Еленко Божков: България няма енергийна дипломация

Според него Петков е бил само на туризъм в Азербайджан
25 юли 2022 22:40, Нели Христова
20

Годишното потребление на газ в България е 3 млрд. кубични метра. За осемте месеца, през които Европа иска да намалим с 15% потреблението си, при нормално потребление за периода около 2 млрд. кубика, означава, че то възлиза на 300 млн. кубически метра. Ако те се намалят, могат да бъдат заменени с приблизително 268 хил. тона мазут.  Това пресметна енергийният експерт Еленко Божков в ефира на "Денят ON AIR".

По думите му това количество е около една четвърт от производството на "Лукойл Нефтохим Бургас".

Божков е на мнение, че "както са свикнали", управляващите ще приемат предложението на ЕК за намаляването на потреблението на газ по време на срещата на енергийните министри в Брюксел.

"Трябва да се проследят комплексните разрешителни на големите горивни инсталации и да се види какви възможности дават те за работа на мазут", категоричен бе той.

Експертът определи посещението на премиера в оставка Кирил Петков в Азербайджан като "туризъм" и подчерта, че България "няма енергийна дипломация, което се вижда от хаотичните ни действия".

Божков коментира и първоначалната информация от доклад на Комисията по енергетика, изтекла в медиите, според която "правителството умишлено е работило за по-скъпи доставки на газ за конкретни посредници".

"След като Рамадан Аталай, който е бивш председател на Комисията по енергетика, твърди това нещо, има много голяма доза истина и това не е поредният фитил", поясни той за Bulgaria ON AIR.

Според енергийния експерт не трябва да бъде изпускана възможността да се възобновят преговорите по дългосрочния договор с "Газпром", изтичащ в края на годината.

"Интеконекторът с Гърция е една възможност. Дано октомври месец да тръгнат количествата с ниска цена, а не тези, които получаваме сега по връзката Сидирокастро - Неа Месемврия", изрази надежда той.

Божков изчисли, че до края на октомври трябва да бъдат нагнетявани по 2,5-3 млн. кубични метра газ всекидневно, за да бъде запълнено газохранилището в Чирен.

"Съществува закономерност, която не може да бъде пренебрегната. Тя гласи, че когато в Европа се повишава цената на природния газ, автоматично започва повишаване и на цената на електрическата енергия на електроенергийната борса в София. Това се потвърждава вече две години", каза той.

Божков обобщи, че с повечето му колеги виждат "спасение" в това Иван Иванов да бъде върнат на поста председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"Станислав Тодоров  не направи нищо особено през периода, за който беше избран. Повечето бяха глупости и използва служебното си положение за лични цели", заключи експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Бачо преди 1 година
Този "експерт " от къде го изкопахте!
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирчу дипломата от Харвард каза ,че Русия е бензиностанция с ракети и то точно това стана,да му имам голямата уста.ама ще си отиде в Канада ,а ние?Другият възпитаник от Харвард каза нещо друго ,че ще правим ние бедните българи..за някакъв духов инструмент говореше.
8
3
 
2
 
! Отговори
Обьрни преди 1 година
Се кьм червеите нали си гроб
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
че кварталните пубери са по-зрели и грамотни от тези от Харвард..
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 8:Имахме държава!Кирчо я унищожи.А този защо ходи до Турция като гласуваха свалянето на кабинета?Да не би да е уреждал да ни предава на Турция?!Малко след това Ердоган каза,че обмислял да слага втори премиер.Може би Кирчо?Ей,няма да ни унищожавате държавата иначе дяволите ще ви вземат!!!
5
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от 32 г няма държава, вие с глупости ни занимавате
4
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затънахме заради Кирчо и наркозависимите украинци,които му пригласяха да ни закпае!
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
лош матрял, и ХИТЪР
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичко ще се оправи когато руско-турският клозет се закрие
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
неслучайно за да се възползвате от 25 ст намаление по бензиностанциите ви искат талоните - за да знаят към кого да се обърнат като връщате парите. това е дефакто договор който подписвате. ако не вярвате че ще ги връщате, зъболекарите ги принудиха да връщат ковид помощите докато не протестираха, което почти не бе отразено от медиите, нито факта че киро умното наруши договора като им спря помощите 2 месеца по-рано, за да храни покраинците