Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа

Това е смъртна присъда за българската икономика, смятат от АОБР
27 юли 2022 20:05, Анисия Иванова
234
Бизнесът: Ще понесем опустошителен удар заради цените на газа
Снимка: БГНЕС

Българският бизнес ще понесе опустошителен удар само след броени дни. Цената, на която производствата и обществените потребители ще заплащат природния си газ през август, ще бъде 286,84 лв./MWh. Вместо четири пъти по-евтин газ, получаваме два пъти по-скъп, в сравнение с април. Предприятията не могат да генерират такива приходи, че да платят сметките си. Комбинацията на тази цена с цените на електрическата енергия и хаосът с компенсаторния механизъм там е равносилна на смъртна присъда за българската икономика, съобщават в писмо до медиите от Асоциация на индустриалния капитал в България (АОБР).

Надплащането над априлската цена е 42 лв./MWh през юли и ще бъде 142 лв./MWh през август. За юли българските потребители са надплатили 90 млн. лв., а за август допълнителната сметка е 300 млн. лв. И това са разходите, без да се включва нагнетяването на газ в „Чирен“, което ще доплатим солено през студените месеци. Междувременно, се очаква бизнесът да работи, да произвежда, да плаща заплати, да внася данъци в хазната.

Още по темата

Настояваме до края на работната седмица:
•    Да бъде изпълнено обещанието, дадено ни на 16 май, за компенсиране на цената на природния газ над априлските равнища.
•    Да бъдат възобновени спешно доставките на природен газ от ООО „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор. Само по този начин ще се гарантира работата на бизнеса, топлоснабдяването на гражданите и запълването на газохранилището „Чирен“. Към момента това е единственият начин за сигурно посрещане на есенно-зимния сезон и овладяване на ценовия шок.
•    Да бъде обявена прогнозната цена за септември 2022 г.
•    Да бъдем уведомени официално дали и докога са гарантирани доставките на природен газ.
•    Да бъдем уведомени официално какви стъпки се предприемат за гарантиране на газоснабдяването в пълен обем от 1 януари 2023 г. Работи ли се за сключване на дългосрочни договори за доставка на конкурентни цени?
•    Да бъдат предприети бързи и конкретни действия, които да гарантират, че руската страна няма да предяви претенции към „Булгаргаз“ ЕАД по клаузата „вземи или плати“, съществуваща в дългосрочния договор между двете страни.

Предприемането на тези действия е неотложно, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
3
 
14
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Всички плащаме санкциите срещу Русия. От август месец газта ще стане по-скъпа и от тока и бензина. Това правителство е антируско и си отива, но пак ще се върне след изборите да ви дооправя още... Ако България беше приятелска държава на Русия, цените на горивата щяха да са други.
90
5
 
11
 
! Отговори
София преди 1 година
Браво Кириле, Браво Асене. Вие едни компании не можете да управлявате, вие държава сте тръгнали. Провалени мениджърчета насадени от Радев, които докараха държавата до пълна разруха. И накрая жълтопаветната безполезно-безработна словоч пак ще седне да обяснява на хората как били русофили.
89
1
 
20
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
Румъния дето беше нарицателно за мизерия и сегания,вкара в затвора 65 министри и политици и сега сме като Пакита пред тях ...евалрка. България е умряла и мърван територия на духове ,зомбита и роби. Никаква разлика от КОнго и екваториална Гвинея!
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РусНАЦИте активираха и индустриалните си "партньори".
87
1
 
7
 
! Отговори
Истукан преди 1 година
Бизнесът в България кога е бил на печалба? Частниците не бутат заплатите на служителите си докато основната им заплата не стане минимална, а други направо си те осигуряват на основната минимална, а останалото ти го дават в пликче. Който работи за бизнеса е пишманин. Само държавните служители са добре.
86
0
 
