В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието
9 авг 2022 21:38, Йоана Цонева
177
В Топ 5 сме в ЕС по млади хора, които не учат и не работят
Снимка: БГНЕС

България е сред петте страни в Европейския съюз по дял млади хора, които нито учат, нито работят. По-голям е той единствено в Румъния, Гърция и Италия. Какъв е профилът им показва анализ на Института за пазарна икономика, предаде OFFNews.

Ключова е ролята на бедността за задържането извън пазара на труда и образованието. Не е изненада, че самите неактивни младежи са с ниски доходи, но мнозинството от тях живеят в бедни домакинства, което създава значителни пречки пред активирането им. Сходно е наблюдението и при разпределението на доходите – докато работещите или учещи младежи следват структурата на доходите на населението като цяло, то неактивните се струпват близо и под линията на бедността.

Обща картина

През 2020 г. неактивните хора на възраст между 15 и 34 г. у нас са над 18% при 14% средно за ЕС. Пазарът ни на труда е сред най-недостъпните за младежи в ЕС, а обхватът на системите на гимназиално и висше образование – сред най-ниските. Все пак тези данни означават подобрение спрямо 2012 г., когато България е №1 по дял на млади хора, които не учат и не работят – над ¼ от всички на възраст между 15 и 34 г. През 2021 г. икономическото възстановяване след кризата повлиява благоприятно и върху дела на неактивните – той намалява с 3,1 процентни пункта.

При жените той е чувствително по-висок, отколкото при мъжете. През 2021 г. разликата е най-малка сред хората в гимназиална възраст – 15-19 г. - 0,8 пр. п. Възрастовата група от 20 до 24 години е единствената, в която делът на неактивните жени е по-нисък от този на мъжете. Основен фактор за това е значително по-високата им степен на записване във висшето образование. При 24- до 29-годишните и 30- до 34-годишните разликата между двата пола е съответно 9,2 и 8,4 пункта, най-вече в резултат на по-високата заетост сред мъжете и влиянието на майчинството.

Бедност и доходи

В домакинства под линията на бедността живеят почти 150 хиляди младежи, които нито работят, нито учат. За много неактивни източник на доходи са работещи родители или съпрузи. Не са без значение и данни на Евростат, които показват, че малко под половината младежи в България живеят с родителите си.

Основното струпване на работещите и/или учещи младежи е в домакинства с доход на човек средно между 600 и 1000 лева. При неработещите и неучещите той е между 100 и 400 лв. Прави впечатление почти пълното отсъствие на неактивни младежи в доходните групи над 1700-1800 лева средно месечно на човек.

Образование

Видимо най-важният фактор, който разделя активните от неактивните младежи е образованието. Сред последните има много по-голям дял на хората с основно и по-ниско образование и това блокира достъпа им до повечето сегменти на пазара на труда. Тенденцията е към увеличаване на търсенето на високообразовани специалисти дори за много от работните места в селското стопанство и ниските сегменти на индустрията и може да се твърди, че реализирането на пазара на труда на хора с ниско образование ще става все по-трудно, пишат от ИПИ.

Етническа принадлежност

Ромите са свръхпредставени сред неактивните младежи, независимо дали става дума за възрастовата група между 15 и 34 г. или между 20 и 29 г. Наблюдават се значителни различия в образователния профил - сред българите и турците има много по-голям дял на завършилите средно и висше образование.

При българите водещият дял на неактивните младежи сред мъжете е със средно и средно професионално образование, а при жените – с висше. Същото важи и за представителите на турския етнос, но с по-големи разлики между половете, като при жените има чувствително по-голям дял на тези с начално и основно образование. Коренно различна е картината при ромите - там и при двата пола неактивните младежи с основно и по-ниско образование формират над 80% от всички неактивни роми.

Здраве

Анализът не установява голяма зависимост между здравословното състояние и неучастието в образование, обучение и заетост при българските младежи – разлики са налице, но не са толкова значителни.

Регионални различия

Наблюдават се регионални дисбаланси, като неактивните младежи са с чувствително по-голям дял в Южния централен и Югоизточния район на страната. Това отразява най-вече различията в достъпа до работни места и квалификация в отделните части на страната.

Югозападният където спада и столицата София е най-големият и най-динамичен регионален пазар на труда и средоточие на висшето образование, и съответно закономерно има и най-много активни младежи – 434 хиляди във възрастовата група 15-34 години и почти 200 хиляди между 20 и 29 години. Въпреки това Южният централен район, където има над 2 пъти по-малко активни младежи съсредоточава най-много неактивни – 82 хиляди, спрямо 58 хиляди в Югоизточния и 55 хиляди в Югозападния. Това е следствие от няколко фактора – от една страна е значително по-големият дял на ромите и на младежите с ниско образование в Южния централен район, което предпоставя по-трудна интеграция на пазара на труда. От значение е и обаче много по-благоприятната структура на пазара на труда, качество на висшето образование и стандарт на живот в Югозападния регион и в частност в столицата, които привличат голям брой младежи от цялата страна, което създава значителни дисбаланси.

