имали. Факт.
15
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върнете Банкянския енергетик - той ще направи газа без пари.
14
1
 
3
 
! Отговори
зАз преди 1 година
"Енергиен експерт: Вървим към тежка рецесия" ---- Която може да се превърне и в Процесия...
13
5
 
16
 
! Отговори
Киро Ленов Канадов преди 1 година
Да благодарим на господарите ми от САЩ и Европа
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма нужда от експерти,че да го знаем
11
1
 
29
 
! Отговори
Царя е гол преди 1 година
Щетите нанесени от това управление, тепърва ще се оценяват.
10
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Референдум преди минути Настимир Ананиев и недоносчето Божанков казаха, че вече хората живеят много по-добре. Вярно, че вървим към все по-трудно времена,но измамниците от БСП и мошениците от коалицията не разбират това щом спореха до кавга, че хората живеели в пъти по-добре.Може би Божанков и Н.Ананиев живеят по-добре и не виждат засилването на България към пропастта. Очите на хората виждат само това, което мозъка може да разбере.
9
2
 
12
 
! Отговори
Опала преди 1 година
Шефа ходи тука по статиите, раздава виртуални заповеди на виртуалните мишки. Айде, американския газ идва. По-евтин от водата. Гарантирано от САЩ. Чакайте само републиканците да вземат изборите тази година, газ в г*з ще видите като ги емнат избирателите в САЩ. България ще хранят. Е, за цяла Украйна и за цял Тайван имат да плащат. И още идва. Хехехе
8
2
 
11
 
! Отговори
Обичам рецесията.. преди 1 година
Рецесията прочиства кръвоносната система на човека
7
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му мислят тези дето чакат на порнажиите да ги топлят и тези дето се отопляват на газ. Аз като по балама преди 5 години върнах радиаторите на вторични купих си камина монтирах я в хола и всяка зима със семеството се събираме в уютна и топла обстановка. Навън студ вали сняг а дървата в камината пукат хвърлят искри и ни топлят. За тези неща се мисли с няколко хода напред като в шаха. Слаб играч ли си ще те Матират. В тоя живот досега никой нее успял да ме матира.
6
21
 
8
 
! Отговори
Шефа преди 1 година
От Русия газ и нефет повече няма да се купува! Точка!
5
4
 
13
 
! Отговори
Чукундур преди 1 година
Спокойно ефендилер,вие бугарашите сте търпелив народ ! 500 год сте търпели та една студена и гладна зима няма да изтърпите ! Айде холан !
4
28
 
2
 
! Отговори
Пуржо преди 1 година
До октомври САЩ ще са заринали ЕС с LNG. И така ще бъде завинаги, докато Русия падне и САЩ поемат контрола върху всички ресурси.
3
2
 
35
 
! Отговори
Аз промяната преди 1 година
ЛЕНА КИРО ПОДМЯНАТА КЪДЕ СА ОНЕЗИ ЕВТИНИ ГАЗОВИ ТАНКЕРИ ЩАСТИЕ РАДОСТ КЪДЕ СА
2
31
 
7
 
! Отговори
Ъхъ преди 1 година
Всички шъ умрем. Още утре. Защото великия, мъдър, четири-метров богатир Вовачка е най-умния в света. Какво точно не ви е ясно? Да, ще платим висока цена за да спрем разбеснелия се руски диктатор. Ако не го спрем в Украйна, ще запали света.
1
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искате ли още от Подмяната?

Спонсорирани публикации