В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието
9 авг 2022 21:38, Йоана Цонева
177
В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят
Снимка: БГНЕС

България е сред петте страни в Европейския съюз по дял млади хора, които нито учат, нито работят. По-голям е той единствено в Румъния, Гърция и Италия. Какъв е профилът им показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде OFFNews.

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието. Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните се струпват близо и под линията на бедността.

Обща картина

През 2020 г. неактивните хора на възраст между 15 и 34 г. у нас са над 18% при 14% средно за ЕС. Пазарът ни на труда е сред най-недостъпните за младежи в ЕС, а обхватът на системите на гимназиално и висше образование – сред най-ниските. Все пак тези данни означават подобрение спрямо 2012 г., когато България е №1 по дял на млади хора, които не учат и не работят – над ¼ от всички на възраст между 15 и 34 г. През 2021 г. икономическото възстановяване след кризата повлиява благоприятно и върху дела на неактивните – той намалява с 3,1 процентни пункта.

При жените той е чувствително по-висок, отколкото при мъжете. През 2021 г. разликата е най-малка сред хората в гимназиална възраст – 15-19 г. - 0,8 пр. п. Възрастовата група от 20 до 24 години е единствената, в която делът на неактивните жени е по-нисък от този на мъжете. Основен фактор за това е значително по-високата им степен на записване във висшето образование. При 24- до 29-годишните и 30- до 34-годишните разликата между двата пола е съответно 9,2 и 8,4 пункта, най-вече в резултат на по-високата заетост сред мъжете и влиянието на майчинството.

Бедност и доходи

В домакинства под линията на бедността живеят почти 150 хиляди младежи, които нито работят, нито учат. За много неактивни източник на доходи са работещи родители или съпрузи. Не са без значение и данни на Евростат, които показват, че малко под половината младежи в България живеят с родителите си.

Основното струпване на работещите и/или учещи младежи е в домакинства с доход на човек средно между 600 и 1000 лева. При неработещите и неучещите той е между 100 и 400 лв. Прави впечатление почти пълното отсъствие на неактивни младежи в доходните групи над 1700-1800 лева средно месечно на човек.

Образование

Видимо най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието. Сред последните има много по-голям дял на хората с основно и по-ниско образование и това блокира достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията и може да се твърди, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пишат от ИПИ.

Етническа принадлежност

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, независимо дали става дума за възрастовата група между 15 и 34 г. или между 20 и 29 г. Наблюдават се значителни различия в образователния профил - сред българите и турците има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование.

При българите водещият дял на неактивните младежи сред мъжете е със средно и средно професионално образование, а при жените – с висше. Същото важи и за представителите на турския етнос, но с по-големи разлики между половете, като при жените има чувствително по-голям дял на тези с начално и основно образование. Коренно различна е картината при ромите - там и при двата пола неактивните младежи с основно и по-ниско образование формират над 80% от всички неактивни роми.

Здраве

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но не са толкова значителни.

Регионални различия

Наблюдават се регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната. Това отразява най-вече различията в достъпа до работни места и квалификация в отделните части на страната.

Югозападният където спада и столицата София е най-големият и най-динамичен регионален пазар на труда и средоточие на висшето образование, и съответно закономерно има и най-много активни младежи – 434 хиляди във възрастовата група 15-34 години и почти 200 хиляди между 20 и 29 години. Въпреки това Южният централен район, където има над 2 пъти по-малко активни младежи съсредоточава най-много неактивни – 82 хиляди, спрямо 58 хиляди в Югоизточния и 55 хиляди в Югозападния. Това е следствие от няколко фактора – от една страна е значително по-големият дял на ромите и на младежите с ниско образование в Южния централен район, което предпоставя по-трудна интеграция на пазара на труда. От значение е и обаче много по-благоприятната структура на пазара на труда, качество на висшето образование и стандарт на живот в Югозападния регион и в частност в столицата, които привличат голям брой младежи от цялата страна, което създава значителни дисбаланси.

На пръв поглед степента на урбанизация не играе важна роля в разпределението на младежите извън образование и заетост. Наблюдават се леки разлики, като в гъсто населените региони на страната делът на неактивните младежи е малко под 1/5 от всички, докато в слабо населените приближава 1/3. По-чувствителни са разликите във възрастовата група между 20 и 29 г., където делът на младежите в групата на неактивните надхвърля 40% в слабо населените места.

Семейството

На преден план излиза и отражението на заеманата роля в семейството, по-ясно изразена при жените – данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното им участие на пазара на труда. Въпреки че с ползвания инструментариум не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността.

Работещите и/или учещите мнозинство от младежите живеят в 3- и 4-членни семейства. Много малка част от тях живеят в едночленни или домакинства с 6-7 или повече членове. При неактивните младежи и при мъжете, и при жените най-голямата група живеят в много големи домакинства с над 6-7 членове.

