Спешно трябва по линейка за всеки черноморски курорт

Илин Димитров представи екипа и приоритетите си
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Служебният министър на туризма Илин Димитров представи екипа и приоритетите си и съобщи, че максимално бързо ще бъдe осигурена по една допълнителна линейка в големите курорти по Черноморието, за което днес е постигнато съгласие със здравното министерство.

В рамките на този месец се очаква да бъде разкрит координационен център Обзор-Бяла, който ще партнира на курортите, а здравното ведомство ще подсигури адекватна работа на държавните центрове за спешна помощ, допълни Димитров. Той обеща и че ще бъде направена проверка за ценообразуването на медицинските услуги по морето.

Идеята е туристите да има избор между частни и държавни здравни заведения, като последните бъдат подсигурени с всичко необходимо.

Сред първите неотложни задачи Димитров посочи работата по мярката за хуманитарна помощ за украинските бежанци, като допълни, че по нея има над 500 жалби за десетки милиони, а целта е в края на мандата на служебното правителство на всяка жалба да бъде отговорено и дължимото на хотелиерите да е разплатено.

Димитров посочи сред другите задачи решаване на проблема със забавената категоризация на туристическите обекти. В момента има над 960 заявления, като от тях 780 са преписки и 180 броя комплекта документи за оценка, а целта е до края на мандата бройката да падне под сто.

Друга приоритетна задача е предприемането на мерки за успешно протичане на летния и зимния туристически сезон в условията на здравна криза.

Още тази седмица – в четвъртък и петък, министърът ще посети курортите край Варна и Бургас, за да се запознае с това как протича сезонът и ще има срещи с бранша. Ще се прави и активна маркетигнова кампания, която да стимулира посещението на нашите курорти от българи и на туристи от близки пазари, съобщава БТА.

По отношение на зимния сезон министърът планира срещи с колегите си от съседните държави, от които идват основно туристи. Ще има през септември и журналистически турове от Германия у нас. Министърът обеща да има предвидимост за хотелиерите още преди зимния сезон, по отношение на здравните изисквания при евентуална ковид вълна.

Димитров съобщи, че ще бъде сформирана работна група с участие на сектора за изработване на Закон за единна браншова организация, като за министъра най-работещ вариант е австрийският като тип камара на строителите. Проектозаконът трябва да е готов до свикването на новото НС. Работна група ще се занимава и с подготовката на Закон за гаранционен фонд на туроператорите.

В отговор на въпрос министърът каза, че посолството ни в Москва не е спирало да издава визи, имало е само намаляване и забавяне при издаването им. Той съобщи, че от началото на годината малко над 50 000 руски граждани са дошли в България, като основно това са собственици на имоти у нас по морето.

Министърът отчете, че данните за първите месеци от летния сезон досега са по-добри от същия период на миналата година, но допълни, че сезонът може да бъде много по-добър. По думите му нетните показатели за брой туристи са по-високи, като някъде са дори три пъти по-добри - например при гостите от Великобритания, Израел. Това че има туристи, не значи, че хотелите са на печалба тази година, коментира министърът, защото това лято много повече хотели са отворили.

В отговор на друг въпрос Димитров, който е от "Продължаваме Промяната", каза, че няма да е в листите на политическата формация на предстоящите избори и допълни, че решението е било трудно. То е било обсъдено с ръководството на ПП и е взето основно в името на бранша.

Досегашните заместник-министри Ирена Георгиева и Мариела Модева остават в екипа на министъра.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спешно са нужни линейки.Що?Да возят пияни и дрогирани ,ли?Ами събирайте капачки,бе.Нали сте много отворени,докога държавата трябва да дава пари на мутрохотелиерите
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Би трябвало кметовете да се оправят с тези работи.
15
0
 
2
 
! Отговори
.... преди 1 месец
Пич, какви приоритети, като служебното правителство има само един. Това да направи изборите, не тепърва да преправя нещата , както на президента е угодно. Само един! Спрете да се правите на избрани и да управлявате като никога.
14
1
 
1
 
! Отговори
мдааааа преди 1 месец
лъснатите канчета пак влязоха в политиката.
13
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АМА ТО НЯМА ЛИ? ЛЕЛЕ-МАЛЕ
12
0
 
3
 
! Отговори
k преди 1 месец
Никакво значение няма каква е линейката,ако вътре няма някой квалифициран и мотивиран,който реално да ти окаже помощ.Успех с начинанието!То са се наредили едни опашки от желаещи...
11
0
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
До 7. Във Франция живея от над 12 години. Тук е пълно с линейки,които са овехтели. Машините трябва да се подържат и ремонтрат. Важно е медицинското оборудване в колите,макар и стари,да е подновявано. Има стари автомобили,които са спъти по-качествени и издръжливи от новите бляскави такива.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
По провинцията викаш министре... другите кучета ги яли. Защо да има линейки само по черноморските курорти?!?
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Три милиарда и половина издухани за Ф16 където само на снимка ги виждаме. А за линейки и за БГ народа няма срамммммммммммм запалетееее това правителство барабар с тея вътре където са !!
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ние събираме капачки за линейки в държавата на Ъпсурдите , не се притеснявай ! Ти му мисли бумеранга се върти !!!
7
0
 
3
 
! Отговори
до 6 преди 1 месец
Десети ноември беше преди почти 33 години, колко да издеянят тези линейки?!
6
1
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 месец
Добре де,дори и след Десети ноември на Сточна гара в София имаше изключително мбого линейки. Така е било навсякъде в България. Линейките бяха модерни и добре оборудвани. Къде изчезнаха тия линейки?И защо не осъдим САЩ за измама със самолетите? С парите ще купим и напълним страната с най-модерни линейки.
5
0
 
5
 
! Отговори
Ддд преди 1 месец
От хотелите да си заделят по някой лев и за здравеопазване .народна пара за обгрижване мафиотските клиенти.
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Повечко мотори и тротинетки дайте на младежта.
3
3
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Един F-16 на колко ли чисто нови линейки равностойно струва?
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
при 8 лв за кюфте там, по-добре за джоба и здравето е да гладувате
1
0
 
6
 
! Отговори
каква скромност преди 1 месец
ле-ле, малка ви е фантазията за кражби