Постъпваме в болница само с електронно направление от днес

НЗИС ще дава информация в реално време за свободните и заети легла
Обновена: 1 авг 2022 08:16 | 1 авг 2022 07:20, Анисия Иванова
18
Постъпваме в болница само с електронно направление от днес
Снимка: БГНЕС

Направлението за хоспитализация вече ще се издава електронно от днес. Към 28 юли издадените електронни направления за хоспитализация са над 44 хил., което показва, че лечебните заведения вече са синхронизирали медицинските си софтуери и имат натрупан опит в работата с електронното направление.

Сред лечебните заведения, осъществили реални хоспитализации чрез електронни направления, са не само големи университетски болници и областни болници, а и такива в по-малки населени места като Айтос, Чирпан, Казанлък, Мездра, Ботевград, Етрополе, Дулово и др.

Въвеждането на електронната хоспитализация ще улесни както пациентите, които вече няма да бъдат преносители на хартиени документи, така и самите лечебни заведения, където регистрацията на пациент ще отнема секунди вместо досегашните средни 15 минути на пациент. Дигитален става целият процес от постъпването на пациента в лечебното заведение през диагностиката и лечението му до издаването на епикризата, като всички медицински документи ще бъдат част от съответното пациентско досие. Чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) в реално време ще може да се удостовери в кои болнични структури, колко пациенти, с какви диагнози и кога са постъпили, как са лекувани. НЗИС ще дава информация в реално време и за наличните свободни и заети легла не само на ниво лечебно заведение, но и на ниво клиника/ отделение.

До края на годината предстои още надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

Към 28 юли са издадени близо 19 млн. електронни направления за преглед, близо 8 млн. електронни рецепти, около 2 млн. електронни направления за лабораторни изследвания и близо 1,4 млн. направления за консултация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Пламен преди 1 година
Поредната тъпотия сътворена от тая некадърна и мързелива *** в държавната администрация. Родителите ми чакат от 8 часа за хоспитализация. Системата им отхвърляла електронните направления издадени от личната лекарка. Единственото което работи безотказна е начините за източване на касата....
15
0
 
1
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Кой го издава електронно :)))
14
0
 
1
 
! Отговори
Т.Шак преди 1 година
В болниците и досега си имаше електронна система. Достатъчно беше тези системи да се свържат в мрежа и по ЕГН данните им да се класифицират в е-досие. Това с е-направлението е пълна глупост, защото хартиеното си остава, само че вместо да го печата джи-пито, сега се разпечатва в болницата. Пълна порнография и отбиване на номера е това, за да се отчете, че имаме е-здравеопазване.
13
3
 
1
 
! Отговори
Митко преди 1 година
Цял свят въведе влизането в болница с електронно направление норма, а ние тук още не вярваме в онлайн бъдещето. Вярваме, че ваксините са експериментални течности, че били отрови и имали графен. Машинното гласуване на изборите било манипулирано, все едно не помним как хартиените бюлетини се фалшифицираха с химикали със симпатично мастило, т.е. изчезващо. Ей, *** народ, бе!
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Брее за за има - няма 7 млн. България, за 2 месеца 30 млн. хоспитализации, направления, рецепти. Много болен тоз народ.
11
1
 
4
 
! Отговори
От една мед. сестра преди 1 година
Този който е измислил тази глупост изобщо няма представа от работата в болница. После, защо не се гледат болните? Ами защото ние трябва да сме компютърни специалисти. Не се сърдете на нас. В нашите болници вместо болният да е преоритет, той остава на последно място с тази простотия
10
1
 
9
 
! Отговори
изгорел бушон преди 1 година
Ами ако нЕма ток?!
9
1
 
8
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Само че, ако трябва да се ходи на рехабилитации, златна мина е това. Дават направление - това добре,но вече като го видят лекарите, започва едно увъртане. Уж работели с деца, но се оказва че нямали условия. В частния кабинет има естествено. Пълна пародия, обикаляш губиш време. Нерви само, като просяци сме с направления. Те са за отбиване на момера. Накрая все до частния кабинет стигаш.
8
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
6, 'Хубаво е да се модернизираме, това е неизбежно' --- виж в северна корея как живеят и не говори!
7
1
 
3
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 1 година
колега пост 4 така е ПРАВИЛНО сте го НАПИСАЛИ
6
2
 
3
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Хубаво е да се модернизираме, това е неизбежно, все някога ще се научим, че всичко става онлайн, много по-лесно и удобно. Само че други проблеми има,за тях нищо няма да пишат. Уж децата са осигурени, трябва да се прави ехограф профилактичен, а се оказва че в целия град никой специалист не работел с касата. Преди работеха. То един преглед не е фатален.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаааа, натискаш две копчета и си усвоил пътека. Гениално.
4
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой ще проверява на практика дали са в болница, или си лежат в къщи? Прекрасен бърз начин за обиране на каса.
3
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а как ще докажа че съм болен?
2
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а който няма компотер и ел подпис?
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Също така за по- бързо настаняване на кихащи в интензивни отделения, без те да знаят.