12
 
! Отговори
стефчо преди 1 година
На кой му пука вече ,все тая. Бълграия е свършила курса отдавна!
85
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи, тия хубавци Киро *** и Асенчо Кокорчо да не се изпускат да заминат. Да се хванат и в затвора!
84
1
 
15
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
2022 г. Германия,Зима, Коледа е, Вън тихо вали сняг. Дете пита баща си - Татко защо у нас е студено ? - Защото има война , сине, и няма газ ! - И кой ни нападна ? - Никой не ни е нападал, а Русия нападна Украйна! - А защо у нас е студено? - Защото наложихме санкции на Русия, за да се чувстват зле руснаците! - Татко, ние руснаци ли сме, защото много ни е зле като е студено ?
83
0
 
11
 
! Отговори
Край преди 1 година
Бабката заедно с нейните пенсии от блока не мога да я накарам да не гласува пак за ПП, млади хубави и умни деца били и тем подобни...
82
1
 
3
 
! Отговори
Диана преди 1 година
До анонимен 80..ще видим какво ще стане до есента с ЕС..Има и нормални страни в ЕС, в които хората избират нормални политици на които да вярват и които да ги водят, а не да се допитват до тях..Трябвало пък и да се допитват до него, значи..Брех да му се не види, значи, колко важни хора сме имали, пък ние да не знаем..
81
2
 
23
 
! Отговори
Иво преди 1 година
Немога да разбера как се допуснаха тези елементарни лапета да забият държава в дъното на шахтата. Пълен абсурд
80
3
 
18
 
! Отговори
Сваляйте преди 1 година
Т.ъпите санкции и тъ.пи.те правителства.
79
2
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
Времето и парите на никой човек не са му достатъчни. Един има да храни семейството си , друг има да храни 1 000 семейства- работниците си, за недостига на време няма да коментирам.Но навремето имаше едни които не случайно ги наричаха баровци, това са мутри на които са изпаднали пари, но акъла им стигаше до това да си купят баварец и да си харчат парите в барове, така че има изключения.
78
3
 
5
 
! Отговори
Окупация преди 1 година
На МС. Слава Болгарии!
77
4
 
27
 
! Отговори
555 преди 1 година
Енергийният министър е искал да получаваме руски газ , по схемата на Германия, Италия , Гърция без да нарушаваме санкциите на ЕС към Русия , но Асен Василев категорично се е противопоставил на предложението. Ето така се унищожава икономика и всичко се занулява.
76
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
План Ранът, робите неуки , чакат милостиня от поробителя, вместо да се противопоставят , само русофилите могат да извоюват изгодни сделки, другото доказа ,че ще ни закопае
75
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 58%"... руската газ не е евтина те се изчислява по формулата 80% от цената на борсата в Холандия" - така е, защото слушаме ЕС. Лошо няма. Още ТРЯБВА а поскъпне, та да измрат европеидните про'с'таци дето искат да слугуваме на Брюксел.
74
3
 
19
 
! Отговори
Бриша се с вестници преди 1 година
ЕС тая зима ще се брише с вестници, ако изобщо имат и вестници. Ако немат вестници ще се бришат с опаковки от кроасани. Нашите русофоби не се бришат изобщо, все си ходят с жълто-кафеви петна хахаха
73
2
 
7
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
До ония който има достатъчно кинти да си бръмка с Майбаха и дет него интересува другите как ще се оправят ! Пич, това твое съждение много напомня на едно друго изречено от една кралица предибая столетия дето реклана хората да ядат пасти като нямат хляб, а след това взела че станала една глава по-ниска. Та мисълта ми е, че докато си джиткаш с Майбаха, може да останеш без глава, по между другото. А историята има гадният навик да се повтаря!
72
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мpeте! Всичките сте подмазвачи на Винету! Фалирайте и закривайте! Каквото и да правите накрая все народа ви плаща сметката! Псевдо-бизнесмени! Без да крадете от земеделски субсидии, присъединителни фондове и общински поръчки не можете да спечелите и един лев!