Слави Ангелов: Ефективни присъди в България се налагат много рядко

Статистиката е брутална, казва той
24 юли 2022 19:23, Нели Христова
11
Слави Ангелов: Ефективни присъди в България се налагат много рядко
Снимка: БГНЕС

Героите в черната статистика са различни, а ситуацията не се променя от десетилетия. Това казва разследващият журналист Слави Ангелов.

През 96-а година той претърпява много тежка катастрофа, когато е на 24 години. Оцелява. Спомня си, че шофьорката, която помита него и приятелката му, докато чакат такси на тротоар в София, била с висок промил на алкохол в кръвта. Приятелката му е пострадала повече от него. Той бил с множество счупвания на костите, но на нея се наложило да й извадят далака, а в шокова зала, разказва журналистът, на два пъти сърцето й спряло.

В разследването на инцидента няколко неща му направили впечатление. Въпреки, че случаят бил, по думите му, простичък, прокурорката до последно не можела да се ориентира кой е обвиняем и кой жертва. Следователят, който разследвал, редовно миришел на алкохол от сутринта. Делото продължило 5 години, а пияната шофьорка, която ги помела, получила условна присъда. „Друго не съм и очаквал, защото такова беше правосъдието в края на 90-те години”, признава пострадалият тогава журналист.

Втори път Слави Ангелов оцелява след нанесен му побой преди две години. През 2020 г. той беше нападнат от трима маскирани пред дома му. Казва, че и двете събития са страшни, но по различен начин. „Ефективни присъди в България се налагат много рядко. Може да се погледне статистиката – тя е брутална”, подчертава Ангелов. По думите му правораздаването у нас е „абсолютно неадекватно”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всички умнокрасиви лалат много. Разбира се, изобщо не са наясно с нещата, които коментират. Това е драмата на социалните медии. Всеки, който се е научил да пише и чете, реши, че е компетентен по всички въпроси и трябва да се изкаже във фейса. :-) Какви потеесващи неща съм чел от наглед умни хора.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз бях свидетел как младеж с голф блъсна една бабичка, която пресичаше. Не я блъсна много силно, но бабата падна на земята. Бързо отидох да видя какво става, тя сама се изправи, каза че е добре, взе да ходи, ама накуцваше, беше се изплашила явно и изобщо не се спря да търси отговорност на младежа. Не Викнахме линейка. Излезе от колата младежа и почна да си оглежда колата - повече се притесни да не я одраска. Докато се обясняваше, тя бабата вече се беше бая отдалечила
4
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При мен дейста закона от Старият Завет. Око за Око Зъб за Зъб Ако чакам на мутренското правосъдие ще чакам от у м рел писмо.
3
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост не само в България е така. За сведение, тези, които си мислят, че преди 89-та година е нямало подобни неща, да видят в архивите на МВР случаи отпреди 89- та година. По времето на Тодор Живков е имало два пъти повече катастрофи с коли, грабежи, убийства, изнасилвания, кражби. Просто тогава нямаше медии и публичност, не се коментираха и обявяваха такива неща
2
1
 
20
 
! Отговори
истина е преди 1 година
Ами който не си плаща -лежи в затвора !!!!!!Няма съдия и прокурор на високо ниво ,без два хотела !!!
1
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
браво че е оцелял катастрофа! жалко че е станал долнопробна мисирка!