650 000 българи живеят в крайна бедност, трудно е да им се помогне

Икономист: Няма криза в България, ако има ще е внесена отвън
277

80% от нашите сънародници, живеещи в домакинства с много ниска трудова заетост, са застрашени от бедност, показват последните данни на Евростат.

"Няма изненада в показателите. Но хората не трябва да бъркат данните - не става въпрос за 80% от всички българи, а от тези, които живеят в ниска трудова заетост. Те работят по 2-3 месеца в годината, това означава сезонна заетост, при тях отсъства трудов доход. Този тип домакинства са застрашени от бедност - това са домакинства с възрастни хора, с начално или ниско образование. Ако у нас при тях има 80% риск от бедност, то в Европа този показател е 60%", обясни икономистът Петър Ганев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че според данните на НСИ 20% от българите живеят в бедност, а в крайна са 10% или около 650 000 души.

Още по темата
"Те са отдалечени от линията на бедността, те не се движат, при тях няма трудова мобилност. При 10 от 20-те процента има някаква мобилност, намират работа, издигат се, а най-долните 10% си стоят там. Трудно е да се достигне до тях и да им се помогне", уточни Ганев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му в момента в България няма икономическа криза. Такава би имало, ако се стигне до трайна безработица, каквато имаше в началото на пандемията от Ковид-19, когато стотици хиляди хора останаха без работа и доходи.

"Заплатите продължават да нарастват, очаквано на фона на инфлацията, икономиката работи, тя все още се възстановява. Кризата, ако ни удари, тя няма да е вътрешна. Ако се появи рецесия в Западния свят, това ще се пренесе тук, ще понесем по-добре ударите, защото сме по-подготвени. Но няма как Европа да изпадне в рецесия, а България - не", прогнозира икономистът.

Според него е неизбежно увеличение на минималната работна заплата за следваща година, като то трябва да бъде по-голямо от досегашните 50-60 лв.

"Ако се формира бързо нова власт, до края на октомври, тя трябва да има времето да внесе бюджета за следваща година до края на тази. Ако трудно се състави правителство и влезем във въртележка от нови избори, ще влезем в 2023 г. без бюджет. Ще ограничим потенциала на икономиката", убеден е Ганев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


277
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трудно ли? нищо подобно. начин ще се намери. Иначе всички кандидат политици от ново поколение което ни натресоха уж да ни спасява а сега бие отбой - на ***. Някой просто трябва да започне да мисли за тази страна. Защото хората са живи и трябва да поддържат този живот. А то само с празни приказки не става.
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добро утро - дойдох да прочета мозъчните пръдни на гербероидите
216
0
 
1
 
! Отговори
gergi преди 1 година
Представете си, че са укри и готово. Уала по 15кинта на ден, не е толкоз трудно, ***.
215
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А лесно на украинците с джипове?
214
3
 
0
 
! Отговори
До 245 преди 1 година
Всичко е ОК ама само дето хвърчилата ги поръча Боко, а не Киро.
213
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябват държавни магазини,които да се самоиздържат-да печелят толкова,колкото да могат да плащат заплатите на работниците си.Писна ми от алчни капиталисти.БСП-то са същите,начело с Нинова.Тя определено лъже по-добре от Бойко Борисов.Бойко какво работи,мнОО ми е интересно.Ааа,сетих се.Нищо не работи.Бърка в чекмеджето.
212
3
 
10
 
! Отговори
до 241 преди 1 година
Да,ама сме европейци и натовци.Армия нямаме,ама имаме самолети.Да де,ама на хартия.Киро про 100 то ги поръча,а ги плащаш ТИ!!!Гласувай пак за Продължаваме Подмяната.На зима иде студ и глад.Киро не го бърка тая работа.Отдавна си е продал ивицата Га за.Тая мазна усмиувка неговата много ме дразни.Още на Шипка го замеряха със снежни топки...скоро и метални...дано има, та да му смачкат усмивката крива.
211
5
 
4
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Важното е ,че копейките и тнт няма да влязат в парламента
210
2
 
10
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
За да си намери някой работа трябва да е човек на тоя с обявата,защото от десетки кандидати взимат тоя, а не всички останали кандидати, не си ли човек на тоя с обявата няма как да намериш работа и емигрираш.А дори и да намериш работа може да работиш месеци и дане ти платят заплата и пак емигрираш и тнт, а тя е една заплата 600 800 лв до средата на месеца, а ако плащаш наем ти трябва поне 2000 лв
209
1
 
8
 
! Отговори
Младияпремиерсхарема преди 1 година
Между 1 и 2 милиона трайно безработни има затова трябва безусловен базов доход,швейцарска минимална работна заплата, швейцарска минимална пенсия,тридневна или четиридневна работна седмица и тнт, народа емигрира до последния сега масовата заплата в София е 600 800 лв, ако си под наем са ти нужни поне 2000 лв е затова народа емигрира
208
2
 
12
 
! Отговори
до украинците преди 1 година
Ходете си в Украйна..Писна ми да ви гледам наглите физиономии,че и на бой налитате.Марш обратно в покрайнините на Русия.Тя и държавата ви така се казва-У крайна.
207
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да идват изборите.Ще Гласувам за Възраждане-ЕДИНСТВЕНАТА БЪЛГАРСКА ПАРТИЯ.Останалите са или амерКАНСКИ,или турски.Обичам България,българин съм.
206
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искам България да плаща 1 200 лева нА украинец да спинка на хотел.Гледайте филма Солнцепек и ще ги разберете що за стока са.ФАШАГИ СА.ГЛЕДАХ клип как ИЗГАРЯТ ЖИВ ЧОВЕК.Това са украинците.Кой нормален човек би изгорил жив друг човек?Кой???Стига с това украинско знаме по телевизиите.Безчинствата на украинците край нямат.Стигас тая ОООО-крайна.Българин съм,обичам България.Помня кой освободи Родината ми от турско робство.Поклон пред нашите братя РУСНАЦИ.аКО НЕ БЯХА ТЕ,ТУКА НА ТУРСКИ ЩЯХТЕ ДА ПИШ
205
2
 
12
 
! Отговори
БПФ преди 1 година
До анонимен 225 - така е. Тая пропаднала и корумпирана държава дава на неграмотната хъхpeща, неработила никога повече пари, отколкото е заплатата на висшистка, само защото хъхpeчката е издpискaла 4-5 бъдещи паpaзити и прeстъпници. Все едно фермер да скубе и мачка полезните растения, но да тори и полива бурените... а после да се чуди защо гладува.
204
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До това ни доведе промяната на ППпедерасите
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами харесваше си нашенецът държавна регулирана икономика и сега реве. Квото си надробил, това ще.... цвъкаш.
202
3
 
17
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Наскоро хит беше една обява за чистачка в училище, искаха висше икономическо образование.
201
0
 
9
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Някои са много инатливи обаче работят на по 2 - 3 места.
200
2
 
27
 
! Отговори
Albi преди 1 година
В моя град "бедните" работодатели не дават повече от минималната и то за 55 - 60 часа на седмица. Няма шанс за нещо по-добро. Жена без връзки касиерка. За държавна работа ще се избият по 100 - 200 човека кандидатстват абсолютно безмислено естествено те нещата са предрешени. Е с кого да се бориш в случая,как да стане. Или се махаш, или се хващаш с някой богат дъртак да те урежда. То затова повечето са избрали 2 вариант и са ВИП домакини, че е срамно да работят.
199
10
 
8
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Радев като минава покрай портретите на Ботев и Левски в президентството и те го плюят и викат: Мискинин! Марш в Сибир продажник съветски!