На пръв поглед степента на урбанизация не играе важна роля в разпределението на младежите извън образование и заетост. Наблюдават се леки разлики, като в гъсто населените региони на страната делът на неактивните младежи е малко под 1/5 от всички, докато в слабо населените приближава 1/3. По-чувствителни са разликите във възрастовата група между 20 и 29 г., където делът на младежите в групата на неактивните надхвърля 40% в слабо населените места.

Семейството

На преден план излиза и отражението на заеманата роля в семейството, по-ясно изразена при жените – данните сочат, че домакинската работа и грижата за деца са спирачка пред активното им участие на пазара на труда. Въпреки че с ползвания инструментариум не може да се установи пряка връзка между майчинство, грижа и задържане извън пазара на труда, то неактивните жени живеят в домакинства със значително повече деца а и като цяло повече хора, което навежда на извода, че за немалка част от тях работата в дома е предопределящият фактор за неактивността.

Работещите и/или учещите мнозинство от младежите живеят в 3- и 4-членни семейства. Много малка част от тях живеят в едночленни или домакинства с 6-7 или повече членове. При неактивните младежи и при мъжете, и при жените най-голямата група живеят в много големи домакинства с над 6-7 членове.

При активните в образованието и/или пазара на труда младежи мнозинството са в домакинства с 0 или 1 деца, което е индикация че или живеят с родителите си до по-късна възраст, или самостоятелно без деца, като няма много големи разлики между мъжете и жените – при жените има по-голям дял на тези в домакинства с деца. Същевременно делът на активните младежи в семейства с три и повече деца е много нисък. При младежите в категорията на неактивните във възрастовата група 15-34 г. има видимо разделение между мъжете и жените. Докато при мъжете най-много са тези, които живеят в домакинства без деца, то при жените най-голямата група са тези, в чието домакинства има две деца, а втората – тези с по едно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


177
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
1
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 112 анонимен .... Какво е ПЯСЪКА? А какво е ХВОЩА? А от какво е изградена Нервната система на ЧОЧЕКА? Отговот - От ЕЛЕМАНТА СИЛИЦИЙ! Всяка Клетка живуща в Лимфата на човека дава информация какви атоми и вещества и са необходими за живот в дадения момент. Тази информация се извършва чрез НЕРВНИТЕ СИЛИЦИЕВИ КЛЕТКИ. Една лъжишка ПЯСЪК(силиций) във вода изпиваш на гладно и унищожава ВЛЕЧУГИТЕ В ЧЕРВАТА. Билката ХВОЩ(слилициева киселина) поставена в УСТАТА унищожава ТУМОРИТЕ.
90
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До от Веселина! Виж сега " моме"! Ако " гена" н родителите ти предразполага Рушенето на зъбите ти,и те по на 30 г ,са останали без зъби.То каквото и да им слагаш,си заминават!-:((( А че много българи са си загубили зъбите,поради немърливост да отидат на зъболекар и от незнание е друга тема! Нещата не винаги,са такива каквито изглеждат уви!-:(((
89
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дъщеря ми е гросфердинер в Мюнхен, работи в консултатнска фирма.
88
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ми като им са малко парите в България да ходят да работят на запад за много пари, в чужбина на запад дават много пари, сега сме свободни да бегаме на запад.
87
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Моята дъщеря стана студентка в София, първата година аз я издържах, после си намери някакво богато гадже и я взе при него. Тя е на 21г., а той на 33 г. Живее при него, той я издържи изцяло, вече нямам тази отговорност.
86
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Младите в България са полуграмотни и тотално подебилчени.
85
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До От Вселената Тази твоя лудост май е точно от лъжичка пясък в храната. Личи си, че е вземана редовно. Спирай с експериментите и бегом към психиатър. Все още има надежда да ти се прочисти мозъка.
84
5
 
13
 
! Отговори
Не ги виня! преди 1 година
И аз бях млад и не работих. За мизерни заплати не ми се бачкаше. Като ходих в чужбина бачках като вол, щото знаех за какво бачкам! Плащайте им по добре заплати ще видите дали са мързеливи. Няма мотивация.
83
5
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Като махнем ромите, колко млади мъже и жени не работят и не учат. За мен вината е в родителите че ги влачат финансово докато могат, често цял живот. Американците в това отношение са супер, навърши ли чедото 18 и го пускат само да се оправя в живота-сами си плащат квартири, образование и всичко останало.
82
1
 