При активните в образованието и/или пазара на труда младежи мнозинството са в домакинства с 0 или 1 деца, което е индикация че или живеят с родителите си до по-късна възраст, или самостоятелно без деца, като няма много големи разлики между мъжете и жените – при жените има по-голям дял на тези в домакинства с деца. Същевременно делът на активните младежи в семейства с три и повече деца е много нисък. При младежите в категорията на неактивните във възрастовата група 15-34 г. има видимо разделение между мъжете и жените. Докато при мъжете най-много са тези, които живеят в домакинства без деца, то при жените най-голямата група са тези, в чието домакинства има две деца, а втората – тези с по едно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
3
 
! Отговори
До 143 Вселената преди 1 година
Тези терени в селата без пари ли се раздават? Защото ако да - все ще се намерят желаещи. Ако подаряваш парцели, дай координати и ще те намерят много хора. ТКЗС, от друга страна, вече няма.
110
5
 
2
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 138 Анонимен... Работа има колкото щеш! Трябва да си възвърнем селата така както са били преди 1944г. Всеки в село да имам земя. В училищата да се учаи децата как се борави с Мотика, Кирка, Лопата. Как се сее. Ка се оре. Как се хранят Свинете, кравите, биволиците, овцете, козите, магаретата и конете. Трябва да се научат как се дой млякото. Как се прави кисело мляко, сирене, здравословен хляб и най важното да се възстановят ХАНОВЕТЕ за винце и ракия!
109
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами за какво да работят без пари? Заплатите са мизерни в България.
108
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво да работи човек от професионално училище в държава без никаква промишленост!? Ако някой знае - кажете им, за да се преориентират своевременно.
107
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи разлики са налице, но не са толкова значителни.===Даже е много по-вероятно някой в лошо здравословно състояние да работи. Допълвам информационния поток, за да няма неяснота. Останалото вероятно би било голяма тема на запад, но тук положението е ясно и очевидно, особено за възрастовите групи, анализирани детайлно в статията.
106
5
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Гледам един в тълпата протестира по пижама! Питам го защо така? Разсъбудих се сънувайки времето на СОЦА и излязох да протестирам по пижама понеже не можах да си намеря червената вратовръзка и знаменцето!
105
3
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 134 Анонимен ... това е стадо - армия от глухонеми.....които от пушилката над Зоологическата Градина - София не виждат ни Звездите нощно време, ни Месечината, Ни Загрея - Слънцето сутрин Рано на ХорИзОнта кога Изгрява! Позволено им е да гледат през очила Телевизионни програми къде могат да се инжектират, Компютърни игрички за деца и телефона да им показва дишайки през маската де могат да си купят ХЛЯБ!
104
1
 
4
 
! Отговори
Браво! преди 1 година
Щом сме в топ пет.
103
3
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 133 Закрияай... "Бог духна в простора и осени с божествено манование Млечният път. Рой светли ангели се родиха и повели Бог Млечния път да властва над България" - превратна бе участта на Египед, умряха двата народа в Междуречието, изгоря Гърция, погина Юдея, разсипа се Рим, само Византия и България останаха" "Но този, що се вслушва в пророчески вещания, знае че неповолни бранни дни ще разсипят Византия, а България като огнена птица ще се възражда из собствената си пепел, да пребъде в вековете
102
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези всичките на снимката , млади и безработни ли са - Малиййй ?!
101
1
 
3
 
! Отговори
Закривай преди 1 година
територията!
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 122 хитър Каква мрежа и въдица използуваш? За хващане на МYXИ или Сyтиeни? Едно време ние Българите бяхме герои. Имаше риба за пържене, имаше борба за девойки. Гергана радваще сърце мъжко, юнашко. Пиехме вода от менците. След това настана Гражданска борба на МАГАРЕТА, та като ревнаха всички тикви в бустана изсъхнаха.. и в тая борба победи мухата ЦЕЦЕ от африка и от тогава не всеки който мисли, че ЕеЕ в действителност ЕеЕ ... и фактически останахме само ХОРАта от мегдана.
99
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 117 - Еми че те ако родителите и са останали без зъби на 30г. , значи и тя вече е без зъби - Колко да е " мома" ?!
98
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 122 хитър Каква мрежа и въдица използуваш? За хващане на МУХИ или Сyтиeни? Едно време ние Българите бяхме герои. Имаше риба за пържене, имаше борба за девойки. Гергана радваще сърце мъжко, юнашко. Пиехме вода от менците. След това настана Гражданска борба на МАГАРЕТА, та като ревнаха всички тикви в бустана изсъхнаха.. и в тая борба победи мухата ЦЕЦЕ от африка и от тогава не всеки който мисли, че ЕеЕ в действителност ЕеЕ ... и фактически останахме само ХОРАта от мегдана.
97
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хитър 122 - Ти токущо стана "идол" на половин Българя и вече си имаш две работи - Инфлуенсър и Гуру !
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 114 - Избързал си да я дадеш на 33 годишен , който утре може да му омръзне и да реши да я смени , а ако и беше намерил някой 60 г. тя можеше и да го наследи ( имоти , коли , пари ит.н ) - Ама мислете ги тези работи !
95
0
 
4
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Значи най-сетне хората започнаха да поумняват!?
94
1
 
3
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 117 Анонимен Така е: АКО не ПОДДЪРЖАШ ЗДРАВА КОСТНА СИСТЕМА ПРОИЗВЕЖДАЩИ ЗДРАВА КРЪВ нищо няма да ти остане ни ДНА, ни зъби, ни нищо! Костите са изградени от Калций. Калция се усвоява ако има МАГНЕЗИЙ. Затова в Блендер слагаш Кисело мляко, Вода и една Връзка МАГДАНОЗ и това ти ИЗГРАЖДА КОСТИТЕ И КРЪВТА... и докторите заминават да крадат ЗДРАВОСЛОВНИТЕ ТИКВИ по полето, понеже остават ГЛАДНИ!
93
1
 
4
 
! Отговори
хитър преди 1 година
Схемаджия съм, в сивия сектор съм никога не съм работил в живота си на 42 години съм а схеми има тука винаги и по много. В момента не работя нищо а се занимавам с източване на различни валути онлайн у тъмния уеб. На един лов правя минимум 10к долара а веднъж ударих 330 к долара. Пари толкова лесно се изкарват не мога да ги разбера бедните тука
92
2
 
4
 
! Отговори
f преди 1 година
е да ама тези *** млади хора са редовно пред банкоматите за поредния транш социал от държавата