Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината

Глад и студ тази зима прогнозира шефът на АИКБ
31 юли 2022 10:31, Елка Василева
130
Велев: Няма газ за бизнеса до края на годината
Снимка: архив, БГНЕС

„Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса“. Това каза пред bTV Васил Велев, председател на Асоциацията  на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Още по темата
Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига“, каза Велев.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хиляди работници.

„Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейци от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната.  За нашито търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима“, коментира председателят на АИКБ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господин Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), къде бяхте досега и защо не защитихте интересите на българския бизнес? Или не знаехте за това! Ако не знаехте, мястото ви не е там и трябва да носите отговорност, дума не позната в новия български речник! Държавата трябва да се основе на ново, изцяло!
60
28
 
6
 
! Отговори
Наташа преди 1 година
Благодарение на мощната руска пропаганда мозъка на средния българин се проми като на средния руснак. Затова сега средния българин залага на омраза, плюене върху всичко, черногледство, завист и проклинане на "лошия запад".
59
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Избрахте ли Киро Американеца - Да! Искате да сме в ЕС - Да! Ми това е новата реалност на неолибералния свят- няма ресерси и енергия защото са санкционирали половината свят ( Китай следващ) и се бориш за физическо оцеляване ( да не емреш от глад и студ)Може да подхвърлят и някой и друг вирус ако имаш късмет!
58
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин си иска Източна Европа. Какво се правите че не го разбирате. И не Кирил Петков а Тодор Живков да сложите начело на България Путин пак няма да пусне руската газ докато Русия не се настани в Източна Европа.
57
26
 
6
 
! Отговори
българин преди 1 година
Велев, не слагай прът в икономиката на България, Велев! Руският газ е ненадежден и колкото по-бързо се отървем от него, толкова по-добре!А да не говорим че Русия скоро няма да я има: Това се знае от всички. Освен може би... самият Путин и приближените му.
56
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Питам американската газ не е ли кървава и тя? Питам за едни хора в Ирак и Афганистан!
55
6
 
16
 
! Отговори
Кирова зима преди 1 година
Пак ппешката опорка как криза имало навсякъде и цените растяли повсеместно. Да го разправят на бабите това. Младите хора пътуват и виждат, че цените на храните и горивата имат подобен скок само у нас. От 2.30 на 3.70 дизелът при една и съща цена за барел. Това го могат само св св киро и асен. Къде е евтиният азерски газ, който щеше да е под руския такъв? Та той скача с 40-50% ежемесечно. Дори да го има за мижавото ни потребление, никой няма да може да си го позволи/плати. Хилядарка на месец?!
54
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми ние сме двойно прецакани- не само че спряхме руския газ по нареждане на ЕС, ами сега от солидарност ще използвами 15 % по малко от нашия американски газ, за да го дадем на нуждаещите се немци, които не спряха руския газ! Гениално!
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и немците нямат терминали за течна газ затова са го закъсали! И не си прекратяват договора с Русия! Немат и план и алтернатива! Освен да не се съпят хахаха
52
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Салама или свободата. Свободата или салама.
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес няма газ, утре няма бизнес. Но войната ако продължи ще дойде и тук и тогава няма да ревеш за газ а за най скъпото живота.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро: Лене къде ти и газа?
49
4
 
16
 
! Отговори
Брикел преди 1 година
Кирил Петков направи всичко възможно България да е на студено след като спря Газа на ТеЦовете. Само вчера беше спрян ТЕЦ Брикел с измислени обвинения от министъра ан екологията Сандов.
48
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ПРОМЯНАТА счупиха и фалираха държавата.
47
12
 
7
 
! Отговори
ПЕшо преди 1 година
Велев, като ти свършат рублите, какво ще говориш тогава?
46
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може би ако тези 250 000 безработни се предтруват на Украинци, ЕС ще им намери помощи по 20 лева на ден! Защото ако кажат, че са Българи помощите за безработни са 40 лева на месец при 2000 лева разходи тази зима!
45
4
 
6
 
! Отговори
Издръжка преди 1 година
Тоя колко пъти трябва да го спасява от фалити.
44
4
 
11
 
! Отговори
Случаен Гражданин преди 1 година
... Всичко поскъпва ... няма пари за заплати ... за бизнеса няма газ ... очакват се спиране на тока ... спиране на водата има отдавна ... нормално правителство нямаме.......... Налагаме санкции на Русия за да страдат ... а тук става дори и по-зле . Кога ли и руснаците ще започнат да страдат като нас ?
43
6
 
12
 
! Отговори
Пепа Кекса преди 1 година
Луканов назначи Велев за капиталист и му даде едно куфарче с долари. После Луканов го убиха американците щото беше вреден за България. Велев е фалирал 10 завода щото е некадърен оплаквач. Това са последните издихания на руската 5-та колона. Путин вече няма пари и за тоалетна хартия, така че скоро ще си отдъхнем.
42
5
 
11
 
! Отговори
Царят е гол преди 1 година
Ако едно дети дойде и каже царят и гол! и него ще разкъсате еее! Продължавайте да хвалите на Киро новите дрехи!