4
 
! Отговори
Бутусов преди 1 година
А Жужето кърши пръсти в бункера и се чуди какви да са новите цели на спецялката,
81
1
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Езика на ВСЕЛЕНАТА Е МАТЕМАТИКАТА и никоя човешка лаборатория не може да я ФАЛШИФИЦИРА. ФИЗИКАТА И ХИМИЯТА понеже са следствени на ВСЕЛЕНСКИЯ ЕЗИК- МАТЕМАТИКАТА, лесно в създадените от човешка лаборатории - Физически, Химически, Докторски се манипулират. Та кой лекува? Природата лекува! Слънчевите лъчи. Една лъжичка пясък в храната лекува! Вода от изворите. Планината. Билките!, Дърветата. Чист въздух без маска!
80
3
 
9
 
! Отговори
Тоше Красавеца преди 1 година
Пф, аз в гимназията попаднах на един учител по история, който беше хомо, в профила си във фб даже на прайда му беше корицата, завъртя ме, предложи ми да ми пише 6, ако му духам, та след часовете в тоалетната се видяхме, направих го и пак ми писа 5 накрая! Ама ме беше срам да кажа....иначе щеше да види
79
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"обясня как бе преди 89-та година. Ако си член и със заслуги към БКП - ще си богат, ако не си член на БКП - все ще имаш проблеми както с намирането на работа, така и в обществен и личен план. Ако си верен и със заслуги член на БКП - влизаш направо в Университета, без изпит, ако не си - се състезаваш с другите наравно." - е сега е същото само дето заменяш БКП с ГЕРБ, ДБ, ПП, ИТН, БСП, ДПС. ;)
78
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много от тези млади хора работят без трудови договори на черно ама то стъкмистиката ги отчита като безработни.
77
4
 
0
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
До 91 Георги Защо ходиш на зъболекар? Да ти разваля Зъбите ли? Те дофторите "За да не те боли Зъб" ти правят дупка и ти изваждат "НЕРВА" Зъбният НЕРВ дава информация какви вещества са необходими за изграждане на ЗЪБА и как тялото да се бори с ВЪЗПАЛЕНИЕТО във ВЕНЦИТЕ ОТ БАКТЕРИИТЕ в устата. Лекуването става много лесно: Слагаш си на венците "ПРОПОЛИС - антибиотик който унищожава Бактериите и не ти унищожава имунната система. Слагаш си "ХВОЩ" на венците и ти унищожава ТУМОРИТЕ В УСТАТА! ПРИРОДА!
76
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"учителката ми по английски език всеки час пишеше шестици на 5-6 човека, само и само, за да се махнат от часа" - ние пък нашата учителка по английски я онодихме 5-6 човека. Казва се Нони Каменова - малко и е дребна устата, ама минетства с желание, че и гълта, хахаха.
75
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз учех в уж елитно столично училище, а моят клас бяхме развратнииции. 26 човека бяхме, ама то всички пушехме, повечето отсъстваха от часовете, някои по цяла година ги нямаше, учителката ми по английски език всеки час пишеше шестици на 5-6 човека, само и само, за да се махнат от часа, да ходят някъде навън, за да не се занимава с тях, да си трови нервите. Ужас като цяло! Тва беше преди 15 години. Сега е по-зле де
74
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега висшистите не са и на половина на нивото, което бяха децата с техникум от "онова време"" - прав си, аз в Джон Атанасов в София, за половината предмети си плащах по 20-30 лева на учителите за тройка. Това беше 2005-2009. Имах една учителка, която ми писа тройка като в замяна искаше от мен единствено да не влизам в час. За дрогата също си прав. В моя клас от 22ма 15 пушехме трева, а около 10 друсаха и амфети по цял ден. Добре си прекарахме даскалото.
73
4
 
6
 
! Отговори
Георги преди 1 година
Няма да споря, кое е по-хубаво :). Само ще ви кажа - живота е такъв какъвто си го направиш. Аз помня какво беше през комунизма и с хубавото и с лошото. На мен не ми беше хубаво, сега живея много по-добре. Но ходя на зъболекар на 100км от нас, ако е нещо по-сериозно трябва да ходя в Турция или в Германия. Пенсионерите всеки ден ги бият "ромите" за по 10-20лв., по улиците е пълно с дрогирани, децата стават ***.. Преди се ядосвах, но вече не ми пука.. тоя народ заслужава така да живее
72
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На ГЕРБ и ДПС не им трябват образовани, как иначе ще са на власт.